Χαμένη η χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς που «παλεύουν» και με τις ελληνοποιήσεις!
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ έχουν περιέλθει οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, οι οποίοι μετά από τέσσερα περίπου χρόνια, ήρθαν φέτος πάλι, αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη χρονιά. Λίγες ποσότητες, χαμηλές τιμές, ελληνοποιήσεις και αθρόες εισαγωγές, είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια του πάζλ της… σχεδόν εξαθλίωσης, στην οποία έχουν σχεδόν στο σύνολό τους, περιέλθει.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
«Ξεκινήσαμε να πουλάμε 35 λεπτά και φτάσαμε να δίνουμε ακόμη και 30 λεπτά», ανέφερε μιλώντας στη «Φ» ο πρώην πρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, Γιάννης Μπλάνας, τονίζοντας πως με αυτά τα δεδομένα, πολλοί παραγωγοί θα σταματήσουν πια την καλλιέργεια. «Είναι δύσκολα τα πράγματα, δυστυχώς, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν! Το κάθε στρέμμα για να καλλιεργηθεί, έχει κόστος 1.000 ευρώ, ενώ οι εισαγωγές, είναι τόσο πολλές που δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», ανέφερε ο κ. Μπλάνας, ο οποίος χαρακτήρισε επιτακτική, την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος στις εισαγωγές. «Δεν μπορεί τα φάρμακα για τις παθήσεις που προσβάλουν τους ανθρώπους να έχουν μειωθεί τόσο και τα φυτοφάρμακα, διαρκώς να ανεβαίνουν. Φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι, ρεύμα, πετρέλαιο, όλα είναι πανάκριβα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και τις εισαγωγές που αν δεν μειωθούν, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε», δήλωσε ο γνωστός αγρότης και πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού, που στάθηκε στην ψαλίδα από το χωράφι, στο ράφι, η οποία διαρκώς ανοίγει και φυσικά, στο μείζον ζήτημα των ελληνοποιήσεων. «Έμποροι από την φθηνά που φόρτωναν ένα φορτηγό πατάτες την ημέρα, παίρνουν πλέον μια – δύο παλέτες», ανέφερε με νόημα, αναδεικνύοντας το μέγεθος της προβληματικής κατάστασης. Στο ίδιο μήκος, κινήθηκαν και οι αναφορές του γεωπόνου και περιφερειακού συμβούλου Πελοποννήσου Παναγιώτη Αλευρά, ο οποίος ιεράρχησε τα προβλήματα, που ήρθαν να προστεθούν στην κακή, λόγω του καιρού, χρονιά.
ΠΑΝ. ΑΛΕΥΡΑΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΡΑ
«Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές πατάτας κυρίως από την Αίγυπτο, την Κύπρο και τη Γαλλία, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, καθώς το 2017, εισήχθηκαν 85.000 τόνοι από την Αίγυπτο ποσότητες υπερδιπλάσιες του 2016 που εισήχθηκαν 46.000 τόνοι. Φέτος δε, μόνο τον Μάρτιο, εισήχθηκαν 33.000 τόνοι πατάτες από Αίγυπτο και 40.000 τόνοι από Κύπρο», ανέφερε ο κ. Αλευράς, που έκανε ειδική αναφορά στα σημαντικά αποθέματα της φθινοπωρινής παραγωγής 2017, που καθυστέρησαν τη συγκομιδή λόγω βροχοπτώσεων και την εμφάνιση της αγοράς μαζί με την ανοιξιάτικη πατάτα 2018 στις περιοχές Νευροκοπίου, Ηλείας κ.λ.π. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της συγκομιδής της φθινοπωρινής πατάτας και την ταυτόχρονη εμφάνιση στην αγορά με την ανοιξιάτικη καθώς και την συμπίεση της τιμής», επισημαίνει ο Παναγιώτης Αλευράς, ο οποίος αναφερόμενος στον τρίτο παράγοντα, στάθηκε στις καιρικές συνθήκες που δεν βοήθησαν την καλλιέργεια. Καταληκτικά, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και γεωπόνος, ανέφερε πως δεν μπορεί να απαγορευτούν οι εισαγόμενες πατάτες, σίγουρα όμως μπορεί να τηρηθεί η ιχνηλασιμότητα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. «Πρέπει δηλαδή οι ενδείξεις επισήμανσης επί της συσκευασίας να αναγράφουν μεταξύ των άλλων: την χώρα καταγωγής, την ποικιλία, την ποιοτική κατηγορία, το όνομα και τον κωδικό συσκευασίας. Οφείλω να τονίσω πως η ιχνηλασιμότητα σχετίζεται αφενός με την ασφάλεια των τροφίμων και την προάσπιση της ποιότητας, αφετέρου αποτρέπει τις «ελληνοποιήσεις» και τα παράνομα «βαφτίσια» που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό, συμπιέζουν τις τιμές παραγωγού και εξαπατούν τον καταναλωτή.
Απαιτείται συνεπώς συστηματικός και μεθοδικός έλεγχος για την ισότιμη λειτουργία της αγοράς, προστασία του καταναλωτή και προάσπιση των συμφερόντων του παραγωγού», δηλώνει ο κ. Αλευράς, που καλεί την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, με συγκεκριμένα μέτρα.