Σκότωσαν τα παιδιά μας… Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας
Με φωνές και κλάματα υποδέχθηκαν οι συγγενείς των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που δολοφονήθηκαν τον Μάρτιο του 2011 στο Ρέντη, την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που αθώωσε έναν από τους κατηγορουμένους για άμεση συνέργια στις ανθρωποκτονίες.
«Παλεύουμε τρία χρόνια! Ποια ελαφρυντικά τους αναγνωρίζετε; Σκότωσαν τα παιδιά μας… Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας;», φώναξαν οι συγγενείς των αδικοχαμένων αστυνομικών, Γ. Ευαγγελινέλη και Γ. Σκυλογιάννη, απευθυνόμενοι στους δικαστές.
Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλε στον Γ. Εμερτζίδη ποινή 7 ετών κάθειρξης μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια για το διπλό φονικό, με το πρωτόδικο δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο για άμεση συνέργια στο έγκλημα. Ο συνήγορός του Αλέξης Κούγια εξέφρασε «την προσωπική του ευγνωμοσύνη, αλλά και την ευγνωμοσύνη της οικογένειάς του, προς τον πρόεδρο και τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου, που τον απήλλαξε», ενώ μετάφερε και «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίοι θα περάσουν τα επόμενα χρόνια της ζωής τους με τον πόνο για την απώλεια των παιδιών τους».
Το δικαστήριο καταδίκασε ως φυσικούς αυτουργούς των δολοφονιών τους Ιωάννη Σαββίδη και Ανδρέα Ποφίδη και τους επέβαλε δις ισόβια και 66 χρόνια κάθειρξη,, κρίνοντάς του ενόχους για τις ανθρωποκτονίες, για έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Στο άκουσμα της απόφασης ο Ιωάννης Σαββίδης, απευθυνόμενος στο δικαστήριο, φώναξε: «Ντροπή σας, πρέπει να έχετε τύψεις…», προκαλώντας την έκρηξη του ακροατηρίου που είχε κατακλειστεί από συναδέλφους των άτυχων αστυνομικών. Στους υπόλοιπους εννέα κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές από 2 έως 8 έτη, ενώ στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και τέταρτο πρόσωπο, το οποίο φυγοδικεί.
Λίγο νωρίτερα, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων είχαν ζητήσει την αναγνώριση ελαφρυντικών, με την εισαγγελέα της έδρας να είναι κάθετα αρνητική στην πρότασή της, λέγοντας: «Πρόκειται για προσβολή στη μνήμη των νεκρών αν τους χορηγηθούν ελαφρυντικά. Με αποτροπιασμό ζητώ να μην τους χορηγηθούν. Και συγκεκριμένα για τον Σαββίδη, που ζητάει μετέπειτα καλή συμπεριφορά η εισαγγελέας είπε: “Έφυγε περιφρονώντας το δικαστήριο, ήξερε στη φυλακή πώς να συγκρατεί τις κακοποιές ορμές του”».
Ηταν 1η Μαρτίου του 2011 όταν οι δύο άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έπεσαν νεκροί στην περιοχή του Ρέντη. Ολα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου στο Μενίδι τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση για να αναφέρει ληστεία, δίνοντας στους αστυνομικούς τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών.
Λίγη ώρα αργότερα, τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν το αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν. Παράλληλα ενημέρωσαν το κέντρο της Αμεσης Δράσης, με αποτέλεσμα να σταλούν ενισχύσεις. Στον παράδρομο της Κηφισού, όμως, στο ύψος της Λαχαναγοράς του Ρέντη, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι ληστές σταμάτησε απότομα και οι τρεις άγνωστοι που ήταν μέσα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλι κατά των αστυνομικών.
Οι τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών πάνω στις μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο στο κεφάλι, ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Οι δύο υπέκυψαν σχεδόν αμέσως στα τραύματά τους. Λίγη ώρα μετά το μακελειό εντοπίστηκε στο Μοσχάτο το αυτοκίνητο των δραστών.