H εκδήλωση για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα – Ο “φούρνος” της Αριστομένους και το πάρκο σιδηροδρόμων Καλαμάτας
Η Καλαμάτα είναι πόλη που διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τόνισε η Καλλιόπη Παπαδάκη στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης η παράταξη “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες”, με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη. Η Καλλιόπη Παπαδάκη είναι εθνική συντονίστρια της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έκανε, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο REX, και προτάσεις, όπως την αξιοποίηση του εγκαταλειμμένου σιδηροδρομικού δικτύου για τη λειτουργία μέσου σταθερής τροχιάς που θα εξυπηρετεί τόσο τις αστικές μετακινήσεις στην Καλαμάτα όσο και τις προαστιακές μετακινήσεις…
Ρεπορτάζ ΣΤ. ΜΑΡΤΙΝΟΣ
από kalamatajournal.gr
«ΚΟΝΤΕΨΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ…»
Η κ. Παπαδάκη μίλησε και για την εμπειρία της από τις πεζές μετακινήσεις που έκανε στην Καλαμάτα, σχολιάζοντας ότι “κόντεψα να πεθάνω από τη ζέστη” όταν περπάτησε στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Η εθνική συντονίστρια της βιώσιμης αστικής κινητικότητας τόνισε ότι όταν σχεδιάζονται πεζόδρομοι σε μια περιοχή, βασικό στοιχείο του σχεδιασμού πρέπει να είναι η σκίαση και έφερε ως εξαιρετικά επιτυχημένο το παράδειγμα των αναπλάσεων που έχουν γίνει σε κεντρικό άξονα της Βαρκελώνης.
Επίσης αναφέρθηκε στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικό, προσθέτωντας όμως το Πάρκο αυτό έπρεπε να είναι σταθμός μιας μεγαλύτερης συνεχιζόμενης διαδρομής και όχι ένας χώρος που δεν συνδέεται απευθείας με άλλους χώρους βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Ωστόσο η Καλλιόπη Παπαδάκη επέμεινε ότι η Καλαμάτα είναι πόλη όπου μπορεί να αναπτυχθεί η βιώσιμη αστική κινητικότητα γιατί συνδυάζει στοιχεία που δεν έχουν άλλες πόλεις, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο, τη θάλασσα μαζί με το βουνό, το Νέδοντα κ.ά
Πρόσθεσε όμως ότι για να επιτύχουν τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας που έχει προκηρύξει ο Δήμος, πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των επιλογών οι ανάγκες του ανθρώπου για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Και για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει οι άνθρωποι της πόλης να λάβουν μέρος στη διαβούλευση που θα γίνει για την εκπόνηση των σχεδίων, να παρουσιάσουν το όραμα τους για την πόλη που ζουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο δρ πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος, γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Παναγιώτης Παπαντωνίου, ο οποίος τόνισε ότι η Καλαμάτα βρίσκεται μπροστά σε μια εξαιρετική συγκυρία, η οποία εάν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αλλάξει καθοριστικά το μέλλον της πόλης σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής. Η συγκυρία αυτή, τόνισε, είναι αφενός η χρηματοδότηση της Καλαμάτας για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αφετέρου η χρηματοδότηση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αλλά και επιπλέον η βούληση του Δήμου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη. Αυτά τα τρία πράγματα, τόνισε, με σωστή διαχείριση μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην Καλαμάτα. Συνέχισε όμως ότι εάν η διαχείριση δεν είναι σωστή τότε μπορεί και να μην γίνει τίποτα.
Ο Παν. Παπαντωνίου εξέφρασε την άποψη ότι ένας από τους στόχους του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Καλαμάτας πρέπει να είναι η ένταξη του ποδηλάτου όχι στη ζωή της πόλης, γιατί όπως ανέφερε αυτό έχει ήδη επιτευχθεί, αλλά η ένταξή του στους δρόμους της πόλης. Και αυτό, συνέχισε, μπορεί να γίνει με την επιβολή νέων, μειωμένων ορίων ταχύτητας των αυτοκινήτων, ώστε να κινούνται στους δρόμους χωρίς κίνδυνο και τα ποδήλατα.
Επίσης ο Καλαματιανός συγκοινωνιολόγος ανέφερε ότι ένα ειδικό κομμάτι του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Καλαμάτας πρέπει να είναι και η οδική ασφάλεια, γιατί, όπως τόνισε, η Καλαμάτα και η Μεσσηνία γενικότερα καταγράφουν υψηλούς δείκτες τροχαίων και θανατηφόρων δυστυχημάτων.
Ακολούθησε τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Μανώλη Μάκαρη, που τόνισε ότι μέχρι σήμερα οι αναπλάσεις, οι πεζοδρομήσεις, οι μονοδρομήσεις και διάφορες άλλες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις γίνονται χωρίς συνολικό σχέδιο και στρατηγική. Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, είναι εξαιρετικά σημαντική η χρηματοδότηση της Καλαμάτας για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, προσθέτοντας όμως την ανάγκη να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος με τους πολίτες για το τι θέλουν να γίνει στην πόλη τους.