Η Ελλάδα πενθεί: Πόνος, θρήνος, αγωνία, λυγίζουν οι συγγενείς – Συγκλονίζουν οι ιστορίες των νεκρών

Η τραγωδία που ζει η Ελλάδα από την Δευτέρα με τη φονική πυρκαγιά  στην ανατολική Αττική (Μάτι, Νέος Βουτζάς) συνεχίζεται,

Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 81 και οι τραυματίες στους 187. 11 από αυτούς στην εντατική, 65 νοσηλεύονται ακόμη.

Μεγάλη η αγωνία για τους δεκάδες αγνοούμενους 

Κι ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης των απανθρακωμένων αυτοκινήτων συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται πόρτα πόρτα.

Καθώς οι έρευνες σε πάνω από 1.500 σπίτια της περιοχή δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Οικονομόπουλος εκφράζει την ανησυχία του ότι ο αριθμός των νεκρών αυτής της τραγωδίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Άγνωστο πόσοι είναι οι αγνοούμενοι 

Επισήμως, η Πολιτεία εξακολουθεί να μη δίνει καθόλου στοιχεία για το πόσοι είναι τελικά οι άνθρωποι που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν εκτυλίχθηκε το σκηνικό φρίκης στην περιοχή.

Η  εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Σταυρούλα Μαλλίρη, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής οι κλήσεις στο «199» για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων «είναι δεκάδες». Ωστόσο, όπως είπε, «επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και τα 79 άτομα των οποίων οι σοροί έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει γι’ αυτό τις αρμόδιες Αρχές».

164 ενήλικες και 23 παιδιά νοσηλεύτηκαν, κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα με εγκαύματα και δευτερευόντως με αναπνευστικά προβλήματα, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αττικόν καθώς και το Παίδων Αγία Σοφία.

71 εξακολουθούν να νοσηλεύονται

Περισσότερες από 2.500 κατοικίες έχουν καταστραφεί σε Μάτι και Ραφήνα και 4.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

 Ιατροδικαστές – στο Μάτι: Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο! Μόνο του HELIOS

Δηλώσεις έκαναν πριν από λίγο στο νεκροτομείο Αθηνών οι ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει να κάνουν τις νεκροψίες στις σορούς των θυμάτων από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μόνο στην αεροπορική τραγωδία του Helis».

Μιλάμε για μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία και οι σκηνές που εκτυλίσσονται έξω από το νεκροτομείο είναι συγκλονιστικές με τους συγγενείς των θυμάτων να κλαίνε για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων αλλά και τους συγγενείς των αγνοούμενων να συνεχίζουν την αναζήτηση για ένα καλό νέο.

Αρχικά οι σοροί πήγαιναν στο Σχιστό αλλά στην συνέχεια κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά τους στο Γουδή και οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και όσοι ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους καταφθάνουν για να διαπιστώσουν αν ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο δικός τους άνθρωπος. 

Υπάρχουν δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα, τα οποία δεν είναι αναγνωρίσιμα. Οι συγγενείς των θυμάτων καταφθάνουν στο νεκροτομείο Σχιστό είτε για να αναγνωρίσουν είτε για να δώσουν δείγμα DNA ώστε να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων

 Εφιάλτης για νιόπαντρο ζευγάρι το γαμήλιο ταξίδι στο Μάτι – Ο άντρας της αγνοείται

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων 

Η τραγική ιστορία της 14χρονης που πήδηξε στο κενό για να σωθεί από τις φλόγες

Ένα από τα τραγικά πρόσωπα της πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν η 14χρονη που αναγκάστηκε να πηδήξει από γκρεμό 15 μέτρων για να σωθεί από τις φλόγες. 

Η 14χρονη βρήκε τραγικό θάνατο όταν, περικυκλωμένη από τις φλόγες και χωρίς εμφανή άλλο τρόπο διαφυγής, αναγκάστηκε να πηδήξει στα βράχια για να σωθεί.

Κάτοικοι της περιοχής που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού συμβάντος περιγράφουν την απελπισία της μικρής που καιγόταν από τη φωτιά ενώ λένε πως ο θάνατός της ήταν ακαριαίος.

Η ιστορία της Εβίτας παίρνει ακόμη πιο τραγική τροπή με την αποκάλυψη πως, λίγο μετά, ο πατέρας της και ο 11χρονος αδερφός της εντοπίστηκαν αγκαλιά νεκροί μεταξύ των 26 απανθρακωθέντων θυμάτων της φωτιάς.

Ο πρόεδρος του Αρσακείου, Γιώργος Μπαμπινιώτης με ανάρτησή του στο Facebook, έκανε λόγο για «ασύλληπτη τραγωδία».

 Φοβάμαι μανούλα – Συγκλονίζει η μάνα που έχασε τη 13χρονη Εβίτα,τον 11χρονο Αντρέα

 Φωτιά – Μάτι: Βρήκαν τους γονείς μου αγκαλιασμένους, πάντα έτσι ήταν

Μια ιδιαίτερη ιστορία πίσω από τον κ. Στέλιο Μάσχα ο οποίος προσήλθε προκειμένου να ταυτοποιήσει τους νεκρούς γονείς του.  Οι γονείς του «έφυγαν» μαζί.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους οι γονείς του εντοπίστηκαν νεκροί λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι που διέμεναν. Ξεκίνησαν να φύγουν, όπως δεν τα κατάφεραν.

Η μητέρα του αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα. Ηταν σίγουρος πως ο πατέρας του δεν θα την άφηνε μόνη. «Δεν υπήρχε καμία περίπτωση».

Έφυγαν όμως μαζί, αγκαλιασμένοι.  Όπως ήταν πάντα.

O κ. Στέλιος Μάσχας μιλά για τους γονείς του. Εφυγαν μαζί.

Τα λόγια του:

«Ηρθα για να δώσω DNA για την ταυτοποίηση για τους γονείς μου, τους οποίους τους βρήκαν στο κτήμα απανθρακωμένους και τους δύο. Προσπάθησαν να φύγουν γι’ αυτό και είχαν προχωρήσει δεκαπέντε με είκοσι μέτρα από το σπιτάκι στο οποία διέμεναν, αλλά δεν τα κατάφεραν και τους πρόλαβε η φωτιά. Είχε κινητικά προβλήματα η μητέρα μου, οπότε δεν μπορούσαν. Ο πατέρας μου δεν υπήρχε περίπτωση να την αφήσει. Τους βρήκαν αγκαλιασμένους. Πάντα έτσι ήταν».

Μητέρα με τα δύο παιδιά κάηκαν στο Μάτι – Η τραγική ειρωνεία

Ανάμεσα στους νεκρούς στο Μάτι είναι και μία μητέρα με τα δύο παιδιά της, που βρέθηκαν όλοι μαζί μέσα σε καμένο αυτοκίνητο.

Από ό,τι φαίνεται ήταν από αυτούς που οι φλόγες τους τύλιξαν εν κινήσει στο αμάξι, προτού προλάβουν να βγουν από αυτό και να τρέξουν.

Η γυναίκα αυτή ήταν τεχνολόγος-ακτινολόγος, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ. Αναγνωρίστηκε η ίδια και τα δύο παιδιά της, ενώ βρέθηκε και η τσάντα με την ταυτότητά τους.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως η συγκεκριμένη μητέρα, δύο ημέρες πριν, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, είχε παρουσιαστεί στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας. Ήταν η πρώτη μέρα που παρουσιάστηκε εκεί, με τρίμηνη μετακίνηση από το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, όπου υπηρετούσε.

Επρόκειτο για μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς ο πατέρας των δύο παιδιών και σύζυγος της γυναίκας είχε σκοτωθεί πέρυσι στην ίδια κατοικία και, συγκεκριμένα, στο πηγάδι του σπιτιού.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει παντελή έλλειψη συντονισμού με το Δημαρχείο και άλλες αρμόδιες αρχές.

Θρήνος για τον σεφ που κάηκε μαζί με την οικογένεια του. Το βίντεο λίγο πριν το τέλος

Ανάμεσα στους 81 έως τώρα νεκρούς από την πύρινη λαίλαπα ήταν και ο σεφ, Παναγιώτης Κοκκινίδης με την οικογένειά του. 

Ο σεφ μόλις ξέσπασε η φωτιά είχε γράψει στο facebook το απόγευμα της Δευτέρας: «Αν δεν γίνει ένα θαύμα θα καεί πολύς κόσμος». Εκτός από την ανάρτησή του ο Παναγιώτης Κοκκινίδης είχε ανεβάσει και ένα βίντεο πριν ο ίδιος και η οικογένειά του βρεθούν νεκροί. 

 

Ηλεκτρονική βάση για τον εντοπισμό

Μια ανοιχτή ψηφιακή βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους των καταστροφικών πυρκαγιών, κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο. 

Στην βάση αυτή, μπορεί ο καθένας να ανεβάσει μια φωτογραφία του δικού του ανθρώπου που αναζητά μετά τις φονικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν χθες στην ανατολική Αττική.

Μπείτε στην βάση με ένα κλικ ΕΔΩ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ