Στον αέρα(;) η δακοκτονία! – Προβληματισμός για την προστασία της ελαιοπαραγωγής

  • ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

  • ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο Π. ΑΛΕΥΡΑΣ

 

ΕΝΤΟΝΟΣ, παραμένει τις τελευταίες ημέρες στη Μεσσηνία, ο προβληματισμός από τις συνέπειες που μπορεί να έχει στις καλλιέργειες το καλοκαιρινό… κύμα κακοκαιρίας, καθώς οι συνθήκες αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σχεδόν ιδανικές για την… εξάπλωση του δάκου.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο φόβος να βρεθούν οι παραγωγοί αντιμέτωποι με τα προπέρσινα φαινόμενα, οπότε και ο δάκος, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός, με ορισμένους, να κάνουν λόγο για καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος της δακοκτονίας από την Περιφέρεια και την πιθανότητα να καταφερθεί καίριο πλήγμα στην φετινή ελαιοπαραγωγή. Το ζήτημα άλλωστε, απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μεσσήνης, όπου αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή, σε κάθε υπεύθυνο και αφέθηκαν αιχμές κατά της Περιφέρειας για… άλλου είδους προτεραιότητες. Αυτό που απομένει λοιπόν, είναι να δούμε τι θα αποδειχθεί πιο… δυνατό! Ο δάκος ή ο «κοριός», καθώς οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα της παραγωγής, μιλούν για σημαντικές καθυστερήσεις.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΛΕΥΡΑΣ

Χαρακτηριστική σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι και η επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, του περιφερειακού συμβούλου και πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, ο οποίος χαρακτηρίζει την άμεση νομοθετική ρύθμιση της δακοκτονίας, ως μονόδρομο. Ο κ. Αλευράς, αναφέρεται στη σημασία του ελαιολάδου στην αγροτική οικονομία της χώρας μας, τονίζοντας πως καταγράφεται με συνεισφορά πέραν του 1 δις ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ και ζητά να δοθεί η πρέπουσα προσοχή. «Ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι το 1/3 του εθνικού προϊόντος παράγεται στην Περιφέρειά μας και αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Για τη βελτίωση, την προστασία αλλά και την ανάδειξη της ποιότητας του προϊόντος καθώς και την αξιοποίησή της ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, απαιτείται η θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού και ταυτόχρονα ευέλικτου θεσμικού πλαισίου για τη έγκαιρη εφαρμογή της δακοκτονίας. Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη χρονιά , η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει καθυστερήσει αρκετά και οι έντονες ανησυχίες των ελαιοπαραγωγών είναι εύλογες. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι οι υπεύθυνοι των συναρμοδίων υπουργείων που παίρνουν τις αποφάσεις για την πολύπλοκη διαδικασία εφαρμογής της δακοκτονίας, είτε δεν συντονίζονται,  είτε δεν αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία του προγράμματος καθορίζεται από την έγκαιρη επέμβαση με βάση τα επιστημονικά στοιχεία και τις καιρικές συνθήκες», επισημαίνει, παρατηρώντας ότι προφανώς η εμπειρία και οι αστοχίες των προηγούμενων ετών δεν τους… δίδαξαν!

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ- ΚΛΕΙΔΙΑ

  • Επειδή η φετινή ελαιοπαραγωγή της Περιφέρειάς μας χαρακτηρίζεται από πρώιμη καρπόδεση κατά ένα 20/ήμερο.
  • Επειδή οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξέλιξη του δάκου εξαιτίας τόσο της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και των συνεχών βροχοπτώσεων (ήδη καταγράφονται στοιχεία ανησυχητικά του δακοπληθυσμού).
  • Επειδή ο 1ος γενικός ψεκασμός πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί (ήδη έπρεπε να έχει ξεκινήσει),

μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δακοπροσβολής», επισημαίνει ο κ. Αλευράς, εστιάζοντας στην άμεση νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου κατ’ εξαίρεση να επιτραπεί η έναρξη των εργασιών δακοκτονίας στους προσωρινούς μειοδότες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. «Είναι μονόδρομος η δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου προκειμένου να εφαρμοσθεί άμεσα ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός, ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια της χώρας μας», τονίζει καταληκτικά στην επιστολή του στον υπουργό ο Παναγιώτης Αλευράς που είναι και γεωπόνος, τη στιγμή που η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, δηλώνει ικανοποιημένη, από την εξέλιξη της του προγράμματος της δακοκτονίας, το οποίο όπως επισημαίνει, είναι στις άμεσες προτεραιότητές της.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«Η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, είναι μέσα στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός του έργου για το 2018 είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών, αξιοποιώντας και τα αδιάθετα ποσά της προηγούμενης περιόδου και παρά τις ελλείψεις στη χρηματοδότηση», επισημαίνει η Περιφέρεια, που με ανακοίνωσή της αναφέρεται στις διαδικασίες προετοιμασίας για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας.
«Η εκτέλεση των δολωματικών ψεκασμών καθώς και η παγιδοθεσία γίνεται από εργολάβους, οι οποίοι αναδεικνύονται μέσω διενέργειας διαγωνισμών. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερικών Ενοτήτων ξεκίνησαν έγκαιρα. Ειδικότερα για την ΠΕ Μεσσηνίας ξεκίνησαν το Μάρτιο, ένα μήνα νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά, αμέσως μετά την έκδοση από το υπουργείο Εσωτερικών της απόφασης των κατανεμόμενων ποσών του προϋπολογισμού δακοκτονίας. Η συγκεκριμένη απόφαση, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη των διαδικασιών. Ήδη, κατόπιν σχετικών αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν αναδειχθεί οι οριστικοί μειοδότες και οι φάκελοι των διαγωνισμών έχουν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο. Αναμένεται η έγκριση εντός των προσεχών ημερών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων», τονίζει και στέκεται στα των περιοχών για τις οποίες δεν υπήρξαν προσφορές.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ 7 ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

«Για επτά τμήματα του Δήμου Πύλου-Νέστορος λόγω μη υπάρξεως αποδεκτών προσφορών, οι εργολάβοι, θα αναδειχθούν μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης κατόπιν της ληφθείσας έγκρισης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Για να υπάρξει δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικών εργασιών δακοκτονίας, όπως και τις προηγούμενες περιόδους και να αποφευχθούν καθυστερήσεις, έχει ήδη υπάρξει από τον προηγούμενο Απρίλιο παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής προς το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), προκειμένου να   προωθηθεί η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.  Η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών δακοκτονίας θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο, ενώ για τις ανάγκες του πρώτου γενικού ψεκασμού, υπάρχουν στις αποθήκες των ΔΑΟΚ, τα απαιτούμενα φυτοπροστατευτικά. Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν λαμβάνει τις αναλογούσες πιστώσεις από τη σχετική απόφαση κατανομής του ΥΠΕΣ, σύμφωνα  με την έκταση των ελαιώνων  και το ύψος της παραγωγής των ελαιοκομικών προϊόντων,  ο προϋπολογισμός του έργου για το 2018  είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών, αξιοποιώντας και τα αδιάθετα ποσά της προηγούμενης περιόδου. Όσον αφορά στο εποχικό προσωπικό, μετά την αποστολή της σχετικής απόφασης με σημαντική καθυστέρηση, την 15η Ιουνίου 2018 από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι  διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Έως την πρόσληψη του προσωπικού οι απαιτούμενες εργασίες δακοκτονίας θα πραγματοποιηθούν από το μόνιμο προσωπικό των ΔΑΟΚ», καταλήγει στην ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ