Με… άρωμα Μεσσηνίας η κόντρα για το Σκοπιανό – Ο Αντ. Σαμαράς μιλά για αχρείαστο συμβιβασμό και εγκαλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΖΑΕΦ

  • ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η Ν.Δ. ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

 ΕΝΤΟΝΟ μεσσηνιακό χρώμα, έχουν οι καταιγιστικές εξελίξεις της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό, αφενός λόγω της θέσης του Μεσσήνιου Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο και ενημέρωσε πρώτο, ως όφειλε ο πρωθυπουργός, αφετέρου, λόγω της αναμενόμενης τοποθέτησης του επίσης Μεσσήνιου, πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ

Στις 21 Οκτωβρίου 1992, ο Αντώνης Σαμαράς, διαφωνώντας με την τότε κυβέρνηση για το θέμα των Σκοπίων, ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ, λόγω της διαφαινόμενης στροφής του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε λύση διπλής ονομασίας. Σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα, τα Σκόπια, που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Γιουγκοσλαβία στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, επιλέγουν το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο ως σημαία τους, ενώ οι 11 εταίροι της Ελλάδας στην ΕΟΚ, επικυρώνουν στο Μπέρμιγχαμ την απόφαση που έδινε στις αρχές της ΠΓΔΜ, τη δυνατότητα να σφραγίζουν όλα τα εμπορικά έγγραφα με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αξίζει βέβαια εδώ να σημειωθεί, πως οι ελληνικές κυβερνήσεις, μη θέλοντας να… διαταράξουν τις καλές τους σχέσεις με το Βελιγράδι, σιωπούσαν προκλητικά, επί σειρά δεκαετιών, στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από γειτονικό κράτος… Όταν ήρθε η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, βρήκε την Ελλάδα και την Ευρώπη εντελώς απροετοίμαστες. Στις 16 Δεκεμβρίου 1991 συνήλθαν στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΟΚ, με κεντρικό θέμα την αναγνώριση των νέων κρατών που προέκυψαν στην Ανατολική Ευρώπη, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης και κάπου εκεί, ξεκίνησε η μεγάλη ρήξη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ειδικότερα των σχέσεων Μητσοτάκη – Σαμαρά που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση τον Απρίλιο του 1992 και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από βουλευτής. «Στα θέματα συνείδησης δεν χωρούν υποχωρήσεις! Παραιτούμαι με συνέπεια από το αξίωμα του βουλευτή, Δε δημιουργώ πρόβλημα στο κόμμα, δε χάνει την έδρα του, δε διασπάται η ενότητα, αλλά παραιτούμαι γιατί δεν μπορώ να φύγω από την ευθεία γραμμή που μου επιβάλλει το εθνικό καθήκον όπως εγώ το βλέπω, η λογική και η συνείδησή μου», δήλωνε την ημέρα της παραίτησής του, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παραδίδοντας στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, χρησιμοποίησε δικά του λόγια, λέγοντας πως εκείνη, ήταν η στιγμή που «ο καθένας, γράφει την ιστορία του».
Ο Αντώνης Σαμαράς, που το 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, στην οποία παρέμεινε πρόεδρος ως το 2004, οπότε και εντάχθηκε και πάλι, πλήρως στη ΝΔ, με συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, διετέλεσε και πρόεδρός της, έγινε πρωθυπουργός και παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος μετά το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015. Οσα χρόνια πάντως κι αν πέρασαν ένα πράγμα δεν άλλαξε, όλα αυτά τα χρόνια! Τη θέση του για το Σκοπιανό.

Η ΑΙΧΜΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ  ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Μετά το διάγγελμα Τσίπρα και τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς, αντέδρασε έντονα και άσκησε σκληρή κριτική, όχι μόνο στον κ. Τσίπρα. «Δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία. Είναι ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός. Οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του Ελληνικού λαού.
Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ήταν «εθνικιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική»…
Ούτε ήταν «τυχοδιώκτης» ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια». Τώρα δεν έδωσαν μόνο το όνομα.  Έδωσαν και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια!
Φαλκιδεύοντας την Ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς.  Δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον. Και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του Ελληνικού λαού. Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους!», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού να απαντά άμεσα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ  ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

«Ο κ. Σαμαράς διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ. Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου. Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με την πρωινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου, οφείλει να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά, στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης», καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ενώ απάντηση στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στον Προκόπη Παυλόπουλο ο Αντώνης Σαμαράς, έδωσαν και κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

«Όποιος δεν έχει κοντή μνήμη ξέρει ποιος έβαλε «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα», σχολιάζουν κύκλοι της Προεδρίας, η οποία, επίσημα, δεν απαντά στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. Στο θέμα, δεν θα μπορούσε παρά να παρέμβει και η αξιωματική αντιπολίτευση, με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη να εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ  ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μυστική διπλωματία για το σκοπιανό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Κρατά στο σκοτάδι τους πολίτες», δήλωσε αρχικά η κ. Σπυράκη και στη συνέχεια, καλεί τον πρωθυπουργό να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή. «Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα. Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του», αναφέρει με άμεση της απάντηση Τζανακόπουλου. «Αφού η κ. Σπυράκη ανησυχεί τόσο πολύ για τη “μυστική διπλωματία”, δεν είναι καιρός να πει ποια ονόματα πρότεινε η ΝΔ όταν διαπραγματευόταν με την πΓΔΜ; Και με ποιο από αυτά συμφωνεί σήμερα;», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Η ενημέρωση της Βουλής για τη συμφωνία στο σκοπιανό, θα γίνει αύριο το πρωί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ την ίδια μέρα, αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνηση για το «Μακεδονικό», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράφει συμφωνία, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος έχει αντίθετη θέση και έχει βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας να μην ψηφιστεί από τους ΑΝΕΛ η συμφωνία στη Βουλή για το Μακεδονικό.

Τριγμοί όμως υπάρχουν και στην κυβερνητική πλειοψηφία με τον Νίκο Φίλη να ζητεί την παραίτηση του Π. Καμμένου από το υπουργείο, τη στιγμή που διαφωνεί με βασική κυβερνητική επιλογή.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι αυτή των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής με βάση το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής και όχι προ ημερησίας συζήτηση.

  • Ρευστή είναι και η θέση στο Κίνημα Αλλαγής με τη διαφοροποίηση από Το Ποτάμι, κάτι που αναμένεται ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις στο νεοσύστατο κόμμα.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ