![](https://entermessinia.gr/wp-content/uploads/2017/07/pyrkagia.jpg)
Σε ετοιμότητα οι φορείς που εφιστούν σε όλους την προσοχή για τυχόν πυρκαγιές στη Μεσσηνία!
ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ, είναι οι προετοιμασίες της Πυροσβεστικής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών, φέτος το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, αναχώρησαν από τα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας, για τους χώρους διασποράς, τα 15 πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει κάθε χρόνο, ενώ για μια ακόμη χρονιά, θα προσληφθούν και 40 εποχιακοί πυροφύλακες, οι οποίοι θα προβαίνουν σε αποψίλωση και άλλες σχετικές εργασίες πρόληψης, θα επιτηρούν το χώρο στις περιοχές ευθύνης τους και θα επεμβαίνουν όταν το καλέσει η περίσταση.
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος
Ήδη, με την έναρξη και επίσημα της αντιπυρικής περιόδου, συνεδρίασε και το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο αναλύθηκε ο σχεδιασμός και οι δράσεις, με τον δήμαρχο να επισημαίνει πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε όλα τα διαμερίσματα, σε συνεργασία πάντα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Ο Δήμος Καλαμάτας, χωρίς να έχει την υπηρεσιακή αρμοδιότητα, εμπλέκεται σε όλα τα στάδια πολιτικής προστασίας από την πρόληψη και τη συμβολή στο να μετριαστούν οι συνέπειες, μέχρι και την αποκατάσταση, γι’ αυτό έχει προγραμματίσει και καθαρισμούς», επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, με τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Δημήτρης Γεωργανά, να στέκεται στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει και να καλεί όλους, να μην λείψουν από τη φετινή «μάχη» και να εφιστά την προσοχή σε όλους. Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας, των Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ, Εφορεία Αρχαιοτήτων κ.λπ.) και φορέων, στελέχη των δημοτικών υπηρεσιών, πρόεδροι και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων και Εθελοντικές Οργανώσεις.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
- Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.
- Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
- Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, αφού υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
- Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών –πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
- Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
- Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
- Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
- Τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά. Η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
- Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος