
Πρωτομαγιά με το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Δημοσίου Μεσσηνίας στην Λακωνία!
Ο Νομός αυτός παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον. Η εδαφική του φυσιογνωμία χαρακτηρίζεται από τους ορεινούς όγκους του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου. Στο κέντρο του Νομού είναι εύφορες καλλιεργημένες περιοχές και η σύγχρονη πρωτεύουσα Σπάρτη.
Του ΙΩΑΝ. ΤΣΕΡΩΝΗ
Οργανωτικού Γραμματέα
Ήταν το ενδιαφέρον 168 μελών και φίλων του συνδέσμου μας την Πρωτομαγιά. Συγκεντρωθήκαμε με επικεφαλή τον πρόεδρο Φ. Μαθιόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ. Παύλο Κλάδη, Άντζελα Μπουζέα, Κων. Εμμανουήλ, Δημ. Ξυνού, Νικ. Τζάνε και Γιαν. Τσερώνη.
Έγινε ξεκίνημα με αρχηγό – συνοδό τον Διονύση του TRIGILIDAS TRAVEL. Φθάσαμε πρώτα το πρωί στη Μονή Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (13 χλμ. Β.Α. της Σπάρτης, προσκυνήσαμε, μας κέρασαν καφέδες και βουτήματα. Μετά ο ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης πάτερ Εφραίμ μας έκανε ενημέρωση για τη μονή που έχει αγιορίτικο καθολικό και εκκλησία σταυροειδή εγγεγραμμένη με τρούλο. Κτίστηκε το 1305 επί βασιλείας του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρονίκου του Πρεσβυτέρου. Οι τοιχογραφίες είναι αξιόλογες. Ξεχωρίζει για την σπάνια εκφραστικότητα το μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα. Το Πατριαρχείο εκτιμώντας τις αρετές των μοναχών γιατί εκπληρώνει με ευσυνειδησία τον προορισμό της, την ανακήρυξε σταυροπηγιακή και της πρόσφερε πολλά προνόμια.
Μεγάλη και η προσφορά της Μονής στον Αγώνα του έθνους κατά την παλιγγενεσία του 1821. Στον τομέα της παιδείας μορφωμένοι αδελφοί δίδασκαν τα γράμματα σε φτωχά παιδιά και επιπλέον τους παρείχαν τροφή και αναγκαία είδη. Ήταν χαρακτηριστική η μεγάλη αφοσίωση σε αυτήν και του ηγέτη της επανάστασης Θεοδ. Κολοκοτρώνη. Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα μάρτυρες έζησαν τον 4ο αι. Η μνήμη τους εορτάζεται την 9η Μαρτίου.
Κατόπιν αναχωρήσαμε για το ΠΑΡΟΡΙ, περιοχή κατάφυτη από πλατάνια και τρεχούμενα νερά κοντά στο Μυστρά, όπου απολαύσαμε σε ταβέρνα το φαγητό μας και επακολούθησε γλέντι. Μετά αναχωρήσαμε για την πρωτεύουσα ΣΠΑΡΤΗ, των 17.000 κατοίκων. Χτισμένη στην ίδια θέση της αρχαίας, μέσα στην κοιλάδα του Ευρώτα, αποτελεί το εμποροβιομηχανικό και αγροτικό κέντρο της Λακωνίας. Διαθέτει σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο και απολαύσαμε στην πλατεία τον καφέ μας. Ιστορικά: η ίδρυση της Σπάρτης τοποθετείται γύρω στον 10ο π.Χ. αι. Επανιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1834.
Στα Αξιοθέατα: Το Λεωνίδιο ιερό κενοτάφιο του Λεωνίδα – 5ος αιώνας βρίσκεται μέσα στην πόλη , στην οδό Θερμοπυλών. Χτίστηκε όλο με πωρόλιθους. Στην ίδια περιοχή, τέρμα Λεωφόρου Κ. Παλαιολόγου, υπάρχει το επιβλητικό Άγαλμα του Λεωνίδα, έργο του Βάσου Φαληρέα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Το επισκεφθήκαμε και με την ευκαιρία φωτογραφηθήκαμε ομαδικά.
Τα ερείπια της Δωρικής Σπάρτης και του Αρχαίου Θεάτρου. Το ιερό της όρθιας Αρτέμιδας, οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως εκεί γινόταν η μαστίγωση των νεαρών Σπαρτιατών σύμφωνα με το παιδαγωγικό σύστημα της εποχής. Χαλάσματα της μεγάλης βασιλικής του Αγίου Νίκωνα 11ος αιώνας. Οι εκκλησίες του οσίου Νίκωνα – πολιούχου της Σπάρτης – και της Παναγιάς Ευαγγελίστριας.
Το άγριο φαράγγι του Καιάδα 12 χλμ. Δυτικά «τελούσαν» ο Λακεδαιμόνιοι τις αποτρόπαιες εκτελέσεις των μη αρτιμελών παιδιών.
Το βραδάκι φθάσαμε στην ωραιότερη πόλη του Γαλαξία την Καλαμάτα.
Καλαμάτα 3-5-2018