ΕΠΑΛ Πανελλήνιες 2018: Θέματα και απαντήσεις στη Νέα Ελληνική Γλώσσα

Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Στο κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες διανοητές εξετάστηκαν σήμερα οι μαθητές των ΕΠΑΛ για τις Πανελλαδικές.

 την Ελληνική Γλώσσα το κείμενο στο οποίο καλούνται να εξεταστούν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών είναι του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα. Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο «Υπεραστικά» από το 2014.

Στα Νεα Ελληνικά το μη λογοτεχνικό κείμενο είναι του καθηγητή Πανεπιστημίου Yuval Noah Harari. Ο τίτλος του κειμένου ήταν «Το ζώο που έγινε Θεός» και είναι ο επίλογος του βιβλίου Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του Ανθρώπου. Το λογοτεχνικό κείμενο είναι του Θανάση Βαλτινού. Πρόκειται για το διήγημα Ειδύλλιο που ανήκει στη συλλογή Επείγουσα ανάγκη ελέου (2015).

Δείτε το θέμα της έκθεσης:

Στην  εποχή  μας  η  μόλυνση  του  περιβάλλοντος  έχει  πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Σ’ ένα άρθρο 400 – 500 λέξεων που θα δημοσιευθεί σε σχολική εφημερίδα 
α) να αναφερθείτε στις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα 
β) να προτείνετε λύσεις που θα βοηθήσουν στην αντι μετώπισή του

Αυτό είναι το θέμα της έκθεσης των μαθητών των ΕΠΑΛ που διαγωνίζονται σήμερα στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας

Το κείμενο που δ’οθηκε ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Κωστή Παπαγιώργη, Υπεραστικά, Αθήνα 2014, εκδόσεις Καστανιώτη (διασκευή) με τίτλο Τα Απορρίματα.

Για τα θέματα της Ελληνικής Γλώσσας των ΕΠΑΛ πατήστε εδώ.

Για τα θέματα των Νέων Ελληνικών των ΕΠΑΛ πατήστε εδώ.

Σε λίγο οι απαντήσεις

Θέματα της Ελληνικής Γλώσσας των ΕΠΑΛ

 

 


Θέματα των Νέων Ελληνικών των ΕΠΑΛ 

 

  

 

Αύριο Παρασκευή 8 Ιουνίου οι μαθητές στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια θα εξεταστούν επίσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Την Δευτερα 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.

Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, συνολικά 104.040 οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ