Το νερό… νεράκι για εκατοντάδες Καλαματιανούς στην πόλη του πολιτισμού, του τουρισμού και της ανάπτυξης!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑΚ

deyak-nea

ΜΠΟΡΕΙ η Καλαμάτα να αναπτύσσεται τουριστικά και να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, να είναι ελκυστική λόγω της εύκολης πρόσβασης και του κάλλους της, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές και οικονομικές παροχές υπηρεσιών που προσφέρονται, να συνεχίζει δυναμικά και στον πρωτογενή τομέα και να αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για επενδύσεις, όμως ακόμη και στην πόλη του πολιτισμού και της ανάπτυξης, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο, είναι το γεγονός ότι περίπου 5.000 άτομα, τυγχάνουν του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το οποίο δίδεται σε όσους δεν φιλοξενούνται, αλλά νοικιάζουν σπίτι και έχουν έσοδα κάτω από 200 ευρώ το μήνα, συν 100 για το παιδί, με τον προβληματισμό, κάτι περισσότερο από έντονο! Αυτά τα άτομα, μεταξύ πολλών άλλων, πρέπει να πληρώσουν ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τρόφιμα, μετακινήσεις και αρκετά ακόμη, για να πουν απλώς ότι… ζουν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι, να μην έχουν, όπως είναι απόλυτα λογικό, τη δυνατότητα ακόμη και για τα αυτονόητα! Μόνο στην Καλαμάτα λοιπόν, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)της πόλης, έχει διακόψει την παροχή νερού(!) σε 750 δημότες, ανάμεσα στους οποίους, δεν είναι μόνο εξοχικές κατοικίες, σπίτια με πισίνες και στρατηγικοί κακοπληρωτές!

ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ 750 –ΚΑΙ- ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΙ!

«Δεν αισθανόμαστε ευχάριστα όταν έχουμε κάνει διακοπή σε 750 συνδημότες μας που παίρνουν ΚΕΑ, έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, μπορεί να είναι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ή να παίρνουν επίδομα από την Πρόνοια», δήλωσε χθες, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιχείρησης στην Καλαμάτα και καταθέτοντας την πρόταση του Σωματείου Εργαζομένων των ΔΕΥΑ όλου του νομού, ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Κουφαλάκος. «Σαν Σωματείο, δύο φορές, έχουμε θέσει θέμα καθιέρωσης Κοινωνικού Τιμολογίου στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όμως και τις δύο φορές, καμία δημοτική παράταξη, δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό! Δεν μπορεί η κοινωνική πολιτική που λέει ο κ. Βεργόπουλος, να εξαντλείται στα άτομα που δικαιούνται το ΚΕΑ και να τους δίνει αντί για 30% προκαταβολή και 12 δόσεις, 10% και 24 δόσεις αντίστοιχα. Αυτοί οι άνθρωποι για να φτάσουν στο σημείο να χρωστούν λογαριασμούς νερού, προφανώς δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρώσουν! Δάνεια, ρεύμα, ΕΝΦΙΑ, φόρους;», δήλωσε ο κ. Κουφαλάκος και η γραμματέας του Σωματείου Σταυρούλα Στραβάκου, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση των εργαζομένων.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

«Εμείς λέμε λοιπόν, να συγκροτηθεί ένα ειδικό κοινωνικό τιμολόγιο, τουλάχιστον στο 50% της τιμολογιακής πολιτικής, στα άτομα που είναι φτωχά και τυγχάνουν των επιδομάτων, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Άλλωστε, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σε παλιότερη απόφαση, έχει κάνει κάτι αντίστοιχο στα τιμολόγια του Δημοσίου, για τις υπηρεσίες του Δήμου. Εκεί γιατί να έχει 50% και όχι για αυτούς τους συνδημότες μας; Ενώ με το αλληλόχρεο, όλα αυτά δεν καταβάλλονται… Καλούμε λοιπόν, τους συνδημότες μας και ειδικά όσους λαμβάνουν το επίδομα του ΚΕΑ, να συνταχθούν στον αγώνα μας», ανέφερε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο οποίος στάθηκε και στο γεγονός ότι ο ισολογισμός της ΔΕΥΑΚ το 2017 παρουσιάζει κέρδη 1.190.000 ευρώ.
Καταληκτικά, ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί φτωχοί συνδημότες μας, χάνουν τις ρυθμίσεις, όταν έρχεται ο νέος λογαριασμός και κάλεσε να συγκροτηθεί μια κοινωνική ομάδα, η οποία να επεξεργάζεται τα αιτήματα.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ