«Μάχη» για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δίνουν 1.418 υποψήφιοι στη Μεσσηνία!

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΛ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 – «ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

 ΑΝΟΙΞΑΝ χθες αυλαία, με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018. Σήμερα, «σκυτάλη» παίρνουν οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), οι οποίοι επίσης, διαγωνίζονται στην έκθεση, με τη διαδικασία στη Μεσσηνία, να εξελίσσεται ομαλά. 

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, κλήθηκαν χθες ν’ αντιμετωπίσουν ένα κριτήριο αξιολόγησης που συνδυάζει τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Έτσι, δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία παρόμοιων θεμάτων, για να υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση. Το μη λογοτεχνικό κείμενο, αφορούσε στον επίλογο του βιβλίου του Yuval Noah Harari, καθηγητή Παγκόσμιας Ιστορίας, με τίτλο: «Sapiens: Μία Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου» και ήταν ένα απόσπασμα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ως προς την κατανόησή του, ενώ το λογοτεχνικό κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους, ήταν το διήγημα «Ειδύλλιο», του Θ. Βαλτινού, στο οποίο ο αφηγητής περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας με μία νεαρή σκυλίτσα και αναρωτιέται αν πρέπει να την πάρει υπό την προστασία του, παραπέμποντας στον αλλοτριωτικό τρόπο ζωής στα αστικά «μεγαθήρια» και, συμβολικά, στις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες, συχνά, είναι επιφανειακές και όχι οι επιθυμητές.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο  ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΛ

stamatopoylos

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, είναι περισσότεροι, χρόνο με το χρόνο, κάτι που παρατηρείται και στη Μεσσηνία, καθώς φέτος, όπως δήλωσε στη «Φ», ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, Γιώργος Σταματόπουλος, οι γονείς, στρέφουν σε αυτά τα σχολεία τα παιδιά τους, λόγω του αυξημένου ποσοστού πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στο νομό, είναι 187, ενώ οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, είναι 1.231 και εξετάζονται σε 14 Κέντρα σε όλο το νομό και ένα Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο, το οποίο βρίσκεται στην Καλαμάτα. «Η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων ξεκίνησε καλά, δεν είχαμε προβλήματα, ενώ είμαστε καθόλα έτοιμοι», δήλωσε ο κ. Σταματόπουλος, που έδωσε χρήσιμες συμβουλές στα παιδιά κυρίως, αλλά και στους γονείς τους.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

«Οι μαθητές, προετοιμάστηκαν όλη τη χρονιά, όσο μπορούσαν καλύτερα. Τώρα, μπήκαν στην ευθεία των εξετάσεων, κι έτσι πρέπει να σταματούν από νωρίς το διάβασμα, να κάνουν μια βόλτα, να επιστρέφουν σπίτι τους, να τρώνε ελαφρά και να ξεκουράζονται, ώστε την επόμενη ημέρα, να ξυπνάνε νωρίς και να πηγαίνουν να δίνουν εξετάσεις», ανέφερε ο προϊστάμενος, κάνοντας λόγο για μια επιτυχημένη συνταγή και τονίζοντας πως το τελευταίο βράδυ, δεν μπορούν να καλύψουν κενά! «Αυτό που προέχει, είναι το μυαλό τους, να είναι καθαρό και ξεκούραστο! Όταν δοθούν τα θέματα, να τα διαβάζουν όλα πολύ καλά, να μοιράζουν το χρόνο τους και να αρχίζουν να γράφουν. Ας μη φεύγουν από την αίθουσα πριν τη ώρα τους, αφού το τρίωρο αυτό, είναι δικό τους και πρέπει  να το αξιοποιήσουν ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα», τόνισε ο Γιώργος Σταματόπουλος, επισημαίνοντας πως ένα ξεκούραστο και ψύχραιμο μυαλό, δουλεύει πολύ καλύτερα, από ένα μυαλό σε σύγχυση ή κουρασμένο. «Καλό είναι επίσης, να μην ψάχνουν τις απαντήσεις αναλυτικά, όταν γυρίζουν σπίτι! Θυμάμαι παλιά, πως στα Μαθηματικά μια χρονιά, υπήρχαν 4 λύσεις για ένα θέμα και τα παιδιά που είχαν δώσεις τις τρεις άλλες, από εκείνη που έδωσε η πλειονότητα, είχαν στενοχωρηθεί πάρα πολύ! Αν σε ένα μάθημα υστερήσουμε, δεν το βάζουμε κάτω, είναι συνολικό το αποτέλεσμα και οι γονείς, πρέπει να  ενισχύουν το παιδί τους, να κοιτάζουν μόνο, να το ενθαρρύνουν».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ