«Το Τάβλι» του Δ.Κεχαΐδη με τους Φίλιππο Σοφιανό και Πέρη Μιχαηλίδη ανεβαίνει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας

Πρεμιέρα της καλοκαιρινής του παραγωγής, με το κλασικό αριστούργημα του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το Τάβλι», θα κάνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ. στην αυλή της κεντρικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕΚ. Τους δύο ρόλους, ερμηνεύουν ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Πέρης Μιχαηλίδης που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Μετά την πρεμιέρα στην Καλαμάτα, «το Τάβλι» θα κάνει μια μεγάλη περιοδεία σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας.

Υπόθεση: Καλοκαίρι. Απόγευμα. Ο Φώντας και ο Κόλλιας, φίλοι και κουνιάδοι, παίζουν τάβλι στην αυλή του σπιτιού τους και συζητούν ακατάπαυστα. Ονειρεύονται να πιάσουν την καλή. Καθηλωμένοι, πάνω σε μια ατέλειωτη παρτίδα, σκαρώνουν με το μυαλό τους όνειρα και κομπίνες, καταστρώνοντας το «μεγάλο κόλπο» που δεν θα έρθει ποτέ. Σε μια αέναη φυγή από την πραγματικότητα, διεκδικούν με αξιώσεις μια περίοπτη θέση στο βαθύ όνειρο του Νεοέλληνα να τη βγάλει καθαρή.

Πρωτοανεβασμένο το 1972 από τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης, «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε συνεργασία με την Ελένη Χαβιαρά, με την ιδιότυπη γραφή του καθημερινού λόγου και τον αιχμηρό πολιτικό προβληματισμό, μέσα στην γλαφυρότητα της ελληνικής πραγματικότητας φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι ένα έργο σατυρικό, απλό και προσιτό στον κόσμο. Οι ήρωες του Κεχαΐδη, Φώντας και Κόλιας, είναι πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδας, που ζουν μέσα στις αυταπάτες του παρελθόντος, τρέφοντας μάταιες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Άνθρωποι που πασχίζουν να βγουν από το περιθώριο, ζουν και ονειρεύονται το μεγάλο «κόλπο», που θα τους οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική καταξίωση.

Όπως επισήμανε και η πρόεδρος της “ΦΑΡΙΣ”, κυρία Αναστασία Μπελογιάννη, “Το Τάβλι” εκτός από την Καλαμάτα και τις δημοτικές τοπικές κοινότητες θα ταξιδέψει και στους Δήμου Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος και Δυτικής Μάνης, και θα παρουσιαστεί συνολικά σε 31 κωμοπόλεις και χωριά της Μεσσηνίας, πραγματοποιώντας ένα άνοιγμα στο κοινό της ευρύτερης περιοχής, με ένα έργο λαϊκό. Στόχος αυτής της παραγωγής είναι να έρθει το θέατρο πιο κοντά σε όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας. Το έργο θα βγεί εκτός αίθουσας, θα παρουσιασθεί σε μικρά χωριά, σε προαύλια σχολείων και εκκλησιών, σε αυλές και μικρά θεατράκια. Γιατί όλοι έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν ωραίες παραστάσεις άσχετα από την περιοχή που βρίσκονται.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων :

 

Ο κύριος Σοφιανός δήλωσε οτι ο τρόπος που θα παρουσιαστεί το έργο του θυμίζει τους περιφερόμενους θίασους και τα μπουλούκια τα παλαιότερα χρόνια, που γυρνούσαν την επαρχία με τις παραστάσεις τους. Επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι παραστάσεις δεν θα έχουν εισιτήριο, αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι γενικά είναι “κατά του τσάμπα”. “Το θέατρο πρέπει να έχει ένα αντίτιμο”, συμπλήρωσε διευκρινίζοντας όμως ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια άλλη ιστορία καθώς δεν είναι μια παράσταση που θα παιχτεί σε ένα αστικό κέντρο αλλά σε απομακρυσμένες περιοχές και “εκεί το δωρεάν αποκτά άλλο νόημα”

Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης

Παίζουν:

Κόλιας: Φίλιππος Σοφιανός

Φώντας: Πέρης Μιχαηλίδης

Συνέντευξη συντελεστών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ