Πόσοι είναι τελικά οι αγνοούμενοι της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική;

Πέντε ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε περιοχές της ανατολικής Αττικής, αυτό που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά είναι πως κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των αγνοουμένων. Ταυτόχρονα, πέρα από τα σοβαρά προβλήματα στη διασταύρωση των στοιχείων των αγνοουμένων, η σχετική ενημέρωση είναι ελλιπής με αποτέλεσμα οι συγγενείς να προσπαθούν απεγνωσμένα να μάθουν την τύχη των ανθρώπων τους από τα ΜΜΕ και τα social media.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έχει και την ευθύνη για τον συντονισμό του μηχανισμού που καταγράφει τις ανθρώπινες απώλειες, δεν γνωρίζει ποιοι και πόσοι αγνοούνται και παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες! Η αστυνομία από την πλευρά της έχει ενημέρωση μόνο για ορισμένα περιστατικά και διενεργεί έρευνα επικουρικά για να διακριβώσει τι έχει συμβεί σε αυτούς που αναζητούν οι οικογένειές τους, ενώ η Πυροσβεστική εξακολουθεί να δυσκολεύεται να απαντήσει για τον αριθμό αγνοούμενων που έχουν καταγραφεί από το 199.

Γιατί όμως η Πολιτεία, παρά τις καθημερινές συσκέψεις, αδυνατεί να οργανώσει επιτυχημένα τις διαδικασίες που αφορούν στον εντοπισμό των αγνοουμένων; Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Σταυρούλα Μαλλίρη, που μίλησε στην Athens Voice, η σύγχυση των πρώτων ωρών οδήγησε στη δημιουργία καταλόγων με ονόματα αγνοουμένων που είχαν γραφτεί δύο και τρεις φορές, πράγμα που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ξεκαθαριστεί. Παράλληλα, ο κόσμος δεν είχε σωστή πληροφόρηση για το πού να απευθυνθεί και καλούσε την Αστυνομία για την αναφορά κάποιου αγνοούμενου, ενώ η δήλωση έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά στον αριθμό 199, την Πυροσβεστική υπηρεσία, δηλαδή, καθώς είναι η μόνη υπηρεσία που διαθέτει τις λίστες των αγνοουμένων και διασωθέντων και μπορεί να κάνει τη διασταύρωση.

Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική υπηρεσία για τον εντοπισμό του αριθμού των αγνοουμένων δεν σταματούν εκεί. Από τη μια, κάποιοι από αυτούς που αγνοούνται μπορεί να είναι νεκροί και να περιλαμβάνονται στις σορούς που έχουν εντοπιστεί. Ο αριθμός των σορών αγγίζει τους 83, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρόλο που το μεσημέρι της Παρασκευής ιατροδικαστής έκανε λόγο για 86 και με το πέρας της ταυτοποίησης θα προκύψει μια ξεκάθαρη εικόνα για τους αγνοούμενους. Ταυτόχρονα εικάζεται ότι κάποιοι μπορεί να έχουν επανενωθεί με τους οικείους τους, αλλά να μην το έχουν δηλώσει ακόμα στις αρχές.

 

athensvoice

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ