Τα νέα δεδομένα για το σεισμό των 4,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αττική

Ανησυχία στους κατοίκους της Αττικής προκάλεσε ο σεισμός που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Η δόνηση έγινε αισθητή από πολλούς κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μιλούσε για 4,2 Ρίχτερ, ωστόσο, με τελευταίο ανακοινωθέν κάνει λόγο για 4,1 βαθμούς και εντοπίζει το επίκεντρο του σεισμού στα 28χλμ βορειανατολικά της Αθήνας, μεταξύ Καπανδριτίου και Σέσσι Μαραθώνος,

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 9 χιλιόμετρα, αν και αρχικά είχε υπολογιστεί στα 5 χιλιόμετρα. Από την πλευρά του, η αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), κατέγραψε το σεισμό στα 4 Ρίχτερ, για να γίνει λίγο αργότερα 3,8 Ρίχτερ.

Το Αμερικάνικο Κέντρο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS) κατέγραψε με τη σειρά του το σεισμό στα 4,2 Ρίχτερ.

Δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές μέχρι στιγμής ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη του φαινομένου.

Η βουή που τον συνόδευσε προκάλεσε περαιτέρω ανησυχία.

Μετά την ασθενή, όπως την χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι, σεισμική δόνηση καταγράφηκε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 2,7 Ρίχτερ βορειοδυτικά του σεισμού των 4,1 Ρίχτερ.

Διευθυντής Γεωδυναμικού: Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει δώσει η περιοχή είναι 5,7 Ρίχτερ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα για τον σεισμό 4,1 ρίχτερ που ταρακούνησε την Αττική λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, «ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς πρόκειται για την περιοχή που τον περασμένο Ιανουάριο είχε δώσει σεισμό σχεδόν του ίδιου μεγέθους».

Το ρήγμα είναι γνωστό στους σεισμολόγους και όπως ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος, «η περιοχή δεν έχει ιστορικό με μεγάλα μεγέθη, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί είναι 5,5 με 5,7», κάτι που σημαίνει ότι, «έχουμε αρκετά στοιχεία που να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός», όπως είπε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόνισε πως «με τη φύση, ποτέ δεν ξέρεις».

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο βορειοδυτικό άκρο της Πεντέλης προς τη Σταμάτα ενώ είχαν προηγηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα δεκάδες δονήσεις με μεγαλύτερη αυτή των 3,8 Ρίχτερ στην ακτογραμμή Ραφήνας-Νέας Μάκρης.

Ευθύμης Λέκκας: Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στο CNN Greece ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας, μετά τη σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αττική.

«Λόγω του μικρού μεγέθους δεν υπάρχουν επιπτώσεις» τόνισε ο κ. Λέκκας, και συμπλήρωσε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ