Ο πανεπιστημιακός Μιχαήλ Λάμπρου στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μπουγά στις 27 Ιουνίου

Την Τετάρτη 27/06 στις 20:00 στον χώρο του Γυμνασίου, Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά θα πραγματοποιηθεί ομιλία του καθηγητή του  Μαθηματικού  Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλη Λάμπρου. Η ομιλία απευθύνεται σε Μαθηματικούς και όλους όσοι  ενδιαφέρονται για τα Μαθηματικά.

Το θέμα της ομιλίας θα είναι :

“Τα ύψη τριγώνου συγκλίνουν: Η ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη ιστορία ενός θεωρήματος της Γεωμετρίας από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή” 

Περίληψη ομιλίας

Το γνωστό θεώρημα της Γεωμετρίας ότι τα ύψη τριγώνου συγκλίνουν δεν υπάρχει στα Στοιχεία του Ευκλείδη αλλά από  μαρτυρία του Πρόκλου, θεωρείται ότι ήταν γνωστό στον Ευκλείδη. Αν και στην αρχαία ελληνική γραμματεία δεν σώζεται καμία απόδειξη του θεωρήματος, θα δούμε ότι όχι μόνο ήταν ευρέως γνωστό αλλά ότι μπορούμε να κάνουμε ανασύσταση τουλάχιστον 4 κομψών αρχαίων αποδείξεων οι οποίες υπάρχουν στα συμφραζόμενα σε αρχαίες πηγές όπως στα έργα των Αρχιμήδη, Απολλωνίου, Μενελάου και Πάππου. Μετά την αρχαιότητα το θεώρημα χάνεται μέχρι να επανεμφανιστεί την Αναγέννηση αλλά και πάλι σπάνια συμπεριλαμβανόταν στα βιβλία Γεωμετρίας, ακόμη και τα κορυφαία. Αντίθετα από το περίπου 1880 και μετά εμφανίζεται σε όλα τα βιβλία Γεωμετρίας. Στην ομιλία θα δούμε την ιστορική πορεία του θεωρήματος καθώς και μερικές ενδιαφέρουσες αποδείξεις του, κυρίως από Γεωμετρίες πριν το 1700.

 

Βιογραφικό Μιχάλη Λάμπρου

Ο καθηγητής Μιχάλης Λάμπρου σπούδασε μαθηματικά στο Imperial College του Λονδίνου από το οποίο πήρε το πτυχίο του το 1973 και από το ίδιο πανεπιστήμιο το Master το 1974. Διδάκτορας ανακηρύχθηκε στο King’s College το 1977 με επόπτη καθηγητή τον J.A.Erdos. Το ειδικό ενδιαφέρον του είναι η Συναρτησιακή Ανάλυση, η Θεωρία Τελεστών, η Θεωρία Βάσεων αλλά και η Ιστορία των Μαθηματικών. Από το 1978 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου έχει εξαντλήσει την κλίμακα των βαθμίδων, μέχρι και εκείνη του τακτικού καθηγητή που κατέχει. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε αρκετά ξένα πανεπιστήμια και για αρκετά χρόνια στις σχολές επιμόρφωσης καθηγητών ΣΕΛΜΕ και ΠΕΚ.

Το δημοσιευμένο έργο του είναι πλούσιο και ποικίλο. Εχει δημοσιεύσει 25 ερευνητικές εργασίες στα Καθαρά Μαθηματικά, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την Ιστορία των Μαθηματικών, έχει γράψει 5 βιβλία εκ των οποίων τα 2 είναι σχολικά και το ένα Λεξικό Αγγλοελληνικών Μαθηματικών όρων, έχει μεταφράσει 5 βιβλία, έχει επιμεληθεί 16, έχει συγγράψει, εκτός από σημειώσεις για τους φοιτητές του, αρκετά άρθρα εκλαϊκεύοντας επιστημονικές έννοιες καθώς και λήμματα σε ξένες εγκυκλοπαίδειες. Τέλος, εκπροσώπησε τη χώρα μας, ως αρχηγός αποστολής, σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες τέσσερις φορές.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ