Το Καλντερίμι Κάτω – Ανω Βέργα υπό προστασία διατηρητέο μνημείο!

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 143/ΑΑΠ/9-7-2018 η νέα απόφαση του ΥΠΠΟΑ, που χαρακτηρίζει το Καλντερίμι από την Κάτω έως την Άνω Βέργα και από την ‘Ανω Βέργα έως τον Αγ. Γεώργιο στο όρος Καλάθι ως μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προγενέστερο τουλάχιστον των τελευταίων 100 ετών.

Η νέα απόφαση αποτελεί συνέχεια και συμπλήρωση του προηγούμενου ΦΕΚ 185/ΑΑΠ/24-8-2015, όπου (μεταξύ άλλων) χαρακτηρίζονταν ως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, προγενέστερα τουλάχιστον των τελευταίων 100 ετών, και 3 Καλντερίμια στην Κάτω Βέργα.

Εξ αυτών : Το “Καλντερίμι 3” του προηγούμενου ΦΕΚ και το Καλντερίμι του νέου ΦΕΚ είναι διαδοχικά τμήματα του παλαιού ενιαίου δρόμου (ημιονική οδός), που από εκατονταετίες συνέδεε την Σέλιτσα (Άνω Βέργα) με την παραλία και το λιμάνι (σκάλα) του Αλμυρού και την Καλαμάτα, ως μοναδικός και κύριος δρόμος (“μουλαρο-λεωφόρος” κατά τους γηραιούς Σελιτσάνους !). Τα λιθόστρωτα αυτής της διαδρομής αρχικά κατασκευάστηκαν προ αμνημονεύτων ετών, αλλά σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ “είναι πιθανό η αρχική τους κατασκευή και χάραξη να είναι παλαιότερες του 1830, η χρήση τους όμως συνεχίστηκε κατά τα επόμενα χρόνια και η μορφή στην οποία διασώζονται τα ανάγει στα μετά το 1830 χρόνια και εντός του 19ου αιώνα”.

Τα Καλντερίμια # 1 και #2 του προηγούμενου ΦΕΚ και η διακλάδωση Μ – Ρ – Π του νέου ΦΕΚ είναι λιθόστρωτα που κατασκευάστηκαν εξ αρχής μετά το 1830 και εντός του 19ου αιώνα, προς εξυπηρέτηση των κατοίκων εντός του νεώτερου οικισμού Κάτω Βέργας (1832 – 1862). Πρόκειται για καμπύλες τοπικές διαδρομές που ξεκινούν από και καταλήγουν στην ως άνω παλαιά ημιονική οδό.

Αυτός ο ενιαίος παλαιός πεζόδρομος (ημιονική οδός), συνολικού μήκους περί τα 7 χλμ από την Παραλία Βέργας έως το όρος Καλάθι σε υψόμετρο 1340 μ., συνδέει την Καλαμάτα και τους οικισμούς της Βέργας με το όλο δίκτυο των παλαιών μονοπατιών του Ταϋγέτου.

Παρατήρηση : αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα της διαδρομής εντός του οικισμού Άνω Βέργας (μεταξύ Φ και Χ) δεν αποτελεί μέρος του χαρακτηρισμού ως μνημείου, μάλλον λόγω των νεώτερων αλλοιώσεων και προσθηκών.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ