Οργανωμένο σχέδιο η απόδραση των ισοβιτών. Συνομιλίες-σοκ: Προβατάκι το δολοφονημένο παιδί
Άφαντοι παραμένουν οι δύο κακοποιοί που δραπέτευσαν χθες το βράδυ από το λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια της μεταγωγής τους. Και οι δύο έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες, και θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι.
Η αστυνομία κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο απόδρασης. Το θεωρούν δεδομένο γιατί οι έντεκα κρατούμενοι φρόντισαν να δημιουργήσουν μια τεχνητή ένταση μέσα στο λεωφορείο των μεταγωγών. Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι δύο κρατούμενοι που έχουν αποδράσει είχαν καταφέρει να ξεκλειδώσουν με κάποιο τρόπο τις χειροπέδες τους.
Η μικρή “ανταρσία”, εκδηλώθηκε την ώρα που έφθασε το μικρό λεωφορείο των μεταγωγών στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, άλλοι δύο κρατούμενοι που προσπάθησαν να αποδράσουν, αλλά τελικά συνελήφθησαν, πρέπει να ήταν “λαγοί”. Ήθελαν δηλαδή να αποσυντονίσουν τους αστυνομικούς, για να μπορέσουν να διαφύγουν οι δύο επικίνδυνοι κακοποιοί.
Ψάχνουν απαντήσεις για το φιάσκο της απόδρασης
Το κλειδί των δύο ισοβιτών δολοφόνων, που απέδρασαν μέσα από την κλούβα του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Χανίων, αναζητούν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά, προκειμένου να δώσουν απάντηση για το πώς οι δραπέτες κατάφεραν να λύσουν τα δεσμά τους.
Από εκεί και έπειτα σε πειθαρχικό επίπεδο, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να δώσουν απαντήσεις για το φιάσκο της απόδρασης, που προέκυψε από την ελλειμματική διαχείριση της μεταγωγής, ενδεχομένως και της ελλιπούς ενημέρωσης για το εγκληματικό παρελθόν των κρατουμένων που μετέφεραν. Οι 8 αστυνομικοί που κλήθηκαν να κάνουν τη μεταγωγή συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για ελευθέρωση κρατουμένου.
Οπως συνηθίζεται, ο εισαγγελέας διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι με την… υποχρέωση να εντοπίσουν τους επικίνδυνους δραπέτες. Την ίδια ώρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του περιστατικού και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές.
Η απόδραση
Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η κλούβα του Τμήματος Μεταγωγών Χανίων είχε έρθει στην Αθήνα με πλοίο της γραμμής, αφήνοντας στο αντίστοιχο τμήμα της Αττικής 12 κρατουμένους για εκδίκαση ποινικών τους υποθέσεων, και παρέλαβε άλλους 11 προκειμένου να τους μεταφέρει στις Φυλακές Αγίου Νικολάου Χανίων. Την ώρα που η κλούβα μπήκε στο γκαράζ, οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα και έβγαζαν ανά δυάδες δεσμευμένους τους κρατούμενους προκειμένου να τους μεταφέρουν στον ειδικό χώρο κράτησης του πλοίου.
Τέσσερις από τους κρατούμενους είχαν καταφέρει να λύσουν τα δεσμά τους και τη στιγμή που βγήκαν από την πόρτα απώθησαν τους αστυνομικούς και άρχισαν να τρέχουν για να διαφύγουν. Ο ένας συνελήφθη άμεσα από λιμενικό υπάλληλο και ένας δεύτερος λίγο αργότερα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Οι δύο βαρυποινίτες όμως, καταδικασμένοι σε δις ισόβια για τέσσερις ανθρωποκτονίες, είχαν καταφέρει να αποδράσουν.
Ο ένας από τους δραπέτες είναι ο 35χρονος Αλβανός Halili Juliand, γνωστός ως «Νίκο» ή «Τζουλιάνο», o οποίος είχε λάβει την εντολή, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, από το γνωστό κακοποιό Βασίλη Βαρελά για τη δολοφονία του Φελίμ Μεζάι και του μόλις 2,5 χρόνων γιου του Κέρι στις 29 Νοεμβρίου 2011. Ο δολοφόνος είχε πυροβολήσει με κυνηγετικό όπλο στο πρόσωπο τον πατέρα, δεν είχε δει ότι δίπλα του καθόταν ο 2,5 χρόνων γιος του, τον οποίο δεν δίστασε να σφαγιάσει.
Στον ίδιο Αλβανό εκτελεστή αποδόθηκε η απόπειρα δολοφονίας που εξελίχθηκε στις 6 Μαρτίου 2009 στη Νέα Φιλαδέλφεια, με στόχο τον πρώην σύζυγο της μνηστής του «αρχηγού», με αφορμή την κηδεμονία της ανήλικης κόρης τους. Τον πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι και μία στο στήθος. Ο στόχος μετά από διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις επέζησε. Μετά από 5 μήνες, στις 5 Αυγούστου 2009, στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας άγνωστος άνδρας αποπειράθηκε εκ νέου να τον πυροβολήσει στο κεφάλι, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς το πιστόλι έπαθε εμπλοκή. Θύμα της ίδιας συμμορίας ήταν και ο 29χρονος Σωτήρης Ψυχόπαιδας, που εργαζόταν ως πορτιέρης σε κέντρο διασκέδασης της Καλαμάτας. Δολοφονήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2008 στη Μικρομάνη με τρεις σφαίρες και μία χαριστική βολή στο κεφάλι. Ο «Νίκο» είχε συλληφθεί με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ στο Πόρτο Ράφτη.
Ο δεύτερος είναι ο 30χρονος Ντότζι Αλφόνσο, ο οποίος στις 12 Μαρτίου 2015 δολοφόνησε τον 53χρονο ιδιοκτήτη αποθήκης ψιλικών στην Ελευσίνα. Το θύμα έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι, ενώ στο χώρο είχε βρεθεί ένας κάλυκας. Ενα μήνα νωρίτερα ο δολοφόνος είχε εισβάλει στο σπίτι ηλικιωμένης στον Ασπρόπυργο. Είχε βασανίσει και ξυλοκοπήσει την άτυχη γυναίκα προκειμένου να του αποκαλύψει πού είχε κρύψει χρήματα και κοσμήματα. Η άτυχη γυναίκα υπέκυψε λίγες ημέρες αργότερα στα τραύματά της.
Συνομιλίες-σοκ: «Προβατάκι» το δολοφονημένο παιδί
Ανατριχιαστική ήταν η συνομιλία που εμπεριέχεται στη δικογραφία της διπλής δολοφονίας ανάμεσα στον Βασίλη Βαρελά, και τον προχθεσινό δραπέτη, τον «Νίκο» και παρουσιάζει ο ελεύθερος τύπος:
«– Δ.Β.: Θα είναι και το παιδί του κοντά.
– Β.Β.: Τι λες; Πλάκα μου κάνεις;
– Δ.Β. Τι θα κάνω;
– Β.Β.: Πάρ’ τον τηλέφωνο. Πες του να είναι εκεί σε μια ώρα. Και δεν μας ενδιαφέρει το μικρό.
– Δ.Β.: Τι θα το κάνουμε το μικρό;
– Β.Β.: Μη μιλάς στο τηλέφωνο. Ξέρεις τι θα κάνεις. Δώσ’ μου το Νίκο (το ελληνικό όνομα του Αλβανού εκτελεστή).
Β.Β.: Δεν μας πειράζει για το μικρό, ρε.
Νίκος: Είναι παιδί, ρε.
Β.Β.: Το προβατάκι δεν μας πειράζει (βρισιά), δεν μας πειράζει, ρε.
Νίκος: Τα άλλα που ήταν από πίσω μου έκαναν κλου κλου.
Β.Β. Ποια;
Νίκος: Τα κέρατα (περιπολικά).
Β.Β.: Τυχαίο ήταν.
Νίκος: Τι με βάζεις να κάνω τώρα;
Β.Β.: Τι είναι αυτά που λέτε στο τηλέφωνο. Ασ’ το, μην κάνεις τίποτα. Δώσ’ μου το Β.Δ.
Β.Δ.: Τι να κάνουμε;
Β.Β.: Τίποτα. Τώρα τίποτα. Δεν ξέρεις τι να κάνουμε;
(Σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία)
Β.Β.: Ελα, όλα καλά;
Β.Δ: Ολα καλά.
Β.Β.: Το μπαστούνι να μου φέρεις, την γκλίτσα να εξαφανίσεις από τα πρόβατα, …(ακατάληπτη λέξη) ψοφήσει το προβατάκι. Κατάλαβες τι σου λέω, την γκλίτσα ρε, κατάλαβες; Εξαφάνισέ την από τα πρόβατα.
Οι αστυνομικοί αποδίδουν τους χαρακτηρισμούς «προβατάκι» στο 2,5 χρόνων Κέρι και «μπαστούνι – γκλίτσα» στην καραμπίνα.