Οι έρευνες για τις καταστροφικές συνέπειες της εγκατάλειψης βρέφους στο ίδιο το παιδί (“η μάνα δεν είναι μόνο γεννήτορας. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου, που θα τον ακολουθεί”) και το τέλος του οδυνηρού φαινομένου της παραμονής των εγκαταλειμμένων μωρών στα νοσοκομεία, για μήνες.

Η Σοφία Κωνσταντέλια (πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ) ) δήλωσε ρητά πως στόχος της Πολιτείας είναι να μην μπει άλλο παιδί σε ίδρυμα. Κάτι για το οποίο μάχεται από το 2004 η Lumos, διεθνής, μη κυβερνητική, οργάνωση που δημιούργησε -το 2005- η συγγραφέας του Harry Potter, JK Rowling. Ήθελε να προωθήσει το τέλος του ιδρυματισμού, παγκοσμίως.

Eίχε προηγηθεί, το 2004, ρεπορτάζ της εφημερίδας The Sunday Times σχετικό με παιδιά που κρατούνταν σε κρεβάτια-κλουβιά, σε ιδρύματα. Τότε ήταν που η Rowling, όπως λέει, ένιωσε την υποχρέωση να κάνει κάτι για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. “Κοίταξα τη φωτογραφία ενός αγοριού, σε κρεβάτι-κλουβί και ένιωσα ότι δεν είχε απολύτως καμία φωνή. Αυτό με άγγιξε, όπως δεν με είχε αγγίξει κάτι άλλο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον πιο αδύναμο, από ένα παιδί που ενδεχομένως έχει σωματική ή διανοητική αναπηρία, κλειδωμένο κάπου, μακριά από την οικογένεια του. Ήταν μια συγκλονιστική συνειδητοποίηση”.

Διαβάστε περισσότερα στο News247.gr