Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την προεδρία του ΣτΕ
Εντονος προβληματισμός και βαρύ κλίμα επικρατούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την παραίτηση του προέδρου του Νίκου Σακελλαρίου, ενώ στο ανώτατο δικαστήριο εκκρεμούν σοβαρές υποθέσεις για τις οποίες οι διασκέψεις συνεχίζονται κανονικά σε μια προσπάθεια να εκκαθαριστούν στους προβλεπόμενους χρόνους.
Η παραίτηση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε κλυδωνισμούς μέσα στο δικαστήριο και δρομολόγησε νωρίτερα από το προβλεπόμενο τις διεργασίες για την επιλογή από την κυβέρνηση νέου προέδρου για το ΣτΕ, με τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα να βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.
Ηδη, τον παραιτηθέντα πρόεδρο του δικαστηρίου, η θητεία του οποίου κανονικά έληγε στο τέλος Ιουνίου, αναπληρώνει ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και στις διασκέψεις που είναι σε εξέλιξη, τόσο για τον νόμο Κατρούγκαλου όσο για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αλλά και τις τηλεοπτικές άδειες, ήδη έχουν οριστεί οι ανώτατοι δικαστικοί που παρέλαβαν τη σκυτάλη και προεδρεύουν στην Ολομέλεια.
Παράλληλα, η κούρσα της διαδοχής Σακελλαρίου έχει ξεκινήσει για τα καλά με πολλά ονόματα αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να πέφτουν στο τραπέζι και να απασχολούν αρμοδίως κυβερνητικούς παράγοντες και Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το υπουργικό συμβούλιο στο τέλος θα κληθεί να αποφασίσει ποιον θα κάνει πρόεδρο για τα επόμενα, λίγα ή πολλά, χρόνια στο ΣτΕ
Ηδη, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος θεωρείται πιθανή επιλογή για την προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ «παίζουν» και άλλες υποψηφιότητες, όπως της νεότερης αντιπροέδρου του ΣτΕ Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, χωρίς να αποκλείονται υποψηφιότητες επίσης αντιπροέδρων του δικαστηρίου, όπως της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και της Ειρήνης Σαρπ, που είναι από τους αρχαιότερους αντιπροέδρους στο δικαστήριο με εγνωσμένο κύρος. Βεβαίως, οι επιλογές των τελευταίων ετών για τις ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης σε περιβάλλον πολυπαραγοντικό, έχουν καταδείξει πως ώς την τελευταία στιγμή τα πάντα παίζονται και πολλές φορές, όπως έγινε πρόσφατα και στον Αρειο Πάγο, όταν επελέγη ως πρόεδρος ο αρεοπαγίτης Βασίλειος Πέππας και κανείς από τους αντιπροέδρους, υπάρχουν εκπλήξεις και ανατροπές.
Αγνωστο το πότε
Επίσης, προς το παρόν και σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει θολό το τοπίο για το πότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει να ορίσει νέο πρόεδρο στο ΣτΕ, αν δηλαδή θα το κάνει τώρα ή θα αφήσει τον χρόνο να τρέξει και να ακολουθήσει την τακτική προηγούμενων επιλογών της που έγιναν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο.
Εκτός, όμως, από την προεδρία του ΣτΕ, στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά κυρίως του Αρείου Πάγου, οι μεταβολές που σημειώνονται ή έχουν δρομολογηθεί λόγω αποχωρήσεων ανώτατων δικαστικών είναι σημαντικές. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκτός από την κενή ήδη θέση του προέδρου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, φεύγει τον Ιούνιο και ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος, οπότε οι κενές θέσεις για την ηγεσία του δικαστηρίου για τις οποίες θα αποφασίσει η κυβέρνηση είναι η θέση του προέδρου και τουλάχιστον δύο αντιπροέδρων, αν τελικά ο νέος πρόεδρος είναι από τους σημερινούς αντιπροέδρους, ενώ συζητείται και αύξηση των θέσεων στην αντιπροεδρία του ΣτΕ με πιθανότερο σενάριο, αν γίνει, να δοθούν δύο νέες θέσεις αντιπροέδρων.
Στον Αρειο Πάγο τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι αλλαγές προσώπων προσλαμβάνουν μαζικό χαρακτήρα. Ηδη, στο τέλος Ιουνίου φεύγουν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας τρεις αντιπρόεδροι, οι Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Χρυσούλα Παρασκευά που έχει και την ευθύνη της επιθεώρησης όλων των δικαστικών και ο Ιωάννης Σακκάς, ενώ παράλληλα αποχωρούν λόγω ηλικίας 18 αρεοπαγίτες, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του δικαστηρίου. Για τις θέσεις των αρεοπαγιτών ήδη προήχθησαν νέοι αρεοπαγίτες –καλές επιλογές– με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ προήχθησαν και νέοι αντεισαγγελείς στον Αρειο Πάγο, ικανοί εισαγγελικοί λειτουργοί, οι Ισίδωρος Ντογιάκος, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Γρηγόρης Πεπόνης και μία γυναίκα, η Ολγα Σμυρλή.
Τέλος, την ευθύνη της επιθεώρησης, πολύ νευραλγικό πόστο διότι έχει να κάνει με τον πειθαρχικό έλεγχο όλων των δικαστικών, για την επόμενη χρονιά θα αναλάβει μετά την αποχώρηση της σημερινής αντιπροέδρου Χρυσούλας Παρασκευά, που έκανε κατά κοινή ομολογία καλή δουλειά, η αντιπρόεδρος Μαρία Γαλάνη, η οποία θεωρείται ικανή για το συγκεκριμένο πόστο με αναπληρώτρια την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Χυτήρογλου.
kathimerini