Στην κορύφωση του 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας – Με διαρκείς εκπλήξεις κάνει όλη την πόλη να… χορεύει!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΣΤΗΝ κορύφωσή του, πλησιάζει το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο κλέβει τις εντυπώσεις, με τις ιδιαίτερες παραστάσεις του, που «ακροβατούν» στο σημείο των ορίων του ανθρώπινου σώματος. Χθες, η ομάδα Jukstapoz, μάγεψε το κοινό στο στούντιο του Μεγάρου, με το άκρως εντυπωσιακό The art of dying. Η Χριστίνα Γουζέλη ερμήνευσε σε πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου λαουτίστα Jozef Van Wissem, ένα σόλο εμπνευσμένο από το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος «Ο κήπος των επίγειων ηδονών», στο οποίο με λεπτό χιούμορ και σουρεαλισμό αποδίδεται το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης. Χορός, εικόνα και εφήμερη μουσική μετέδωσαν τη φευγαλέα ομορφιά αυτής της ύστατης στιγμής πριν έρθει το τέλος της ζωής, σε 50 ξεχωριστά… λεπτά. Νωρίτερα, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία, ανέβηκε το Water, από τον Ισραηλινό χορευτή και ακροβάτη, Tom Weksler, ενώ σε ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια, ταξίδεψε το κοινό, η συναυλία με την ορχήστρα του πολυτάλαντου και καταξιωμένου γερμανού με τσιγγάνικες, ρίζες Gregor Huebner.

 Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ «ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ» ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Στα θετικά των καινοτομιών της φετινής διοργάνωσης, πιστώνονται οι παραστάσεις στην κεντρική πλατεία, στις οποίες τα απογεύματα, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν δωρεάν, υπέροχους χορευτές και χορογράφους, όπως θα γίνει και απόψε στις 7 με το

ντουέτο των εκπληκτικών χορευτών dubstep από τις ΗΠΑ. Ο Μarquese Scott (γεννημένος το 1981) είναι χορευτής animation που αρχικά ασχολήθηκε με το poppin dance. H δουλειά του, έγινε γνωστή από μουσικά βίντεο που φτιάχνει ο ίδιος, τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημίσεις και ζωντανές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές απονομές βραβείων. Η πρώτη του επαφή με το χορό έγινε σε ένα διαγωνισμό σε τοπικό κέντρο της πόλης του για roller skating. Στο Λύκειο αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στο χορό, συμμετέχοντας στην ομάδα του σχολείου του στην Ινδιανάπολη. Το 2003, μετακόμισε στην Ατλάντα, όπου εκεί γνώρισε άλλους χορευτές και έμαθε την τεχνική του animation, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ανεβάζει βίντεο στο YouTube με τον ίδιο να χορεύει σε δημόσιους χώρους. Το 2011, το 53ο του βίντεo, όπου χορεύει ένα ρεμίξ του Butch Clancy με το όνομα Foster the People’s Pumped Up Kicks, έγινε viral με 1,5 εκατ. προβολές σε τέσσερις μέρες – γεγονός που εκτόξευσε τη φήμη του. Σήμερα το βίντεο αυτό, έχει ξεπεράσει τις 133 εκατ. προβολές.

Ο Poppin John (γεννημένος το 1986) είναι αμερικανός χορευτής. Μεγάλωσε στο Φάρμινγκτον του Νέου Μεξικού και η πρώτη φορά που αποφάσισε να ασχοληθεί με το χορό ήταν στην ηλικία των έντεκα ετών, σε μια οικογενειακή γιορτή στο Κολοράντο. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, δημιούργησε μια χορευτική ομάδα με φίλους του για να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς. Σήμερα, μετά από εκατοντάδες «μάχες» και άπειρες ώρες προπόνησης, έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους διασημότερους χορευτές animation, poppin και dubstep στον κόσμο. Πριν από μερικά χρόνια δημιούργησε την προσωπική ιστοσελίδα learn2boost και πλέον είναι δάσκαλος χιλιάδων μαθητών μέσω του διαδικτύου

ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ… ΦΟΡΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ  ΝΤΟΥΕΤΟ

«Κουραστική» απόψε η βραδιά, καθώς στις 8, στο στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, θα κυριαρχεί το penzum, το σύνολο δηλαδή της εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί σε μία ημέρα και για την οποία κάποιος φέρει την ευθύνη. Ο όρος, εμφανίζεται σε ένα αμετάφραστο ποίημα του Αττίλα Γιόζεφ (Attila József, 1905-1937), εμβληματικού oύγγρου ποιητή που επηρέασε γενιές συγγραφέων και καλλιτεχνών. Ο χορογράφος, χορευτής και εικαστικός Josef Nadj και η κοντραμπασίστα και συνθέτις Joëlle Léandre συνέλαβαν το Penzum ως φόρο τιμής στον μεγάλο ποιητή. Σε μια σύνθεση χορογραφίας, μουσικής και σχεδίου και φορώντας αφρικανικές μάσκες, οι δύο καλλιτέχνες σκηνοθετούν το ντουέτο τους μέσα από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Είναι ένα «ανοιχτό» έργο, που γράφεται διαρκώς όσο εκτελείται, καρπός της απόλυτης επικοινωνίας μεταξύ των δύο ερμηνευτών. Μέσα απ’ όλη τη διαδικασία, επιδιώκουν να μεταδώσουν την ένταση των λέξεων του Attila József. Η ποίησή του δεν παύει ποτέ να επιδρά στην καρδιά και το νου των δύο ερμηνευτών. Τους καθοδηγεί, τους εμπνέει, κάτι που το κοινό θα απολαύσει και αύριο.

ΜΙΑ… ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ, ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ 10 Μ.Μ.

Αργότερα, στις 10, στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου το All Genius All Idiot, το οποίο προφανώς δεν είναι, μια κλασική παράσταση τσίρκου. Είναι μια πολυμορφική, εξαιρετικά δημιουργική, εντελώς εξωφρενική σύνθεση με εκρηκτική ζωντάνια, εντυπωσιακές εικόνες, ατόφια έκφραση και γοητευτικά ηχοτοπία. Είναι μια βραβευμένη παράσταση, το ντεμπούτο της Svalbard Company, ενός δυναμικού συνόλου τεσσάρων διεθνών ερμηνευτών με εξαιρετικές ικανότητες. Το All Genius AllIdiot κινείται ανάμεσα στην κομψότητα και τη γελοιότητα, σε μια πλούσια σύνθεση δημιουργικότητας και δεξιοτεχνίας.

Ποιητικό και φιλοσοφικό, ατμοσφαιρικό και επικίνδυνο, έντονο και αισθησιακό, χύμα όσο και παράλογο, πρόκειται για ένα έργο τέχνης που αμφισβητεί κάθε περιορισμό. Μια αντιπαράθεση διαφορετικών μορφών έκφρασης που διερευνά τις έννοιες της σεξουαλικής ταυτότητας, της ρευστότητας του εαυτού, του κάλλους και του μεγαλείου, με μια μοναδικά πληθωρική γλώσσα. Το All Genius All Idiot είναι μια αυθεντική, προκλητική παράσταση γεμάτη ενέργεια, που δεν θα ξεχάσετε εύκολα. Παράλληλα, συνεχίζονται τα δύο σεμινάρια, με ένα τρίτο να ξεκινά σήμερα, καθώς και εκείνο για τα ΑμεΑ, καθώς και η έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου που είναι επισκέψιμη, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 ο απόγευμα, μέχρι τις 10 το βράδυ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ