Γιατί οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κινδυνεύουν με τουλάχιστον διετή ποινή φυλάκισης
Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών ενδέχεται να επιβληθεί στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται εδώ και εκατόν σαράντα ημέρες στην Αδριανούπολη, μετά τη σύλληψή τους, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή της δασικής περιοχής των Καστανιών, στον Έβρο.
Επισήμως δεν έχει ασκηθεί καμία κατηγορία από τη δικαιοσύνη της Τουρκίας, ωστόσο τουρκικές εισαγγελικές πηγές, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, αναφέρουν το ενδεχόμενο της κατηγορίας της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή.
Οι πληροφορίες από τις εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως η θέση των δύο Ελλήνων φέρεται να βαρύνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι ίδιοι είναι στρατιωτικοί και όφειλαν να έχουν την ελάχιστη γνώση του προσανατολισμού.
Με αυτό το δεδομένο, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης θεωρείται πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με την ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών.
Ο Άγγελος Μητρετώδης, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ανέφερε στο δικαστήριο: “Δεν είχα την πρόθεση να διαπράξω κάποιο έγκλημα”. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η κατάθεση του Δημήτρη Κούκλατζη, ο οποίος είπε: “Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος”.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ότι υπάρχει “ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη” έθεσε το θέμα “της μη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας” και είπε ότι “υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους”.
Ο Τούρκος εισαγγελέας υποστήριξε ότι “λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους”.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί άκουσαν χθες ακόμα ένα «όχι» από το τουρκικό δικαστήριο στο αίτημα αποφυλάκισής τους. Αρνητική απάντηση που πάντως αποτιμάται διαφορετικά, επειδή προηγήθηκε πριν λίγες ημέρες η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου το θέμα είχε τεθεί και μάλιστα σε υψηλούς τόνους από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Λίγες ημέρες αργότερα είχε κυκλοφορήσει η συνομιλία του Τούρκου προέδρου με δημοσιογράφους, στους οποίους φέρεται να είχε πει πως εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα την αποφασιστικότητα της Άγκυρας για την έκδοση των 8 Τούρκων «πραξικοπηματιών» ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός του μίλησε για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς «που παραβίασαν τα σύνορα». Η αναφορά αυτή θεωρήθηκε ελπιδοφόρα, γιατί δεν περιλάμβανε καμία άλλης μορφής κατηγορία σε βάρος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, παρά μόνο αυτή της παραβίασης των συνόρων.
«Όλοι ξέρουν την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε τους γκιουλενιστές. Το ξέρει και ο κ. Τσίπρας. Του εξήγησα την επιμονή μας για την έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών που διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια και εκείνος στέκεται στο θέμα των δύο στρατιωτικών που παραβίασαν τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Για να κανονιστούν τα θέματα αυτά συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθεια με καλή πρόθεση» φέρεται να είπε ο Ερντογάν.