Με την Ελλάδα και την Κύπρο να είναι μεταξύ των 19 χωρών που διαγωνίζονται, διεξάγεται αυτή την ώρα ο α’ ημιτελικός της φετινής Eurovision, στο Altice Arena της Λισαβόνας.

Οι χώρες που θα διεκδικήσουν ένα από τα δέκα «εισιτήρια» για τον τελικό του Σαββάτου είναι (με σειρά εμφάνισης): Αζερμπαϊτζάν, Ισλανδία, Αλβανία, Βέλγιο, Τσεχία, Λιθουανία, Ισραήλ, Λευκορωσία, Εσθονία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Αυστρία, Ελλάδα, Φινλανδία, Αρμενία, Ελβετία, Ιρλανδία και Κύπρος.

Το αποτέλεσμα της βραδιάς κρίνεται από την ψήφο του κοινού και των επιτροπών σε ποσοστό 50-50, με τις δέκα φιναλίστ να ανακοινώνονται περίπου τα μεσάνυχτα, με τυχαία σειρά και όχι με βάση την βαθμολογία που συγκέντρωσαν.

Οι γραμμές για το televoting θα ανοίξουν αφού παρουσιαστούν όλα τα τραγούδια και δοθεί το σχετικό σύνθημα. Οι Έλληνες τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν (εκτός από τη συμμετοχή της χώρας μας) καλώντας από σταθερό στο 901 600 41 ΧΧ προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης, ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας (η χρέωση για κλήση από σταθερά τηλέφωνα είναι 0,65 ευρώ με ΦΠΑ, η κλήση ή το SMS από κινητά κοστίζει 0,62 ευρώ με ΦΠΑ. Εφαρμόζεται επιπλέον τέλος κινητής 12%, 15%, 18% ή 20% βάσει μηνιαίου λογαριασμού).