Επιτακτική η ανάγκη να αυξηθεί ο μικρός αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών και στη Μεσσηνία – Ξεχωριστή αύριο η καινοτόμα διοργάνωση στην Καλαμάτα

Σοβαρό, παραμένει και στη Μεσσηνία, το πρόβλημα του μειωμένου αριθμού των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίοι ανέρχονται μόλις στο 45%, με τον προβληματισμό έντονο, καθώς το υπόλοιπο 55%, προέρχεται από συγγενείς κυρίως, αλλά και φίλους ασθενών, τους οποίους καλούν οι ίδιοι οι γιατροί. Η αιμοδοσία, είναι πολύ απλή σα διαδικασία και καθόλου επικίνδυνη, με τους ειδικούς, να προτρέπουν όσους μπορούν, να δίνουν στην πραγματικότητα, μόνο λίγο από το χρόνο τους.
Ρεπορτάζ: Γεωργία
Αναγνωστοπούλου

Στην κατεύθυνση αυτή, ξεχωριστή είναι η αυριανή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν φορείς του δημόσιου τομέα, καθώς και ιδιώτες. Ο λόγος, για την 3η Αιμοδοσία Αγάπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2:30 μετά το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα, μέχρι τις 8:30 το βράδυ, από τα καταστήματα αθλητικών ειδών Cosmos, με την συμβολή του Νοσοκομείου και του Δήμου Καλαμάτας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού , των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και της εφημερίδας «Ελευθερία». «Με αφορμή την αυριανή, παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη, τιμούμε τον αφανή ήρωα, που προσφέρει ότι πιο πολύτιμο έχει, σώζοντας ζωές, με αυτήν του την πράξη», δήλωσε ο διευθυντής Αιμοδοσίας, του Νοσοκομείου Καλαμάτας Σταύρος Τσιμιλκής, που κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στις ξεχωριστές εκδηλώσεις. «Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Τμήμα Αιμοδοσίας, θα είναι παρόν στο κάτω μέρος της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας για ενημέρωση του κοινού, αλλά και το απόγευμα, με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, από διάφορες περιοχές, όπως η Μεθώνη, το Βασιλίτσι και το Αριοχώρι, ενώ θα έχουμε κεράσματα, παράλληλα με την ενημέρωση του κοινού», ανέφερε ο κ. Τσιμικλής, προτρέποντας όλους να προστρέξουν στις αιμοδοσίες, να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, γιατί το αίμα δε φτιάχνεται, μόνο χαρίζεται κι έτσι, σώζουμε ζωές.

ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ…ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ!

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος των καταστημάτων αθλητικών ειδών Καλαμάτας Cosmos, Κώστα Βλαχονικολό, στάθηκε στην αυριανή καινοτομία, η οποία έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά! «Αρχικά, διοργανώνουμε εθελοντική αιμοδοσία εντός του καταστήματος και ενημέρωση για την αιμοδοσία και τους δότες αιμοποιητικών οργάνων ή μυελού των οστών, ενώ θα γίνει και η τοποθέτηση της μεταλλικής σταγόνας αιμοδοσίας, 9 μ. ύψους και πλάτους 5 μ. Έχουμε σχεδιάσει αυτή τη δράση, με σκοπό να μείνει ένα έργο στην πόλη της Καλαμάτας, που θα μεταδίδει καθημερινά, το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αυτό το πρότζεκτ λοιπόν, περιλαμβάνει ένα μεταλλικό σκελετό, στον οποίο θα τυπωθεί μια σταγόνα αίματος με… χαμογελαστή μορφή, που θα δίνει το μήνυμα: «Δώσε αίμα, γίνε εθελοντής δότης, μυελού των οστών, χάρισε ζωή» και θα αποτελείται από 172 ξύλινα κομμάτια, εν είδη παζλ, την οποία θα επιμεληθούν εικαστικά, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά», εξήγησε ο κ. Βλαχονικολός, ενώ στη σημασία της προσπάθειας, στάθηκε και ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

«Καλούμε τους Καλαματιανούς αύριο το πρωί, αλλά και το απόγευμα, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και να προσφέρουν αίμα, που έχει τόσο πολύ ανάγκη ο κόσμος», ανέφερε ο κ. Μπασακίδης, τονίζοντας πως με τη συνέργεια των πολλών, μπορούμε να ανταποκριθούμε στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, στα οποία συμμετέχει πάντα, ο Δήμος Καλαμάτας. Ξεχωριστό, ήταν και το κάλεσμα εκ μέρους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της Σταυρούλας Φιλοπούλου, που έστειλε και το δικό της μήνυμα. «Ο Ερυθρός Σταυρός, βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων, όπου χρειάζεται! Έτσι, δε θα μπορούσε να απουσιάζει αυτή η στιγμή, στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Θα είμαστε εδώ αύριο, μαζί με όλους τους υπόλοιπους φορείς να ενημερώνουμε τον κόσμο και να τον προτρέπουμε να γίνει εθελοντής αιμοδότης. Τι μπορείς να κάνεις; Δώσε αίμα! Δώσε αίμα τώρα! Δίνε αίμα συχνά! Είναι ανώδυνο! Δεν κοστίζει τίποτε!», είπε με νόημα η κα Φιλοπούλου. Το δικό τους κάλεσμα συμμετοχής, έστειλαν και οι υπόλοιπο συνδιοργανωτές, Κατερίνα Γιάνναρη και Δημήτρης Πλεμμένος, εστιάζοντας στην ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών. «Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε ως συνδιοργανωτές με κάθε τρόπο, αφού και για την κοινωνία και για τον καθένα μας ξεχωριστά, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης και της αγάπης και αυτό κάνουμε κι εμείς ως σχολείο. Αυτός είναι ο ρόλος μας και ο στόχος μας στην κοινωνία και είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανέφερε η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ