Ημερίδα του Συλλόγου Απανταχού Κοπανακαίων Τριφυλίας: «Μπροστά στα προβλήματα φορείς και υπηρεσίες δίνουν λύσεις»

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Μπροστά στα προβλήματα φορείς και υπηρεσίες δίνουν λύσεις», πραγματοποιήθηκε την 26η Μαΐου στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου στο Κοπανάκι,  με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κοπανακαίων και με πρωτεργάτες τον δραστήριο πρόεδρο Γρήγορη Ηλιόπουλο, μηχανολόγο -ηλεκτρολόγο και την ευγενέστατη και συνετή γραμματέα Πηνελόπη Χαραλαμποπούλου.

Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το καλωσόρισμα προς όλους τους παρευρισκομένους απηύθυνε ο πρόεδρος, ο οποίος καίτοι έχει μικρή θητεία στο σύλλογο, έχει διανύσει με επιτυχία αρκετή απόσταση, με τις πολλές εκδηλώσεις που οργανώνει, με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και έχει καταξιωθεί για το υψηλό πατριωτικό φρόνημα, την έντονη αίσθηση της ομαδικότητας και την ευαισθησία του πολυδιάστατου ανθρώπου, με γνώση.

Μίλησαν ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας, απαράμιλλος, με το μεστό λόγο του, με θέμα «Η Αστυνομία και η συνεργασία με τους πολίτες για πρόληψη και καταστολή της Εγκληματικότητας».  Ο αντιδήμαρχος εκπαιδευτικός και παιδαγωγός με αίσθημα πατριωτισμού, της δημοτικής ενότητας Αετού Γιάννης Μερκούρης, με θέμα «Η αυτοδιοίκηση ακροατής των προβλημάτων των πολιτών», ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, με ψυχικά και πνευματικά δώρα, υποπυραγός Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, με θέμα «Η Πυροσβεστική πλάι στους κατοίκους της περιοχής Κοπανακίου- Πυρόσβεση – Πυροπροστασία. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες»,  ο πρόεδρος, ταλαντούχος διανοητής της Νομικής Επιστήμης του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Θανάσης Πετρόπουλος, με θέμα «Δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους».

Χαιρετισμό στους παρευρισκομένους απηύθυνε ο επίτιμος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος και ο υπογράφων το παρόν.

Το συντονισμό των ομιλητών και το διάλογο με τους ακροατές, είχε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο οποίος ζήτησε από τους ομιλητές να μην ξεπεράσουν το χρόνο που ορίζει το πρόγραμμα και διατύπωσε τις απόψεις του, για την εγκληματικότητα και παραβατικότητα στην Ελλάδα, με τις εμπειρίες του στο αστυνομικό ρεπορτάζ επί 40 χρόνια.

Η αίθουσα των ομιλιών, η οποία είχε υπερπληρότητα, ήταν διακοσμημένη με 25 ζωγραφικούς πίνακες της Αγγελικής Μητροπούλου (συζύγου μου) και η οπτική εικόνα του περιβάλλοντος χώρου, ήταν εντυπωσιακή.

Ακολούθησε διάλογος με τους ακροατές και η συζήτηση στράφηκε περισσότερο σε θέματα παραβατικότητας και γενικότερα της εγκληματικότητας, που παρατηρείται τελευταία, με αυξημένες κλοπές και διαρρήξεις, στην ευρύτερη περιοχή.

Ο αστυνομικός διευθυντής, ανέλυσε το πρόβλημα της εγκληματικότητας και επεσήμανε τους τρόπους και μεθόδους πρόληψης των κλοπών και διαρρήξεων, τόνισε ιδιαίτερα, ότι μετά την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου,  οι περιπολίες έχουν γίνει συχνότερες, με διερχόμενα περιπολικά αυτοκίνητα και ότι το Αστυνομικό Τμήμα έπαψε να λειτουργεί, λόγω έλλειψης αστυνομικού προσωπικού.

Ο αντιδήμαρχος μίλησε και έδωσε απαντήσεις και για άλλα θέματα και προβλήματα στο Κοπανάκι, που προκαλούνται από την έλλειψη πιστώσεων στο Δήμο Τριφυλίας και στην ενότητα Αετού και ο ίδιος καταβάλλει προσπάθειες, για να βρίσκει λύσεις.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανέλυσε τις αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έδωσε οδηγίες για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών τη νέα θερινή περίοδο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ανέλυσε τους τρόπους, για επίλυση πολλών προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους, που αγνοούν πολλοί.

Παρευρέθηκαν πολλοί κάτοικοι του Κοπανακίου και από τα γύρω χωριά, την Καλαμάτα, την Κυπαρισσία, το Σιδηρόκαστρο, τον Αετό, τα Φιλιατρά, τα χωριά της Ολυμπίας, το Κρυονέρι, το Αρτίκι και τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν θετικά.

Προσωπικά θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης αυτής, γιατί ήταν πρωτοποριακή και τράβηξε το ενδιαφέρον παρευρισκομένων.

Ήταν μια πρωτοβουλία, που δηλώνει την αψηλάφητη αίσθηση ψυχικής ευαισθησίας για τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ερείπια του παρελθόντος, που ανασύρουν οι μνήμες ενός βιωμένου χωροχρόνου.  Ένα άνοιγμα  που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και εκμηδενίζει τη χρονική απόσταση, ενεργοποιώντας τη νοσταλγική αναπόληση.

Η ιστορικότητα του Κοπανακίου και των γύρω χωριών, η  αξιολογότατη σε αριθμό αλλά και σε ποιότητα, παρουσία στον κάθε καιρό, αλλά και σήμερα προσωπικοτήτων σε όλες τις εκφάνσεις του Πνεύματος και του Πολιτισμού, των Επιστημών, των Γραμμάτων, των Τεχνών, είναι το Κεφάλαιο, που δεν μπορεί να μείνει αναξιοποίητο.

Οι πολιτιστικές και κοινωνικές αυτές δραστηριότητες, βρίσκονται κοντά σε κάθε πολίτη του Κοπανακίου, που μοχθεί, που λαχταρά, που ονειρεύεται και ελπίζει και τον ικανοποιεί κάθε καινοτόμα πρωτοβουλία που θα προβάλει την περιοχή και θα δίνει ευκαιρίες στον τόπο, να αποκτήσει τη δική του ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα, ώστε να αναδείξουν τον τοπικό πολιτισμό και να τον χρησιμοποιήσουν, σαν μοχλό ανάπτυξης.

Για μένα το Κοπανάκι είναι το μεγαλοχώρι που πήγαινα στο Γυμνάσιο και έχω πολλές μαθητικές αναμνήσεις, μετά το Αρτίκι που είναι ο γενέθλιος τόπος μου.

Έχοντας τακτική επαφή με πολλούς συμπατριώτες, μπορεί να εκτιμήσω και να τιμήσω το μόχθο και τη συνεισφορά, όλων στον τόπο μας.  Η προσωπική μου διαδρομή, επί 35 χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και τα γράμματα και τον πολιτισμό, με καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο, αλλά και μου δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσω πόσο προνομιακό είναι  ειδικά για το Κοπανάκι, το πολιτιστικό πεδίο ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν, προγράμματα δράσης, παρομοίων εκδηλώσεων.

Μετά το τέλος της ημερίδας, στην πλατεία Κοπανακίου,  ο πρόεδρος, η γραμματέας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σε όσους προσήλθαν από τις ευρύτερες περιοχές, προσέφεραν το παραδοσιακό τσιπουράκι και ποικιλίες τοπικών ορεκτικών, με πλούσιο άρωμα γεύσης.

Ο Στρατηγός ε.α. Αντώνης Αγγελόπουλος, από τη Λυνίσταινα Ολυμπίας, με την χαρισματική φωνή του και ο εκπαιδευτικός και λαογράφος Στάθης Κακούτης, από το Μποντιά (Μάλθη σήμερα), τραγούδησαν και λίγα παραδοσιακά δημοτικά και καταχειροκροτήθηκαν.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε σε ευχάριστο κλίμα και όσοι συμμετείχαν θα θυμούνται, ότι η αγάπη στον τόπο μας και ο πολιτισμός, παντού και πάντα θα δίνουν συγκινήσεις.

*Ο Δημήτριος Π. Μητρόπουλος αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. (ε.α.), είναι επίτιμος υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ., πτυχιούχος Νομικών και Πολιτικών Επιστημών Κ.Π.Α. και διπλωματούχος Δημοσίων Σχέσεων CAM – Λονδίνου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ