Ξεχωριστή η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωριτών το Σάββατο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένονται το Σάββατο, οι δράσεις της μαθητικής διαστημικής ομάδας Καλαμάτας,  σε συνεργασία την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Αστεροειδών.

Από τις 3 μετά το μεσημέρι, μέχρι τις 8 το βράδυ, ειδικοί επιστήμονες και ειδικότερα ο εξειδικευμένος ερευνητής Τάκης Θεοδοσίου και οι μαθητές, μέλη της ομάδας, θα ενημερώνουν το κοινό για τους αστεροειδείς, ενώ ξεχωριστή αναμένεται και η παράλληλη εκδήλωση που γίνεται ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. «Τον Ιανουάριο 2018, είχαμε καλέσει και πάλι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ενώσεως Συλλεκτών Μετεωριτών και κύριο εκπρόσωπο σε διεθνές επίπεδο αυτών των εκδηλώσεων Τάκη  Θεοδοσίου και είχε μιλήσει για τους μετεωρίτες», ανέφερε η Φυσικός 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, Κωνσταντίνα Παναγάκου, επισημαίνοντας πως θα τεθούν προς συζήτηση 10 διαφορετικά θέματα για τους μετεωρίτες. «Με δεδομένο ότι πριν από 65 εκατ. χρόνια, οι δεινόσαυροι, καθώς και το 75% των ζωντανών οργανισμών, εξαφανίστηκαν εξαιτίας της πτώσης τεράστιου μετεωρίτη στο Μεξικό και άλλαξε εξολοκλήρου η όψη της γης, θεωρώ απαραίτητο, όχι μόνο να ενδιαφερθούμε και να προβληματιστούμε για τους μετεωρίτες, αλλά να λάβουμε υπόψη μας ότι βελτιώνεται η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής, καθώς σήμερα, οι επιστήμονες, γνωρίζουν αν τυχόν κάποιος αστεροειδής βρίσκεται σε θέση να μπει μέσα στην ατμόσφαιρα της γης και οι ειδικοί της NASA μπορούν να του αλλάξουν την πορεία», τόνισε η κα Παναγάκου, η οποία ευχαρίστησε και τον Καλαματιανό Καθηγητή Τάκη Παπαδόπουλο, αδερφό του γνωστού Καθηγητή, Περικλή Παπαδόπουλου, για την ατέρμονη προσπάθεια και τη συνεχή ενημέρωση, καθώς και τους υπευθύνους, Φώτη Ασημακόπουλο και Ονούφριο Κωστάκη, καλώντας όλους τους μαθητές να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, για να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε μια τέτοια δράση.

 

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

«Οι μετεωρίτες, είναι ουράνια σώματα που έλκονται από τη βαρύτητα της γης και πέφτουν στην επιφάνειά της, χωρίς να διαλυθούν τελείως από την ατμόσφαιρα, καθώς όταν εισέρχονται σε αυτή, θερμαίνονται κι έτσι βγάζουν μια λαμπρή γραμμή φωτός, η οποία είναι γνωστή ως πεφταστέρι», δήλωσε ο Νίκος Γιαννόπουλος, με τον Κωνσταντίνο Καραγάκο να αναφέρεται στη διαφορά τους, από τις κοινές πέτρες. «Οι μετεωρίτες, έχουν μέταλλο μέσα τους, άρα εκτός από το ότι έχουν μεγαλύτερο βάρος από μια κοινή πέτρα, μπορούν να έλκονται και από μαγνήτη. Οι κοινές πέτρες, μπορούν να έχουν κοιλότητες ή τρύπες μέσα τους, ενώ οι μετεωρίτες όχι, και επίσης, οι μετεωρίτες έχουν έναν μαύρο εξωτερικό φλοιό, που δημιουργείται από την πτώση». «Σε περίπτωση πτώσης μετεωρίτη στη γη, θα εφαρμοστεί το σχέδιο «Τεχνοκράτης» που δημιουργήθηκε το 1950 και με βάση αυτό, η περιοχή αυτή, θα εκκενωθεί σε ακτίνα 5 χιλ. με τη βοήθεια και την καθοδήγηση πολιτικών δυνάμενων», ανέφερε ο Δημήτρης Μωραγιάννης, με τη Μαρία Δεμπεγιώτη, να αναλύει σε αδρές γραμμές, πως άλλαξε ολόηκληρος ο πλανήτης. «Όταν έπεσε μετεωρίτης στη γη, πριν από 65 εκατ. χρόνια, το 75% των ειδών που ζούσαν εξαφανίστηκαν, τόσο κατά την πτώση, όσο και μετά από αυτή, λόγω των άμεσων και έμμεσων συνεπειών, όπως σεισμοί μεγαλύτεροι των 10R και μεγάλα τσουνάμι και πυρκαγιές. Ο πλανήτης, βυθίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σκοτάδι και σε έναν παγκόσμιο χειμώνα», εξήγησε και η Ιωάννα Νικολαΐδη, αναφέρθηκε στις πιο… γνωστές πτώσεις μετωριτών στη γη. «Πριν από 50 χιλ. Χρόνια είχε πέσει μετεωρίτης στην Αριζόνα 180 μ., ακόμη πιο παλιά ένας στη νότια Αφρική, αλλά και πιο πρόσφατα όπως το 1908 στη Ρωσία που διαλύθηκε σε ύψος 5 χιλ. περίπου πάνω από την επιφάνεια της γης, το 1947, στα βουνά της Σιβηρίας και στις αρχές του 2000 στον Καναδά. «Η NASA πρέπει να ελέγξει το μέγεθος και τον όγκο του και να ενημερώσει τον κόσμο», ανέφερε ο Γιάννης Γυφτοχρήστος, στην περίπτωση που πέσει στη γη κάποιος μετεωρίτης, ενώ ο Άγγελος Καλογερόπουλος, κάλεσε όλους να συμμετάσχουν την εκδήλωση.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ