Αγαπημένα δεδομένα: Τα παιδιά καταγράφουν και ερευνούν στην καλοκαιρινή εκστρατεία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας

ΞΕΚΙΝΑ με ενθουσιασμό για πρώτη χρονιά οργανωμένα στην πόλη μας η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, ενώ στην Καλαμάτα θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

Το θέμα της φετινής εκστρα­τείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Από αύριο έως τις 7 Σεπτεμβρίου, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαι­δευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.

Στα εργαστήρια αυτά οι Βιβλιοθήκες θα μεταμορφωθούν σε εργοστάσια δεδομένων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά – ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, καλούνται να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να πα­ρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Μέσα στις Βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μά­θουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο. Μέσα από την Εκστρατεία αυτή, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Για την εμψύχωση και τη διεξαγωγή των εργαστηρίων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, θα συμπράξει με την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη ομάδα εθελοντών, η οποία αποτελείται από τους εξής (με αλφαβητική σειρά): Έφη Αγγελοπούλου (φιλόλογος, εμψυχώτρια παιδαγωγικών δράσεων), Αθανασία Βουδούρη (βοηθός βρεφονηπιοκόμος), Μιχάλης Δημητρακόπουλος (φυσικός), Μαρηλιάνα Διαμαντάκη (κεραμίστρια), Ελένη Δρακοπούλου, Βάγια Κασάπη (φιλόλογος), Τόνια Κουζή (αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ), Φιλάνθη Λάγιου (ραδιοφωνική παραγωγός), Γιάννης Λυμπερόπουλος (φοιτητής Φιλολογίας), Δρ. Βίνα Μάλαμα (δασκάλα, φιλόλογος), Σωτηρία Μπελεχρή (καθηγήτρια αγγλικών), Γιώτα Μπούζα (νηπιαγωγός), Νίκη Πανταζοπούλου (δικηγόρος), Βένια Παπαδοπούλου (δημοσιογράφος), Βασίλης Παπαευσταθίου (πολιτικός μηχανικός), Δρ. Βασίλης Πουλόπουλος (μηχανικός ΗΥ), Γιώτα Τζαβάρα (φοιτήτρια Φιλολογίας), Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, Μαρία Χριστάκη (καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας), Δήμητρα Ψαρούλη.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας είναι οι εξής:

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 20 Ιουνίου: Γιορτή Έναρξης: Το ημερολόγιο του Ιουνίου. Για να ξεκινήσει η γιορτή πρέπει να μετρήσουμε, να κόψουμε, να κρεμάσουμε, να ψάξουμε στα λεξικά, να ψάξουμε στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι. Για όλα τα παιδιά. Εμψυχωτές: Όλοι οι άνθρωποι και οι εθελοντές της Βιβλιοθήκης.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 25 Ιουνίου: Επίσκεψη ΚΔΑΠ PUZZLE: Ένα παιχνίδι με βιβλία που έχουν στους τίτλους τους αριθμούς. Μάντεψε το βιβλίο βρίσκοντας το όνομα του ήρωα, κάνοντας παντομίμα τον τίτλο του, αναγνωρίζοντας μια εικόνα του, συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν στον τίτλο του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα. Η ομάδα με τα περισσότερα σημαιάκια κερδίζει. Για παιδιά 6-12 ετών. Εμψυχωτές: Νινέτα Σωτηράκη, Αθανασία Βουδούρη.
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 27 Ιουνίου: Δεδομένα για μένα: Τι κάνω κάθε μέρα; Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλα σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί; Για παιδιά 7-12 ετών. Εμψυχωτές: Γιώτα Μπούζα, Σωτηρία Μπελεχρή.
  • ΤΡΙΤΗ 3 Ιουλίου: Φωτογραφημένα δεδομένα: τα ρούχα. Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη. Για παιδιά 6-9 ετών. Εμψυχωτής: Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 Ιουλίου: Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Εγκλήματα. Η παρατήρηση της σκηνής του εγκλήματος οδηγεί στη διαλεύκανσή του. Ληστείες, εκβιασμοί, περίεργα ατυχήματα πώς περιγράφονται, ποια δεδομένα οδηγούν στην επίλυσή τους; Για παιδιά 7-12 ετών. Εμψυχωτές: Νινέτα Σωτηράκη, Μαρία Χριστάκη.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 9 Ιουλίου: Φωτογραφημένα δεδομένα: Τα μέσα μεταφοράς. Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα μέσα από άλλες εποχές και άλλα μέρη. Εμψυχωτές: Έφη Αγγελοπούλου, Αθανασία Βουδούρη.

 

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 11 Ιουλίου: Δεδομένα για μένα: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε. Για παιδιά 4-7 ετών. Εμψυχωτές: Έφη Αγγελοπούλου, Αθανασία Βουδούρη.
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 Ιουλίου: Ζωγραφισμένα δεδομένα: έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις. Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε! Για παιδιά 6-12 ετών. Εμψυχωτές: Γιώτα Μπούζα, Μαρηλιάνα Διαμαντάκη.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Ιουλίου: Προστατευμένα δεδομένα. Απλοί κανόνες για να μάθουμε να προφυλασσόμαστε και να μην δίνουμε εύκολα σε κανένα προσωπικά μας στοιχεία. Για παιδιά 7-14 ετών. Εμψυχωτές: Δρ. Βασίλης Πουλόπουλος, Νίκη Πανταζοπούλου.
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 Ιουλίου: Αφιέρωμα στους ήρωες που παρατηρούν τα πάντα. τομα, τη θάλασσα, τους ανθρώπους, τα σπίτια. Είναι οι ήρωες στις ιστορίες που δεν κάνουν ηρωικές πράξεις, αλλά παρατηρούν τον κόσμο για να τον καταλάβουν και να τον εξηγήσουν. Για παιδιά 7-12 ετών. Εμψυχωτής: Βένια Παπαδοπούλου.
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Ιουλίου: Φυσικά Δεδομένα: Πειράματα με το νερό. Πειράματα φυσικής και χημείας για να γνωρίσουμε το πολύτιμο αγαθό του πλανήτη μας. Για παιδιά 8-12 ετών. Εμψυχωτής: Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Ιουλίου: Αριθμημένα δεδομένα: από το μηδέν ως το δέκα. Δέκα σύμβολα που με τη βοήθειά τους μπορούμε να μετρήσουμε τα πάντα. Για παιδιά 4-6 ετών. Εμψυχωτής: Γιώτα Μπούζα.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 30 Ιουλίου: Δομημένα δεδομένα: Τα κτίρια και το πράσινο. Καταγράφουμε τα κτίρια, τα πάρκα, τα μαγαζιά, τα αγάλματα, τις πλατείες της πόλης μας και βγάζουμε κάποια συμπεράσματα. Τι χρειάζεται να αλλάξουμε ή να διατηρήσουμε το ίδιο; Για παιδιά 7-12 ετών. Εμψυχωτές: Τόνια Κουζή, Βασίλης Παπαευσταθίου.
  • ΤΡΙΤΗ 31 Ιουλίου: Περασμένα δεδομένα: Η λεία ενός πειρατικού πλοίου. Το 1602 ένα πειρατικό πλοίο επιτίθεται σε ένα εμπορικό πλοίο κάπου στο Αιγαίο. Μετά την επίθεση οι πειρατές καταγράφουν τη λεία τους και ζωντανεύουν έναν κόσμο με διαφορετικά νομίσματα, αγάπη για τα μπαχαρικά και τα μεταξωτά υφάσματα, τα πολύτιμα κοσμήματα. Για παιδιά 7- 12 ετών. Εμψυχωτής: Βένια Παπαδοπούλου.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 6 Αυγούστου: Περασμένα δεδομένα: Η Κωνσταντινούπολη το 17ο αι. Οι ιστορικές πηγές μας δίνουν τα δεδομένα των τροφίμων που χρειαζόταν η μεγαλούπολη του 17ου αιώνα για να συντηρηθεί και εμείς μέσα από αυτά την ανασυνθέτουμε με όλους τους λαούς της, τα περίλαμπρα κτήριά της και τους ναούς της. Για παιδιά 8-12 ετών. Εμψυχωτής: Βάγια Κασάπη.
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Αυγούστου: Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Ντετέκτιβς. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Για παιδιά 7-12 ετών. Εμψυχωτής: Νινέτα Σωτηράκη.
  • ΤΡΙΤΗ 28 Αυγούστου: Τα πειραγμένα και τα κλεμμένα δεδομένα . Στις μέρες μας όλοι παράγουμε δεδομένα. Είμαστε εργοστάσια παραγωγής δεδομένων που υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας να ελεγχθούν, να αλλοιωθούν και να γίνουν εργαλείο για την επίτευξη διάφορων στόχων, διάφορων ομάδων. Για όλα αυτά πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Η βιβλιοθήκη είναι το σωστό μέρος γι’ αυτό. Για παιδιά 10-14 ετών. Εμψυχωτές: Δρ. Βασίλης Πουλόπουλος, Δρ. Βίνα Μάλαμα.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 3 Σεπτεμβρίου:  Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου. Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία. Για παιδιά 8-14 ετών. Εμψυχωτής: Βάγια Κασάπη.
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 Σεπτεμβρίου: Γιορτή Λήξης. Καταγράφουμε τους αποχαιρετισμούς και τα «του χρόνου» και γιορτάζουμε το κλείσιμο ενός ακόμη καλοκαιριού που περάσαμε μαζί. Για όλα τα παιδιά. Εμψυχωτές: Όλοι οι άνθρωποι και οι εθελοντές της Βιβλιοθήκης.

Στην πορεία ενδέχεται να προστεθούν και άλλες δράσεις, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμψυχωτών.

  • Για κάθε δράση είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 2721096818 ή στο mail@vivlkkal.mes.sch.gr.

Υπάρχει δυνατότητα υποδοχής Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) σε ορισμένες δράσεις, κατόπιν συνεννόησης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://vivlkkal.mes.sch.gr/

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

hashtag #KE2018gr

facebook @libraryofkalamata

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ