Πανελλαδικές 2018: Ξεκινούν στις 8 Ιουνίου. Μαζική πτώση στις βάσεις
Την Παρασκευή 8 Ιουνίου θα σημάνει το πρώτο κουδούνι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, εκείνους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ). Ωστόσο, όπως και πέρυσι, η επίσημη έναρξη των Πανελλαδικών θα γίνει από τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), την Πέμπτη 7 Ιουνίου. Και για τις δύο κατηγορίες υποψηφίων, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν παραδοσιακά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 19 Ιουνίου (με τα μαθήματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού). Σε ό,τι αφορά τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 21 Ιουνίου με μαθήματα ειδικότητας.
Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ., καθώς στις 8.30 π.μ. θα αρχίζει η εξέταση κάθε μαθήματος, η οποία θα έχει διάρκεια τρεις ώρες. Εξαίρεση αποτελεί το μάθημα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο στα ΕΠΑΛ, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 22 Ιουνίου με Γερμανικά (στις 8.30 π.μ.) και Αγγλικά (στις 10 π.μ.) και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 30 Ιουνίου με τον έλεγχο μουσικών ακουστικών ικανοτήτων για όσους θα διεκδικήσουν θέση σε τμήματα μουσικής (έναρξη στις 8.30 π.μ.). Για τα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ. εάν η εξέταση θα αρχίζει στις 8.30 π.μ., στις 3 μ.μ. όταν θα αρχίζει στις 3.30 π.μ. και στις 9.30 π.μ. όταν θα αρχίζει στις 10 π.μ.
Ως προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ορίστηκε το διάστημα από την Τρίτη 19 έως και την Παρασκευή 29 Ιουνίου.
Τέλος, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι ο συνολικός αριθμός υποψηφίων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όταν είχαν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 104.965 υποψήφιοι, ενώ το 2016 στους καταλόγους είχαν εγγραφεί 103.402 μαθητές. Φέτος, συνολικά διατίθεται 74.692 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου και η προθεσμία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου.
Διαβάστε στο Madata.gr Όλες τις εξελίξεις στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2018
Τα στοιχεία δείχνουν πτώση στις βάσεις εισαγωγής
Ιδιαίτερο γνώρισμα των φετινών εξετάσεων αποτελεί η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η απουσία των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, αλλά και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
Μαζική πτώση στις βάσεις
Με αύξηση 5% του αριθμού εισακτέων σε σχέση με πέρυσι, ο ανταγωνισμός φέτος αναμένεται ηπιότερος.
Βάσει του αριθμού υποψηφίων που κάθε χρόνο συμμετέχουν στις Πανελλήνιες (σ.σ. περίπου 100.000), φέτος περίπου το 75% θα έχει μια θέση στα ελληνικά Ιδρύματα. Φυσικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», για τις δημοφιλείς σχολές θα γίνει “σφαγή” όπως κάθε χρόνο, όμως το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων θα καταφέρει να βρει τη θέση του σε μια σχολή ή ένα τμήμα, ασχέτως της επίδοσής του.
Διαβάστε τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2018 από τον κ. Γιώργο Χατζητέγα, εκπαιδευτικό αναλυτή:
1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές
«Ανάσα» η απελευθέρωση των Παιδαγωγικών. Το 1ο επιστημονικό πεδίο είναι το πιο ανταγωνιστικό, όχι μόνο γιατί συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων – πέρυσι 32.732 το επέλεξαν – αλλά και γιατί έχει τις λιγότερες διαθέσιμες θέσεις. Πέρυσι, το 40% των υποψηφίων απέτυχαν λόγω της έλλειψης σχολών και τμημάτων σε αυτό το πεδίο. Το άνοιγμα των παιδαγωγικών απ’ όλες τις κατευθύνσεις χωρίς ειδικό μάθημα θα δώσει μία ανάσα, καθώς προσφέρει 4.000 επιπλέον θέσεις. Ο ανταγωνισμός αναμένεται και φέτος πολύ υψηλός, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει άνοδο των βάσεων. Αντίθετα, μικρή πτώση θα σημειωθεί λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού εισακτέων. Ενδεικτικά, η Νομική Αθήνας κέρδισε φέτος επιπλέον 25 θέσεις, η Θεσσαλονίκης 21, ενώ συνολικά οι σχολές Ψυχολογίας, που είναι αρκετά δημοφιλείς εμπλουτίστηκαν με 129 θέσεις. Έκπληξη θα αποτελέσει το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής. Πέρσι, ως τμήμα ΤΕΙ εκτοξεύτηκε με 800 μόρια αύξηση στα 15.307, ενώ φέτος ως πανεπιστημιακό πολύ πιθανόν να διεκδικήσει γερή αύξηση.
2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης. Το μοναδικό πεδίο που ο αριθμός των υποψηφίων –πέρυσι ήταν 31.383 υποψήφιοι– αντιστοιχεί στις διαθέσιμες θέσεις. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στις δημοφιλείς σχολές, όμως οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα, ακόμα κι αν δεν περάσουν σε σχολή της επιλογής τους, να ενταχθούν σε κάποιο άλλο τμήμα. Στα πολυτεχνικά τμήματα των κεντρικών Ιδρυμάτων οι αυξομειώσεις αναμένονται οριακές, καθώς κανένα δεν κερδίζει πάνω από 14 θέσεις. Εξαίρεση το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που στην Αθήνα είχε αύξηση 29 θέσεων (σ.σ. αναμένεται πτώση των βάσεων) και συνολικά σε όλη την Ελλάδα 159 επιπλέον θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Πάντως, ακόμα κι αν ο ανταγωνισμός κρατήσει ψηλά τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, δεν φαίνεται να γίνεται το ίδιο για τις περιφερειακές, όπου η μείωση είναι σχεδόν δεδομένη.
3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Οι επιδόσεις θα καθορίσουν την άνοδο της Ιατρικής. Εξίσου ανταγωνιστικό με το 1ο επιστημονικό πεδίο, οι επιστήμες Υγείας καταγράφουν εκτός από σφαγή των υποψηφίων για μια θέση στις πιο δημοφιλείς σχολές, και υψηλές επιδόσεις. Οι ιατρικές σχολές ξεχωρίζουν φέτος, καθώς ήταν οι μόνες που δεν είχαν αύξηση εισακτέων και αναμένεται είτε να παραμείνουν σταθερές είτε να εκτοξευτούν ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων. Ενδεικτικά πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα 19.143 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 19.043 μόρια.
Περιορισμένες ήταν και οι επιπλέον θέσεις που δόθηκαν και στα υπόλοιπα τμήματα του εν λόγω πεδίου (σ.σ. δεν ξεπερνούσαν τις 10), επομένως θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η επίδοση των υποψηφίων ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία των βάσεων.
4ο επιστημονικό πεδίο – Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας
Εισαγωγή σε οικονομικά και πληροφοριακά τμήματα με μέτριες επιδόσεις. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με το 2ο επιστημονικό πεδίο, όπου ο ανταγωνισμός είναι ήπιος. Μάλιστα οι υποψήφιοι του εν λόγω πεδίου έχουν κι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς δεν σημειώνονται υψηλές επιδόσεις στις συγκεκριμένες σχολές. Φέτος ο αριθμός εισακτέων στα τμήματα Πληροφορικής εμπλουτίστηκε κατά 200 επιπλέον θέσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι βάσεις θα υποχωρήσουν κι άλλο φέτος. Χαμηλές πτήσεις σημειώνονται και στις οικονομικές σχολές, που πέρσι ενδεικτικά κατέρρευσαν με πτώση άνω των 1.000 μορίων τόσο στα περιφερειακά τμήματα όσο και στα κεντρικά.
Παιδαγωγικά και… εκπλήξεις
Μετά από δύο χρόνια αποτυχημένης περιθωριοποίησης των παιδαγωγικών σε ένα ξεχωριστό πεδίο, φέτος τα τμήματα αυτά θα είναι ανοιχτά προς όλους και η άνοδος των βάσεών τους χαρακτηρίζεται νομοτελειακή.
Οι 4.000 θέσεις των παιδαγωγικών τμημάτων θα είναι διαθέσιμες απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία και κυρίως θα απορροφήσουν υποψηφίους από το 1ο επιστημονικό πεδίο. Παράλληλα, η άνοδος των βάσεων θα καθοριστεί και από το γεγονός ότι φέτος δεν είναι υποχρεωμένοι οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται γι’ αυτές τις σχολές να εξεταστούν στα μαθήματα της Ιστορίας και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας, στα οποία κατέγραφαν πολύ χαμηλές επιδόσεις.
Τα τμήματα Χημείας, Δασοπονίας και τουριστικών αποτελούν τη μεγάλη έκπληξη φέτος. Αν και παρουσίασαν μεγάλη αύξηση του αριθμού εισακτέων, το άνοιγμα που έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια για εισαγωγή από δύο επιστημονικά πεδία (σ.σ. το 2ο και το 3ο) έχει εκτοξεύσει τις βάσεις τους με αύξηση μορίων που αγγίζει ακόμα και τα 900.