Στην… ιστορία περνά την Κυριακή το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού – Η Καλαμάτα για 10 ημέρες στους ρυθμούς του σύγχρονου χορού

ΣΤΗΝ… ΙΣΤΟΡΙΑ, περνάει το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο ρίχνει αυλαία, αύριο, Κυριακή. Η φετινή διοργάνωση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίντας Καπετανέα, ήταν αφιερωμένη στα όρια του ανθρώπινου σώματος και ήταν «πλημμυρισμένη» από καινοτομίες και ξεχωριστές στιγμές για όλους, κάνοντας τον κόσμο, να παρα… μιλά, γι’ αυτήν την πανέμορφη, μικρή πόλη, στην Ελλάδα του πολιτισμού και της ελευθερίας! Μια πρώτης τάξης διαφήμισης, μια μοναδική ευκαιρία προβολής και πάνω απ’ όλα μια σπουδαία διοργάνωση, η οποία φτάνει στο τέλος της.

 Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΤΟ ΑΠΟΨΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Σαββατοκύριακο αυτό, στο κλείσιμο της αυλαίας του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα έχει… τα πάντα, ακόμη και παγκόσμια πρεμιέρα! Απόψε λοιπόν, όπως και χθες, στις 8 το βράδυ, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού ανεβαίνει η παράσταση «Penzum», των Jodef Nadj και Joelle Leandre. Penzum, σημαίνει το σύνολο της εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί σε μία ημέρα και για την οποία, κάποιος, φέρει την ευθύνη. Ο όρος, εμφανίζεται σε ένα αμετάφραστο ποίημα του εμβληματικού Ούγγρου ποιητή Αττίλα Γιόζεφ, ο οποίος επηρέασε γενιές συγγραφέων και καλλιτεχνών.  Ο χορογράφος, χορευτής και εικαστικός Josef Nadj και η κοντραμπασίστα και συνθέτις Joëlle Léandre, συνέλαβαν το Penzum ως φόρο τιμής στον μεγάλο ποιητή, δημιουργώντας αυτό το «ανοιχτό» έργο, που γράφεται διαρκώς όσο εκτελείται.

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ANIMATION ΣΤΟΝ ΚΌΣΜΟ

Ξεχωριστή απόψε στις 10 το βράδυ, στην Κεντρική σκηνή του Μεγάρου, θα είναι η παράσταση του γνωστού διδύμου από την Αμερική, με τις εξωπραγματικές κινητικές ικανότητες, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Ο λόγος, για τον Marquese Scott και τον Poppin John , που δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις, καθώς τα βίντεο με τις εμφανίσεις τους, έχουν εκατομμύρια προβολές στο ΥouΤube. Αυτοδίδακτοι, πρωτοπόροι και διαρκώς εξελισσόμενοι, αποτελούν πρότυπο για εκατομμύρια νέους, ενώ έχουν ανοίξει το δρόμο για νέες δυναμικές στην ανθρώπινη κίνηση και τον σύγχρονο χορό. Η παρουσία τους στο 24ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στους… μάγους του σύγχρονου χορού.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΠΟΛΥΤΗΣ… ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ!

Ξεχωριστή φέτος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ήταν η καινοτομία που αφορούσε στις δωρεάν για το κοινό παραστάσεις, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μια από αυτές, δίνεται απόψε στις 7, με την Justine και τον Frédéri που περιοδεύουν τις σκηνές του κόσμου, καταπλήσσοντας το κοινό με αυτό που μπορεί να σημαίνει απόλυτη εμπιστοσύνη. Τρέχουν, αγκαλιάζονται, σηκώνονται και πέφτουν μέσα από συγκλονιστικές εναλλαγές χάρης και αγριότητας. Το έργο τους Νoos (2011), με το οποίο περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο, αντανακλά τη μελέτη τους, με θέμα τη σχέση με τον Άλλο. Σήμερα επίσης, συνεχίζονται τα σεμινάρια, με εκείνο για τα ΑμεΑ να ρίχνει αυλαία, αλλά και η ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου.

ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η 24η διοργάνωση, μια από τις πιο ξεχωριστές του θεσμού, θα περάσει αύριο το βράδυ στην… ιστορία, με τους υπευθύνους, να έχουν κρατήσει γα το τέλος, μια παγκόσμια πρεμιέρα! Στις 8 το βράδυ της Κυριακής λοιπόν, στο Στούντιο, Kόkakepanu, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και Παναγιώτης Μανουηλίδης, σε μια παγκόσμια πρώτη, που θα συζητηθεί!

Χορδές και συγχορδίες με δύο ερμηνευτές: έναν μουσικό και μια χορεύτρια. Αποτυγχάνοντας και ξεκινώντας πάλι από την αρχή, γυρνώντας προς τα πίσω και αναδημιουργώντας, ένας άντρας και μια γυναίκα ξεδιπλώνουν ένα εικαστικό και μουσικό τοπίο από απολεσθέντα αντικείμενα, καταστάσεις, ανθρώπους που αναζητούν το δρόμο της επιστροφής, από το Σκοτάδι στο Φως. Ψάχνοντας για την άκρη του μίτου – ή μήπως για την αρχή; Η καθηλωτική, χωρίς όρια κίνηση της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και το ξεχωριστό ηχόχρωμα του Panu συνθέτουν μιαν έντονα ατμοσφαιρική παράσταση. Το In Case οf Loss είναι μια ιδιαίτερη χοροσύνθεση, όπου ήχος και κίνηση, γίνονται το μέσο για να επαναφέρουμε στην παρούσα στιγμή –σε μια αέναη απώλεια και επανεύρεση– το χώρο, αφού είναι αδύνατο να επαναφέρουμε τον ίδιο το χρόνο. Νήματα που μοιάζουν με σημάδια προσανατολισμού γίνονται κλωστές για μαριονέτες, περιορίζοντας και ταυτόχρονα καθοδηγώντας το σώμα της χορεύτριας στο χώρο. Ένα ταξίδι παντοτινής αναχώρησης και επιστροφής, το In Case of Loss είναι το μαγευτικό αποτέλεσμα της πρωτότυπης συνεργασίας δύο εξαιρετικά ταλαντούχων καλλιτεχνών.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΛΟΒΑΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ

Η τελευταία παράσταση, το Journey Home, θα δοθεί στις 10 το βράδυ, από τους Les Slovaks. Το έργο, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες το Νοέμβριο του 2009 και έκτοτε, περιοδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ενθουσιάζοντας το κοινό με το παιχνιδιάρικο αλλά και γεμάτο δύναμη και ευαισθησία στιλ τους. Σε μια πολυφωνική παράσταση εμπνευσμένη από τον παραδοσιακό χορό, οι πέντε χορευτές του συγκροτήματος Les Slovaks, μαζί με τον παλιό συνεργάτη τους, τον μουσικό και συνθέτη Simon Thierrée, ξέρουν πώς να καθηλώνουν τον θεατή. Πρόκειται για μια σύνθεση από χορευτικές μινιατούρες, γεμάτες συναίσθημα, φαντασία, κοινά ιστορικά βιώματα και χιούμορ, που φέρνει κάθε χορευτή στο προσκήνιο ως σολίστ και ταυτόχρονα ως οργανικό στοιχείο μιας δυναμικής και οικογενειακής συλλογικότητας. Ο Simon, ως προσεκτικός ράφτης… μαέστρος, «κεντά» την πολύχρωμη μουσική του στο μέτρο κάθε χορευτικής σκηνής, επιτυγχάνοντας την τέλεια εφαρμογή, και οι Les Slovaks τραγουδούν και χορεύουν από καρδιάς, υπενθυμίζοντάς μας τη δύσκολη αλλά και γεμάτη ικανοποίηση εμπειρία της συλλογικής δημιουργίας και διαβίωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αύριο Κυριακή, ρίχνει αυλαία και το σεμινάριο του Peter Jasko που δεν αφορούσε μόνο στο χορό, αλλά και τη δημιουργικότητα και την αυτογνωσία του καλλιτέχνη εν γένει. Ο Σλοβάκος καλλιτέχνης, μας βοήθησε να ξυπνήσουμε όλο το σώμα, να εμβαθύνουμε σε ασκήσεις που ενισχύουν τη συγκέντρωση, να ερευνήσουμε την περιοχή μεταξύ δύναμης και τρωτότητας και να κινηθούμε με πρόθεση τη μη επιστροφή, αναπτύσσοντας το θάρρος και δίνοντας το χρόνο στον εαυτό μας, να συντονιστεί με τη διαισθητική νοημοσύνη του σώματος για την επίλυση παράδοξων κινητικών καταστάσεων.
Μια τελευταία… ματιά, οι επισκέπτες το Μεγάρου, μπορούν να ρίξουν και στην έκθεση φωτογραφίας «Inhancutilitatem» του Josef Nadj ο οποίος επιστρέφει στην κυανοτυπία, αυτόν τον πρόγονο της φωτογραφίας, με μια κίνηση που παραπέμπει σε επιστροφή στις ρίζες! Μια χαρούμενη, πανθεϊστική γιορτή, ένα παιχνίδι με τις καταστάσεις της ύλης –συνδυάζοντας υφές, γραμμές και μοτίβα– σε αναζήτηση νέων μορφών ζωής. Μέχρι και αύριο λοιπόν, μπορεί κανείς να διακρίνει μια «ιεροτελεστία μύησης» στο βαθύ αυτό, σχεδόν μυστικιστικό γαλάζιο, που ανάμεσα στο κυανό και το πρωσικό μπλε, φέρνει στο νου, νέους ουρανούς.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ