Πότε αναγνώρισε η Ελλάδα τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ρίγη συγκίνησης στην αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα
Στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και θεσμοθέτησε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης.
Μια απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου που ήρθε με καθυστέρηση δεκαετιών, όπως άλλωστε υπογράμμισε και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
«Από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει είμαι βέβαιος ότι θα διαπιστωθεί ότι η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελέσει μία ελάχιστη, οφειλόμενη προ πολλού, ηθική συμπαράσταση της Ελληνικής Βουλής στο Ολοκαύτωμα του Ποντιακού Ελληνισμού από το 1916 έως το 1923», είχε τονίσει στην αρχή της ομιλίας του, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.
Με το Νόμο 2193/1994 καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το νόμο όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος Α΄, Αρ. φύλλου 32 / 11 Μαρτίου 1994.
Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κατά τη συνεδρίασή της (δείτε ΕΔΩ), τη 17η Φεβρουαρίου 1994, υπό την προεδρία του Ανδρέα Φούρα και με την παρουσία εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων ποντιακών σωματείων, συζήτησε και έκανε δεκτή την πρόταση νόμου για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Δύο ημέρες αργότερα, ο προεδρεύων του Σώματος Ν. Κρητικός έκανε γνωστό στους βουλευτές ότι η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατέθετε «την έκθεσή της επί της προτάσεως νόμου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών “η 19η Μαΐου αναγνωρίζεται σαν Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων”».
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση στη σχετική πρόταση νόμου, «Στις αρχές του 1991, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από επιστολή των Ποντίων βουλευτών του κινήματος, για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή της Γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως “Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων”».
Την 1η Απριλίου 1992, 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, ωστόσο ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση από την τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον Οκτώβριο του 1993 το ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη, και η πρόταση νόμου επανακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου· όπως προαναφέραμε ψηφίστηκε τελικά ομόφωνα από το Σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994.
Από τις περσινές εκηλώσεις μνήμης
Δέος, συγκίνηση, σεβασμός. Ακόμα και μια πλούσια γλώσσα όπως είναι η ελληνική δεν μπορεί να περιγράψει τη στιγμή που οι Εύζωνες φτάνουν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για την αλλαγή φρουράς. Εκείνο το λεπτό που οι άνδρες του επίλεκτου σώματος συγχρονίζονται, κάνουν το «κράτημα» (όταν το ένα πόδι τους βρίσκεται στον αέρα), και μαζί τους μια ολόκληρη πλατεία κρατά την ανάσα της.
Στις 19:00 ακριβώς δύο Εύζωνες με τα λευκά, την επίσημη στολή της Προεδρικής Φρουράς για τις γιορτές, τις αργίες και τις Κυριακές (μαζί τους και ο δεκανέας αλλαγής, επίσης στα λευκά), και δύο Εύζωνες με τη στολή του Πόντιου αντάρτη έφτασαν στο μνημείο προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία για την επόμενη μία ώρα.
Πρώτα ακούστηκε το τσαρούχι και μετά η μπότα, καθώς το κάθε ζευγάρι Ευζώνων άψογα συγχρονισμένο ανέβηκε στο μνημείο. Είναι άτυπη παράδοση στις ιδιαίτερες ημέρες να επιλέγονται τα καλύτερα ζευγάρια, οι στρατιώτες δηλαδή που μπορούν να συγχρονιστούν άψογα ακόμα και όταν ο ένας έχει γυρισμένη την πλάτη στον άλλο.
Η πιο ξεχωριστή στιγμή στην αλλαγή φρουράς ήταν όταν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη βρέθηκαν και οι έξι Εύζωνες, οι δύο με την ποντιακή στολή, δύο με τα λευκά και δύο με τον θερινό ντουλαμά, δηλαδή τη στολή των Βαλκανικών Πολέμων.
Οι Εύζωνες αφού παρουσίασαν όπλα (οι Πόντιοι χαιρέτισαν στρατιωτικά μιας και δεν φέρουν όπλο) και απέδωσαν τιμές, έλαβαν τις θέσεις τους.
Οι μεν τέσσερις αποχώρησαν για το στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού και οι άλλοι τέσσερις ανέλαβαν υπηρεσία στα φυλάκια που βρίσκονται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Αμέσως μετά την αλλαγή φρουράς ο Ηλίας Υφαντίδης τραγούδησε το «Αητέν’ ς επαραπέτανεν».
.pontos-news.
Ξέφυγε για λίγη ώρα η κατάσταση έξω από τη Βουλή, ανήμερα της “μαύρης” επετείου για την Γενοκτονία των Ποντίων. Κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων έβαλαν φωτιά σε σημαίες της Τουρκίας, ενώ πολλοί επικροτούσαν…
Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, 19.05.2017, της επετείου δηλαδή της Γενοκτονίας των Ποντίων, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Τα συναισθήματα ήταν ξανά “δυνατά”, ενώ για μία ακόμη φορά συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές της αλλαγής της φρουράς των Ευζώνων.
Κάποιοι εξ αυτών ήταν ενδεδυμένοι με την ζίπκα, την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη, προς τιμής των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, με πολλούς από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο να μη μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους…
Η κατάσταση, πάντως, ξέφυγε για μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει η πορεία προς το ελληνικό προξενείο, όταν κάποιοι από το πλήθος έβαλαν φωτιά σε τουρκικές σημαίες. Εκείνη την ώρα οι περισσότεροι χειροκροτούσαν, ενώ ακούστηκαν και κάποια… γαλλικά.
Δείτεβίντεο