Μαφία των φαρμάκων: Οι παραλήπτες δήλωσαν άγνοια
Τον Οκτώβριο του 2016, με μια ανώνυμη επιστολή στον πρώην επικεφαλής της οικονομικής αστυνομίας κ. Μανώλη Πλουμή, οι συντάκτες της προειδοποιούσαν ότι μία φαρμακαποθήκη στη Γερμανία και μία στην Ολλανδία (Lunapharm και Dr Fisher) εισήγαγαν ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα που είχαν τεθεί εκτός εμπορίου στην Ελλάδα από το 2012 και διακινούνταν μόνο από φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.
Η Ελλάδα υπέβαλε αμέσως αίτημα δικαστικής συνδρομής στη Γερμανία, το οποίο ωστόσο είχε τυπικά ελαττώματα, με αποτέλεσμα ο έλεγχος της γερμανικής επιχείρησης να γίνει τον Νοέμβριο του 2017, δηλαδή δέκα μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος. Παρ’ όλα αυτά, η τοπική υγειονομική αρχή του κράτους του Βραδεμβούργου από τον Μάρτιο του 2017 είχε ξεκινήσει με δική της πρωτοβουλία έλεγχο στη γερμανική φαρμακαποθήκη με το ερώτημα της προέλευσης συγκεκριμένων σκευασμάτων που προέρχονταν από διάφορους προμηθευτές. Κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με τις προμήθειες από το φαρμακείο Οζμπαγτζή της Καλλιθέας που αποτελούσε τον «κόμβο» της αλυσίδας εφοδιασμού του παράνομου κυκλώματος του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Ράμπι, κεντρικού προσώπου στην υπόθεση αυτή, ήταν αν το φαρμακείο της Καλλιθέας είχε δικαίωμα να κάνει εξαγωγές ή όχι.
Οι υπεύθυνοι της γερμανικής φαρμακαποθήκης επέδειξαν κατά τον έλεγχο των γερμανικών αρχών ένα έγγραφο στα αγγλικά, στο οποίο είχε προστεθεί δυνατότητα πώλησης χονδρικής που δεν υπήρχε στο αρχικό έγγραφο. Πρόκειται για την περίφημη Αδεια Χονδρικής Πώλησης (Wholesalers Dealers Licence WDL), χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η χονδρική πώληση φαρμάκων.
Με νόμο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά είχε απαγορευθεί να γίνεται πώληση χονδρικής από σημεία λιανικής πώλησης (φαρμακεία) επί ποινή προστίμου 50.000 έως 1 εκατ. ευρώ που καθοριζόταν με υπουργική απόφαση. Κι όμως, η γερμανική φαρμακαποθήκη δήλωσε κατά τον έλεγχο αυτό ότι δεν γνώριζε ότι:
• Το φαρμακείο δεν ήταν σε θέση να κάνει εξαγωγές.
• Ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα και άλλα των λεγόμενων ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) δεν ήταν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ παραγόντων της αγοράς, αλλά διακινούνταν αποκλειστικά από κρατικά φαρμακεία νοσοκομείων ή του ΕΟΠΥΥ.
Να σημειωθεί ότι το φαρμακείο Οζμπαγτζή παρουσιάζει για το 2015 τζίρο 6,1 εκατ. με αγορές εμπορευμάτων εσωτερικού 312.000 και εισαγωγές 5,8 εκατ. ευρώ (!) σε μία χώρα που έχει από τα φθηνότερα φάρμακα της Ευρώπης (σ.σ. η οικονομική αστυνομία απεφάνθη ότι αυτές οι λογιστικές καταστάσεις ήταν εικονικές).
Πάντως, οι εκπρόσωποι της γερμανικής υγειονομικής αρχής συνέστησαν στους υπεύθυνους της φαρμακαποθήκης που διαφήμισε έναντι των ανταγωνιστών της τη δυνατότητά της να έχει πρόσβαση σε αντικαρκινικά φάρμακα, να μην αγοράσει ξανά σκευάσματα από τον συγκεκριμένο προμηθευτή, δηλαδή το φαρμακείο στην Ελλάδα, σύσταση στην οποία φαίνεται ότι συμμορφώθηκε.
Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε έλεγχο του αν και από πού είχαν προέλθει τα φάρμακα που είχαν αποσταλεί από το ελληνικό φαρμακείο στις δύο γερμανικές επιχειρήσεις (εκτός από τη Lunapharm, φάρμακα πήγαιναν από την Ελλάδα και στην υπό έλεγχο εταιρεία Rheingold Pharma medica, μία εταιρεία που σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή της «Κ» είναι υπό εκκαθάριση από το 2017). Σύμφωνα με έγγραφο των δικαστικών αρχών του Βισμπάντεν, η διαδικασία εκκαθάρισης της ανήκουσας στον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Ράμπι, Rheingold, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, προφανώς ως αποτέλεσμα της απόφασης να μη λειτουργεί πια ο δρόμος Κάιρο – Αθήνα – Οφενμπαχ Γερμανίας, όπου υπήρχαν τα δύο υποκαταστήματα της Lunapharm και της Rheingold που λάμβαναν τα φάρμακα από την Αθήνα.
Εικονικά τιμολόγια
Οταν οι ελληνικές αρχές ερεύνησαν το φαρμακείο Οζμπαγτζή στην Καλλιθέα βρήκαν συσκευασίες της μιας φαρμακαποθήκης στη Γερμανία αλλά και παραστατικά σύμφωνα με τα οποία προμηθευτής του φαρμακείου Οζμπαγτζή στην Ελλάδα ήταν μία άλλη εταιρεία του Ράμπι, ονόματι Printemps International, υποκατάστημα Αιγύπτου. Οταν οι αστυνομικοί της οικονομικής αστυνομίας προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν τα φάρμακα αυτά πράγματι εισήχθησαν στη χώρα μας, διαπίστωσαν ότι τα τιμολόγια
kathimerini