Επίδομα στους συγγενείς των νεκρών, στα τέκνα των θυμάτων – Πρώτα βοηθήματα και Διαδικασία

Ένα ακόμα οικονομικό επίδομα για τους πυρόπληκτους της Αττικής ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζακανόπουλος δήλωσε πως το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει εφάπαξ βοήθημα ύψους 1.200 ευρώ στους πληγέντες για την «ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών τους αναγκών».

Το βοήθημα θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέσω του σχετικού καταλόγου του υπουργείου Υποδομών. Οι ίδιοι δεν χρειάζεται να προβούν σε «οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια».

Το επίδομα τηλεπικοινωνιών εντάσσεται στο πλαίσιο πλειάδας μέτρων οικονομικής στήριξης, που περιλαμβάνουν επιδόματα, φορολογικές διευκολύνσεις και δυνατότητα διορισμού στο Δημόσιο.

Διευκρινίσεις για άλλα επιδόματα

Αύριο Τρίτη αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για το κύριο εφάπαξ βοήθημα για τους πυρόπληκτους. Κάθε πληγείσα οικογένεια θα λάβει 5.000 ευρώ, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα λάβουν 6.000 ευρώ ενώ η κάθε επιχείρηση δικαιούται 8.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι και των τριών κατηγοριών θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο υπουργείο Υποδομών ή στα γραφεία του υπουργείου στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου και Μεγαρέων.

Πέραν αυτών, ο κ. Τζανακόπολος έδωσε διευκρινίσεις και για άλλα μέτρα οικονομικής αρωγής που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Οι πληγέντες συνταξιούχοι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν τις δύο επιπλέον συντάξεις που δικαιούνται έως τις 20 Αυγούστου. Για όσους είχαν πρώτη κατοικία στις καμένες περιοχές η διαδικασία θα γίνει αυτόματα ενώ για όσους φιλοξενούνταν ή επισκέπτονταν την περιοχή απαιτείται σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ ή στον ΟΠΕΚΑ για τους ανασφάλιστους.

Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης για τους πληγέντες θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ έως 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτόματα θα γίνει επίσης, από το υπουργείο Εργασίας η καταβολή των 10.000 ευρώ στους συγγενείς των νεκρών και η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος 1.000 ευρώ στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων.

Δεν είναι σαφές πότε θα αρχίσει η εν λόγω διαδικασία, καθώς πολλοί νεκροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί ενώ 25 άνθρωποι έχουν δηλωθεί αγνοούμενοι.

Τέλος, όσον αφορά τους πολίτες που έμειναν άνεργοι λόγω της φωτιάς θα μπορούν να λάβουν το βοήθημα 650 ευρώ αφού υποβάλουν αίτηση σε τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.

 

 

skai

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ