SOS πάνω από τις στάχτες – Τοξικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο και άλλα προβλήματα

Υπαρκτός παραμένει και το επόμενο διάστημα ο κίνδυνος για την υγεία όσων διασώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, σύμφωνα με ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν σοβαρά πνευμονολογικά και αναπνευστικά προβλήματα και αύξηση του άσθματος. 

Ο κίνδυνος αύξησης του άσθματος παρατηρείται σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί μεγάλες πυρκαγιές, κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσοι βρέθηκαν μέσα στα τοξικά νέφη της φωτιάς, εξήγησε στο Πρακτορείο FM ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Και αυτό είναι μόνο μία παράμετρος κινδύνου, αφού, σύμφωνα με τον καθηγητή, σε βάθος χρόνου, που φτάνει ακόμα και την πενταετία, εκδηλώνονται και συχνότερες παροξύνσεις σε άτομα με πνευμονολογικά προβλήματα. 

Οι ευάλωτες ομάδες, όπως καρδιοπαθείς και πνευμονοπαθείς, είναι οι πιο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, ο οποίος τονίζει πως, αν τα άτομα αυτά διαμένουν κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς, τις επόμενες μέρες θα πρέπει να περιορίσουν τη φυσική δραστηριότητα και να παραμένουν σε χώρους ερμητικά κλεισμένους, που μπορούν να κλιματιστούν για τουλάχιστον δύο τρεις μέρες. Αλλά και τα παιδιά ως 8 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας και γι’ αυτά.

Για υγειονομική βόμβα και κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όσοι έδρασαν κατά την επιχείρηση κατάσβεσης στην περιοχή μίλησε ξεκάθαρα στην ΕΡΤ ο πνευμονολόγος Αλέξανδρος Ρεμούνδος. 

«Υπάρχει η σκόνη της αιθάλης, η οποία είναι καρκινογόνα και μπορεί να συσσωρευτεί και στο δέρμα και στο σώμα και να προκαλέσει προβλήματα. Υπάρχουν καμένα πλαστικά, απότοκα της καύσεως μηχανημάτων, μετάλλων και αμιάντου. Ολα αυτά τα αποκαΐδια είναι μια υγειονομική επιβαρυντική βόμβα σε εκείνους που δρουν στα καμένα». Καμπανάκι κινδύνου σημαίνει και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος δίνει μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον, αποκαλύπτοντας ότι τις επόμενες δεκαετίες θα έχουμε επιπλέον 40 ημέρες δασικών πυρκαγιών! 

Αυτό, είπε, σημαίνει ότι πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος τα φαινόμενα και να υπάρξει μέριμνα για εξόδους διαφυγής.

«Εχουμε εμποδίσει τις εξόδους διαφυγής σε περιπτώσεις όπως αυτή που αντιμετωπίσαμε προχθές στο Μάτι. Είναι πραγματική αυτοκτονία η ανυπαρξία διόδου προς τη θάλασσα» επισημαίνει με έμφαση ο κ. Ζερεφός.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ