Λέρος: Στην φυλακή οι γονείς-τέρατα. Βιασμοί και ξυλοδαρμοί μέχρι λιποθυμίας
Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Κω και του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Κω, οι δύο γονείς – βιαστές ηλικίας 52 και 47 ετών από την Λέρο.
Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν εχθές με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Κω και του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Κω, οι δύο Λεριοί γονείς, ηλικίας 52 και 47 ετών, κατηγορούμενοι για αποπλάνηση παιδιού, που δεν έκλεισε τα 12 και 14 έτη κατά μονάς και κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, για απλή συνέργεια κατ’ εξακολούθηση στην πράξη αυτή, τελεσθείσα με παράλειψη από υπαίτιο που είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, για κατάχρηση σε ασέλγεια με ανήλικο κατά μονάς και κατά συναυτουργία, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, για απλή συνέργεια στην πράξη αυτή, για ασέλγεια μεταξύ συγγενών κατά μονάς και κατά συναυτουργία, κατά συρροή, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση και για απλή συνέργεια στην πράξη αυτή.
Νωρίτερα ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπεράσπιση των δύο παιδιών ανέφερε: «Βιασμούς και ξυλοδαρμούς μέχρι λιποθυμίας περιέγραψαν στις καταθέσεις τους τα παιδιά- θύματα των τεράτων της Λέρου. Θα τα κυνηγούν πάντα οι εφιάλτες». Μιλώντας στη Δημοτική τηλεόραση ο κ.Παναγιώτης Αβρίδης, που ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση των παιδιών με εντολή των θείων τους επισήμανε ότι χρειάζονται περίθαλψη, καθώς «δεν πρόκειται ποτέ η ψυχή τους να ηρεμήσει. Θα τα κυνηγούν πάντα οι εφιάλτες…»
Με εντολή της ανακρίτριας ορίσθηκαν δύο δικηγόροι για την υπεράσπισή τους.
Ως συνηγόρους των γονέων ο εισαγγελέας όρισε με εντολή του τον Πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου Κω Μανώλη Χατζηάμαλλο και το μέλος Αντώνη Ζαμάγια.
Με τρεμάμενη φωνή τα παιδιά περιέγραψαν στον ανακριτή, τις εφιαλτικές λεπτομέρειες από τα βασανιστήρια και την κακοποίηση που υπέστησαν από τη μητέρα και τον πατέρα τους.
Ανατριχίλα προκαλούν τα όσα έχουν περιγράψει τα παιδιά στην ανακρίτρια, παρουσία παιδοψυχολόγου. Είπαν με κάθε λεπτομέρεια τα όσα έζησαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο σπίτι αυτό , τόσο για τους ξυλοδαρμούς που όπως έλεγαν τα ίδια τα παιδιά , λιποθυμούσαν από το πολύ το ξύλο αλλά και τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκαν από τον πατέρα , παρουσία της μητέρας και με τη συναίνεσή της και μάλιστα και οι δυο γονείς έχουν παραδεχτεί όλα αυτά που συνέβαιναν , λέγοντας μάλιστα τη χαρακτηριστική φράση ότι «το απολαμβάναμε».
Ο 27χρονος, μεγαλύτερος γιος έχει φύγει από την Κω και έχει πάει στη Λέρο προκειμένου να συνοδεύσει τον 24χρονο αδελφό του, ο οποίος πάσχει από νοητική υστέρηση και επίσης έχει κληθεί από την ανακρίτρια στην Κω για να καταθέσει. Τα τρία αδέλφια , ο 27χρονος, η 13χρονη κοπέλα και το 10χρονο αγόρι κατέθεταν χθες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα παρουσία παιδοψυχολόγου μετά και την εντολή που δόθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Ξένια Δημητρίου για συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την εισαγγελία της Κω.
«Αν είχαν πάει από την αρχή στο Χαμόγελο του Παιδιού, δεν θα είχαν επιστρέψει πίσω. Έχουμε ευθύνες ως κοινωνία και θα πρέπει να αναζητηθεί για το πώς αυτά τα παιδιά επέστρεψαν μετά την εξέτασή τους, πέρυσι, πως επέστρεψαν σπίτι. Θα δω αύριο τον 24χρονο και θα μπορώ να πω περισσότερα και σε ποιο περιβάλλον θα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του γιατί τα τραύματα όλων των παιδιών είναι μεγάλα»λέει στο protothema.gr ο δικηγόρος των παιδιών κ.Αβρίθης.
Σήμερα πρόκειται να πάει κλιμάκιο από το Χαμόγελο του Παιδιού προκειμένου να πάρουν τα δυο μικρά παιδιά και τον 24χρονο στην Αθήνα για να αντιμετωπιστούν από εξειδικευμένους ανθρώπους .
Η αποκάλυψη του μεγάλου γιου
Τις μαρτυρικές στιγμές που έζησε στα χέρια των γονιών του τόσο ο ίδιος, όσο και τα αδέλφια του, αποκάλυψε ο μεγάλος γιος της οικογένειας από τη Λέρο, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη.
Οι περιγραφές του για τον εφιάλτη που έζησε στο σπίτι-κολαστήριο, συγκλονίζουν. Ο νεαρός, έσπασε τη σιωπή του και μιλώντας στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, είπε ότι ο πατέρας του τον χτυπούσε μέχρι τα 23 χρόνια του. Αυτός μαζί με τον αδερφό του, που έχει νοητική υστέρηση, έτρωγαν το περισσότερο ξύλο από τον πατέρα τους.
Για την σεξουαλική κακοποίηση της αδερφής του ανέφερε ότι το κορίτσι ντρεπόταν και δεν ήξερε σε ποιον να μιλήσει.
«Το περισσότερο ξύλο το έτρωγα εγώ και ο αδερφός μου με την νοητική υστέρηση. Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι αυστηρότητα. Με χτυπούσε μπροστά στους φίλους μου και με τραβούσε για να πάω σπίτι. Τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να με χτυπάει γιατί τον είχαν προειδοποιήσει άνθρωποι ότι θα τον πάνε στην αστυνομία…».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, λέει ότι κάποια στιγμή, τον είχε χτυπήσει και με σίδερο στο κεφάλι.
«Στο σπίτι κουμάντο έκανε μόνο πατέρας μου. Μπορείς να τον πεις νευρικό, απότομο, συνέχεια στον τσαμπουκά. Μας χτυπούσε. Μέχρι τα 23 με χτυπούσε. Μου είχε ανοίξει το κεφάλι με σίδερο….»
Ο 27χρονος λέει ότι η μητέρα του είχε κάνει πριν από κάποια χρόνια απόπειρα αυτοκτονίας.
«Μια ζωή φοβισμένη και στενοχωρημένη. Μόνο έκλαιγε. Ό,τι και να έγινε με την μητέρα μου, αυτός την είχε βάλει. Η μητέρα μου δε φταίει. Μόνο για το ότι ήξερε και δε μιλούσε…»
Για τη σεξουαλική κακοποίηση, ο μεγάλος αδερφός, υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε.
«Εμένα δεν μου είχαν πει τίποτα τα παιδιά. Έπεσα από τα ουράνια όταν το έμαθα την Κυριακή… Ο αδερφός μου είχε κάποιες χειρονομίες από τον πατέρα μου παλαιότερα. Δεν πήγε το μυαλό μου».
Σε ερώτηση για το πότε ξεκίνησε ο πατέρας να κακοποιεί σεξουαλικά την αδερφή του, ο 27χρονος απάντησε ότι όπως έμαθε, αυτό συνέβαινε από τα 9 χρόνια της…
“Δεν ήξερε πού να μιλήσει το παιδί. Ντρεπόταν».
Παρέμβαση Κοντονή για τις αποκαλύψεις σε Λέρο και Ζάκυνθο – Ζητά παραδειγματική τιμωρία για όσους εμπλέκονται σε κακοποίηση παιδιών
Την αναγκαιότητα επιβολής όλων των αναγκαίων μέτρων για την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών καθώς και την άμεση και διαρκή στήριξη των κακοποιημένων παιδιών επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με αφορμή τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών σε Λέρο και Ζάκυνθο, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες .
Ο κ. Κοντονής στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της εκδήλωση με θέμα «Δημόσια διαβούλευση επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», κάλεσε τη Δικαιοσύνη, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους αρμόδιους φορείς να στρέψουν ιδιαίτερα την προσοχή τους σε αυτές τις υποθέσεις.
Παράλληλα, ο υπ. Δικαιοσύνης τόνισε ότι «τα παιδιά, ως μια μεγάλη ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τα δικαιώματα της οποίας συχνά πλήττονται, αξιώνουν τον ίδιο σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων τους, επιζητούν τη διαφύλαξη και προαγωγή των ελευθεριών τους, την προάσπιση των δυνατοτήτων τους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η οικογένεια και η Πολιτεία οφείλουν να μεριμνούν για τα δικαιώματα του παιδιού με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον τους» , ενώ εκτίμησε ότι «τα δικαιώματα των παιδιών εντάσσονται στη γενικότερη κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν όχι μόνο αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και συστατικό στοιχείο κάθε σύγχρονης δημοκρατικής έννομης τάξης. Από αυτά απορρέουν οι δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης Πολιτείας στην οποία πρωταρχικός σκοπός είναι η ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των ανθρώπων. Αποτελούν τη βάση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την επίλυση κάθε είδους συγκρούσεων, αλλά και την ταυτόχρονη διατήρηση της αυτονομίας κάθε ανθρώπου».
Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού τόνισε ότι ”φτάσαμε αισίως σήμερα να μιλάμε για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου το οποίο εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσµα της κυβερνητικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη στατιστικά στοιχεία και έχοντας εξασφαλίσει διϋπουργικό συντονισµό και τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών δράσεών τους. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει ειδικούς, εφικτούς στόχους που θα υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα 2018-2020. Λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαίτερες πολιτιστικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της σύγχρονης έννομης τάξης και αποτυπώνει τα σημεία στα οποία η εθνική πολιτική υστερεί».
«Τα δικαιώματα και οι ανάγκες του παιδιού πρέπει να εξετάζονται παράλληλα: ο σεβασμός και η προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών πρέπει να συμβαδίζουν με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των βασικών τους αναγκών. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα ανάμεσα στα κατοχυρωμένα σε διεθνείς συνθήκες δικαιώματα και στις πραγματικές συνθήκες φτώχειας, εγκατάλειψης και εκμετάλλευσης στις οποίες είναι αναγκασμένα να ζουν εκατομμύρια παιδιά σ’ όλο τον κόσμο. Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και διασφαλίζουν την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Επένδυση στα παιδιά σημαίνει επένδυση στο μέλλον», κατέληξε λέγοντας ο κ. Κοντονής.