![](https://entermessinia.gr/wp-content/uploads/2018/07/giatroi-750x430.jpg)
Τραγική στην Ελλάδα της κρίσης η κατάσταση της δημόσιας υγείας!
«ΠΑΣΧΕΙ» ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αίσθηση και έντονο προβληματισμό, προκαλούν οι καταγγελίες των απολυμένων γιατρών του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι αναφερόμενοι στις μνημονιακές αποφάσεις που επέφεραν σειρά αλλαγών στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το 2014 μέχρι και σήμερα, καταγγέλλουν τον διοικητή της 6η Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΥΠΕ)- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτη Νικολόπουλο, για απαράδεκτη κωλυσιεργία, όσον αφορά στην επαναπρόσληψη κάποιων από αυτούς, οι οποίοι προσέφυγαν νομικά και δικαιώθηκαν.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
«Έχουμε 300 γιατρούς σε όλη την Ελλάδα σε μια μόνο δίκη και έχουμε και άλλες ομάδες με 40 και 50 άτομα, οι οποίοι επίσης, έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη», ανέφερε ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ πρώην ΙΚΑ, Παναγιώτης Ψυχάρης, τονίζοντας πως συνολικά στην 6η ΥΠΕ, έχουν κερδίσει αυτή τη μάχη, 48 γιατροί, οι οποίοι πρέπει να επαναπροσληφθούν. «Για το θέμα αυτό, εξέδωσε ανακοίνωση, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, ο οποίος που δίνει εντολή να προσληφθούν και πάλι αυτοί οι γιατροί και καταγγέλλουμε τον κ. Νικολόπουλο που κωλυσιεργεί απαράδεκτα, λες και είναι βιλαέτι του η 6η ΥΠΕ γιατί δεν άκουσε ούτε την απόφαση του υπουργού του», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψυχάρης, επισημαίνοντας πως η επαναπρόσληψη, πρέπει να γίνει άμεσα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Η απόφαση αυτή, είναι πολύ σημαντική και για τη Μεσσηνία, καθώς αφορά σε 19 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία, οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, που αυτήν τη στιγμή, στην πλειονότητά τους, αναγκάζονται να πηγαίνουν πια, σε ιδιώτες! «Στην Καλαμάτα, αν εξαιρέσουμε τους επικουρικούς γιατρούς που θα φύγουν κάποια στιγμή και 4 που θα πάρουν σύνταξη, μένουν μόλις 17, στο κτίριο αυτό (πρώην ΙΚΑ), άρα όταν έρθουν άλλοι 12, η Μονάδα θα δυναμώσει», εξήγησε ο κ. Ψυχάρης, τονίζοντας πως 7 γιατροί, πρέπει να επαναπροσληφθούν στην Κυπαρισσία. «Έτσι, θα υπάρχει νευρολόγος, πνευμονολόγος, γαστρεντερολόγος, οφθαλμίατρος, ενδοκρινολόγος και άλλες ειδικότητες και αν αυτό δεν είναι κέρδος για την υγεία, τότε ποιο μπορεί να είναι;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ πρώην ΙΚΑ Παναγιώτης Ψυχάρης, ο οποίος άφησε και σαφέστατες αιχμές, για την καθυστέρηση… «Γιατί να πηγαίνουν στα μεγάλα εθνικά συμφέροντα οι άνθρωποι αυτοί! Μήπως κάποιους, τους βολεύει να μην έρθουν αυτοί οι γιατροί πίσω;», ανέφερε αφήνοντας πολλά υπονοούμενα ο κ. Ψυχάρης, που στάθηκε σε όσα έχει κάνει η Ομοσπονδία μέχρι τώρα και τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή της απόφασης που έλαβε η δικαιοσύνη, για το μείζονα αυτό θέμα.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία, όταν ψηφίστηκε ο μνημονιακός νόμος Γεωργιάδη, ανέπτυξε μια δράση τέτοια, που εμπόδισε εν μέρει τα σχέδια της τότε κυβέρνησης. Εν μέσω του «σκιάχτρου» των απολύσεων, καταφύγαμε στα δικαστήρια και πρέπει να σας πως ότι, ενώ οι μισοί απολύθηκαν, οι μισοί από αυτούς που υπηρετούν σήμερα, είναι με δικαστικές αποφάσεις. Ακολούθησαν κι άλλες προσφυγές και έχουμε σχεδόν 100% επιτυχία, καθώς σχεδόν όλοι από αυτούς που έκαναν προσφυγή, έχουν κερδίσει δικαστικά. Εμείς, πάντα πιστεύαμε ότι το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, πρέπει να είναι ενισχυμένο και δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Ψυχάρης, επισημαίνοντας πως με την κατάσταση ως έχει τώρα, πλήττονται και πολλοί ιδιώτες γιατροί. «Ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας, έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, θα καταστραφεί και αυτός, αν δεν υπάρχει ισχυρό δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο τα τελευταία χρόνια, έχει κλονιστεί. Αυτό, φαίνεται από το γεγονός ότι από το 2014, το χαρτοφυλάκιο όλων των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, έχει διπλασιαστεί, κι εκεί που παλιά είχαμε ένα 30 με 40% των παραπεμπτικών να εκτελείται μέσα στις δημόσιες μονάδες, πλέον, αυτό συμβαίνει μόνο με το 5%,καθώς το 95% εκτελείται έξω, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στα μεγάλα Ιατρικά Κέντρα», εξήγησε ο Παναγιώτης Ψυχάρης, τονίζοντας πως όσο κλονίζεται το Δημόσιο Σύστημα, τόσο κλονίζονται και οι ιδιώτες γιατροί, αφού μόνο τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετούνται!
ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
«Και δε φτάνει μόνο αυτό. Από την τωρινή κυβέρνηση, υπάρχει ένας σχεδιασμός, με τα ΤΟΜΥ και τα περιφερειακά ιατρεία γειτονιάς, ο οποίος δεν πρόκειται να προχωρήσει. Η μόνη λύση, είναι να δυναμώσουν οι υπάρχουσες Μονάδες, που έχουν την υποδομή και το… know how. Όταν έχεις ένα σύστημα έστω και κλονισμένο, πας με αυτό, δε φτιάχνεις άλλο! Και όταν είσαι σε μια περίοδο πολέμου, γιατί έτσι είμαστε τώρα, πας με τα μέσα που έχεις. Βλέπουμε ότι αυτό το σύστημα που πάει τώρα να προχωρήσει δεν τραβάει, ενώ δεν υπάρχει και η διάθεση από τους γιατρούς να το στελεχώσουν. Δημιουργούν αυθαιρεσίες απέναντι στους γιατρούς και τους αναγκάζουν να αλλάξουν το ρόλο τους με το… έτσι θέλω και παράνομα, να τους κάνουν οικογενειακούς γιατρούς», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, που στάθηκε στο θέμα, δικαιολογώντας έτσι και το αυξημένο κύμα… μετανάστευσης των νέων γιατρών! «Και όλο αυτό, γίνεται γιατί δεν υπάρχει διάθεση απ’ έξω, καθώς ο νέος γιατρός, προτιμά να φύγει στο εξωτερικό, σε μια χώρα της Ευρώπης ή στη Μέση Ανατολή, από το να μείνει εδώ, σε μια επισφαλή εργασιακή σχέση. Γι’ αυτό και έχει αποτύχει και δεν πρόκειται να τραβήξει…», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψυχάρης, χαρακτηρίζοντας τη νέα αυτή προσπάθεια, επικίνδυνο πείραμα για τη Δημόσια Υγεία και καλώντας για μια ακόμη φορά, επανερχόμενος στο μείζον ζήτημα της επαναπρόσληψης, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, να… αλλάξει γνώμη, αφού η απόφαση, όπως είπε, είναι άμεσα εκτελεστή από τον Φεβρουάριο και υπάρχουν πια, όχι μόνο διοικητικές, αλλά και ποινικές ευθύνες. «Ας επικρατήσει η λογική και ας σκεφτούν κάποιοι, πιο είναι το εθνικό συμφέρον για τη Δημόσια Υγεία», ανέφερε με νόημα, με τις δηλώσεις του μέλους της Ομοσπονδίας και εκπρόσωπου από την Αργολίδα, Προκόπη Κωστάκη, να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. «Αν υπάρχει Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι γιατί η Ομοσπονδία μας, κατέφυγε στη νομική προστασία των γιατρών, τους οποίους στην ουσία, επεδίωκαν να απολύσουν, κι έτσι, από τους 5 χιλιάδες, έμειναν 2.500 γιατροί, οι μισοί εκ των οποίων, με ασφαλιστικά μέτρα! Αν δεν είχαν μείνει δε, η Πρωτοβάθμια Υγεία, θα είχε γίνει… έρμαιο στα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», επεσήμανε ο κ. Κωστάκης, ο οποίος τόνισε πως έτσι θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων και για τους πολίτες και το ίδιο το σύστημα.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τη δική του φωνή διαμαρτυρίας ύψωσε ο απολυμένος γιατρός και εκπρόσωπος όσων απολύθηκαν από το πρώην ΙΚΑ της Καλαμάτας, Γιώργος Λαφαζάνος, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά προβληματικό πια, σύστημα υγείας. «Η τραυματισμένη υγεία, δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Ο σχεδιασμός του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας και η οικοδόμησή του, απαιτεί συλλογικότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και η άρση των αδικιών που στο παρελθόν έχουν γίνει εις βάρος των γιατρών, πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας. Μετά την ψήφιση του μνημονιακού νόμου 4238 του 2014, που ήρθε σαν οδοστρωτήρας που… σάρωσε τα πάντα, το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, δε λειτουργεί σωστά. Η υγεία, έχει ανάγκη από οράματα, από μια γενναία χρηματοδότηση και το Πρωτοβάθμιο Σύστημα, δεν πρέπει να καταρρεύσει, γι’ αυτό, πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε ώστε αυτό, να είναι αξιόπιστο και να διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υγεία και όχι το 95% των παραπεμπτικών των γιατρών στην Ελλάδα, να γίνονται στα μεγάλα ιδιωτικά, Υγειονομικά Κέντρα», δήλωσε καταληκτικά ο Γιώργος Λαφαζάνος.