Σκληρή γλώσσα από γνωστούς οικονομολόγους για τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Ανάπτυξης και Οικονομίας στην Καλαμάτα

ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Μεσσήνιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, διεξάγεται από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο «Elite City Resort» στην Καλαμάτα, το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ανάπτυξης και Οικονομίας, που διοργανώνει και φέτος, το ΤΕΙ Πελοποννήσου και ΑΕΙ των Βαλκανίων.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο αναπληρωτής υπουργός, άκουσε με πολύ προσοχή, όσα ανέφεραν οι προσκεκλημένοι επιστήμονες και οι διοργανωτές του  Συνέδριου, στο πλαίσιο του οποίου υπεβλήθησαν 128 επιστημονικές εργασίες (παρουσιάστηκαν οι 103) από 17 χώρες και ανέπτυξε τους στόχους την κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, κάνοντας παράλληλα ένα σύντομο απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων. Οι εργασίες, αφορούσαν σε έρευνες για όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής επιστήμης, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εφαρμοσμένο πεδίο, με τα αποτελέσματά τους να παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Στο Συνέδριο και τους στόχους του, αναφέρθηκε ο… εμπνευστής της ιδέας, αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, Δημήτρης Πετρόπουλος, ο οποίος επεσήμαινε πως ζητούμενο, παραμένει πάντα, να δίνεται βήμα σε νέους επιστήμονες και ερευνητές και φυσικά η σύνδεσή του με την κοινωνία και την πραγματική οικονομία. «Σε έναν κόσμο που έχει φτάσει σε αδιέξοδα και απροκάλυπτα πλέον, διέρχεται μεγάλες αντιφάσεις, που γεννά πολέμους, βία και δυστυχία, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να πάρουμε θέση και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα, το Συνέδριο, ξεκινά σήμερα με τη… λήξη του, αφού θα γίνει αξιολόγηση των εργασιών, κάποιες από τις οποίες θα δημοσιευθούν και σε περιοδικά και έφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του βασικού του στόχου, βγαλμένο… από τις ανάγκες της μεσσηνιακής κοινωνίας! «Για ’μας το ελαιόλαδο, δεν είναι ένα απλό προϊόν, μεταφέρει αξίες και πολιτισμό και θέλουμε να το αναδείξουμε στο πλαίσιο του Συνεδρίου», είπε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την ιδέα και του ευχήθηκε να αντέχει για τη συνέχεια, ο πρύτανης του Ιδρύματος Γιάννης Καπόλος.

Χαιρετισμό, έστειλε από το Μαρόκο, όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο της 5ης Πολιτικής Διάσκεψης Ευρω-αφρικανικού Διαλόγου για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, στην οποία συμμετέχουν Έλληνες επιχειρηματίες και μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχανιών, ο επίσης Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως ο ερχόμενος Αύγουστος, ο οποίος θα είναι μήνας – σταθμός για τη χώρα μας, με την καθαρή και αμετάκλητη έξοδο από τα μνημόνια και την ανάκτηση της δημοκρατικής μας κυριαρχίας, θα δώσει μεταξύ άλλων την ευκαιρία να προωθήσουμε και τα προϊόντα μας στις ξένες αγορές. Σαν μια πολύ καλή ευκαιρία για προβολή, βλέπει το Συνέδριο αυτό και ανάλογες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν επιστημονικοί φορείς του τόπου, ο δημοτικός σύμβουλος Δημ. Δημόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Παν. Νίκα. «Για το Δήμο, συνέδρια σαν και αυτό, είναι κοιτίδα για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, αλλά για την προβολή! Ειδικότερα, ο Δήμος Καλαμάτας, είναι γνωστός ανά τον κόσμο ως Δήμος που παράγει ελαιόλαδο και μας ενδιαφέρουν και ως εφαλτήριο αναβάθμισης του brand name της πόλης, την οποία αναδεικνύουν πέρα από ελαιοπαραγωγό πόλη, σε πόλη τουριστική, κατεύθυνση την οποία άλλωστε ακολουθεί αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Παν. Πετρόπουλο, να στέκεται στις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτών των τριών μέχρι σήμερα Συνεδρίων και στη σημασία τους, μιλώντας ειδικότερα, για την τάξη Μαθητείας στα Λύκεια, που αφορά απόφοιτους σχολειών που συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στην ειδικότητά τους και εργάζονται με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο μαζί με το ΤΕΙ, συνδιοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας στη Βουλγαρία και το Πανεπιστήμιο του Ιασίου στη Ρουμανία, κεντρικοί ομιλητές, ήταν οι καθηγητές Παν. Λιαργκόβας, Διον. Χιόνης και Ευάγ. Δρυμπέτας.

ΠΙΚΡΕΣ… ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ

Ο καθηγητής και πρώην επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Γιώργος Λιαργκόβας, αναφέρθηκε στα άσχημα και τα καλά, που έγιναν στον καιρό της κρίσης, τονίζοντας πως τα χειρότερα… δεινά που παραμένουν στην κοινωνία μας, είναι η υπερφορολόγηση, η εξασθένηση πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας και φυσικά, το χρέος! «Η χώρα, πρέπει να έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, μια ισχυρή εξαγωγική βάση, η οποία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα», παρατήρησε ο καθηγητής, ο οποίες στάθηκε στις παρενέργειες της κρίσης. «Δυστυχώς, είναι γεγονός πως χειροτέρευσε η θέση πολλών συνανθρώπων μας. Ανεργία, φτώχεια, κοινωνικές ανισότητες και αποκλεισμός, είναι μερικά μόνο από τα μελανά σημεία της κρίσης, αλλά είχαμε και δυο ακόμη,  που μπορούν να βοηθήσουν να γυρίσουμε σελίδα. Μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα, που αν και δεν δείχνει να έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις στη ζωή μας, μελλοντικά, θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία και μεταρρυθμίσεις. Παλιότερα λοιπόν, το κράτος μας είχε περισσότερες δαπάνες απ’ ότι έσοδα, και εισαγωγές απ’ ότι εξαγωγές με τα δίδυμα αυτά ελλείμματα, να φτάνουν την οικονομία να μην είναι βιώσιμη, όμως έγιναν και κάποιες μεταρρυθμίσεις, ίσως όχι πολλές, αλλά έγιναν», ανέφερε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, με τον Διονύση Χιόνη, να αναφέρεται στο χρέος και την επόμενη μέρα, τονίζοντας πως κακώς μας… έβαλε το 2010, στη διαδικασία των μνημονίων! «Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει τα τελευταία 8 χρόνια να βαφτίζουμε το χρέος κατά το δοκούν, έχοντας μάλιστα 5 διαφορετικές… εκδοχές του», είπε με νόημα, χρησιμοποιώντας και από το βήμα του Συνεδρίου, τον γνωστό, καυστικό και εμπεριστατωμένο ωστόσο, λόγο του, εστιάζοντας στην εποχή μετά τον Ιούνιο του 2015, έτος μέχρι το οποίο, το χρέος, χαρακτηριζόταν βιώσιμο!

«Έρχεται τον Ιούνιο του 2015, επίσημα πλέον,  το ΔΝΤ και λέει επίσημα πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να δείτε τι θα κάνετε. Αναπτύξαμε διάφορα επιχειρήματα και φτάνουμε τον Ιανουάριο του 2017, την εποχή της αμφισβήτησης, όπου το θέμα αυτό, μπαίνει στην ατζέντα των συζητήσεων, αφού τα τοκοχρεολύσια είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορούσαμε να τα πληρώνουμε παρά την αναδιάρθρωση του 2012 και δεύτερον, το… στοκ του χρέους, είναι τεράστιο», επεσήμανε ο κ. Χιόνης, ο οποίος έκανε λόγο, για δύο ειδών λάθη, ένα από την Ευρώπη και ένα από την Ελλάδα. «Δεν μπορούσαμε να απορρίψουμε τις προβλέψεις που μας έφερναν και χαιρόμασταν όταν τις υπογράφαμε! Θυμάστε τις Παρασκευές στα Eurogroup τους πρωθυπουργούς, όπου με τις δηλώσεις τους χαιρόμασταν τα Σαββατοκύριακα και από Δευτέρα, αρχίζαμε να λέμε ξανά τα ίδια… έτσι εγκαθιδρύθηκε μια άποψη λανθασμένων προβλέψεων, ενώ έπαψε και η εμπιστοσύνη του κόσμου, ο οποίος πια, δεν πιστεύει εύκολα», τόνισε ο γνωστός καθηγητής, τονίζοντας επίσης, πως στην αρχή, μπερδεύτηκε… ηθελημένα το πρόβλημα ρευστότητας, με την αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους και μετά, εφαρμόστηκε το… βλέποντας και κάνοντας! «Τέλος, πέσαμε στην τεράστια παγίδα ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά ότι δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή, αυξάνει το εσωτερικό χρέος, επειδή δεν ανοίγουν τα μαγαζιά στην Καλαμάτα την Κυριακή», δήλωσε με νόημα ο κ. Χιόνης, τονίζοντας πως όλα αυτά, κάποτε, τα πιστεύαμε και μπήκαμε στη λογική του… πλεονάσματος των διαψευδομένων προσδοκιών και ευχόμενος κάποια στιγμή, να συζητάμε πιο πολύ για την ανάπτυξη και όχι για το χρέος!

Αξίζει να σημειωθεί πως το Συνέδριο, διεξάγεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας, ενώ σημαντική, ήταν η συμβολή του Δήμου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και φυσικά χορηγών και ειδικότερα του μέγα χορηγού, του Ιδρύματος «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια».

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ