Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στις 31 Μαίου

Με αίτημα οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες να επαναφέρουν τις τιμές στο γάλα στο… σήμερα, παύοντας την πολιτική μείωσης που ακολουθούν οι γαλακτοβιομηχανίες και που γυρνούν τους  Έλληνες κτηνοτρόφους στην εποχή του 1994, αλλά και με τη διεκδίκηση η ελληνική Πολιτεία να εφαρμόσει άμεσα ενέργειες στήριξης του τομέα, με συγκεκριμένα μέτρα, πραγματοποιείται στις 31 Μαίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας του κλάδου, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης, από τις 12 το μεσημέρι κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο Υπουργείο και μία ώρα αργότερα αναμένεται να κορυφωθεί η κινητοποίηση. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν κτηνοτρόφοι από Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ανατολική-Μακεδονία και Θράκη, αλλά και οι προσκείμενοι στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

«Θα διαμαρτυρηθούμε για την πορεία συρρίκνωσης που ακολουθεί ο κλάδος, εξαιτίας τόσο της κατρακύλας που έχουν πάρει οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα το τελευταίο διάστημα, όσο και της απουσίας ελέγχων και προστασίας του προϊόντος, αλλά και της φέτας», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, προσθέτοντας: «Οι τιμές που πληρωνόμαστε από τις γαλακτοβιομηχανίες, μας γυρνούν πίσω πολλά χρόνια. Σήμερα βρισκόμαστε στο 2006, αλλά με την πολιτική μείωσης που συνεχίσουν να εφαρμόζουν οι γαλακτοβιομήχανοι, δεν αποκλείεται να κατρακυλήσουμε στο 1994». Σύμφωνα με τους προαναφερόμενους, οι τιμές στο πρόβειο και κατσικίσιο έχουν διολισθήσει σε ποσοστό άνω του 30%, ενώ στο αγελαδινό η μείωση αφορά σε 5%-7%.

Στόχος των κτηνοτρόφων με τη διοργάνωση της συγκέντρωσης, είναι να επιδοθεί υπόμνημα στην υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία – Κόλλια Τσαρουχά και στην επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου. Στο υπόμνημα θα αναλύονται οι προβληματισμοί, αλλά και οι θέσεις και προτάσεις των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την επιβίωση του κλάδου. Μεταξύ άλλων, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στα αιτήματά τους σε ό,τι αφορά την ελληνική πολιτεία, συμπεριλαμβάνονται τα εξής: έλεγχος των αποθεμάτων φέτας σε όλα τα τυροκομεία της χώρας, έλεγχος των εισαγωγών προϊόντων ζωϊκής προέλευσης, ενεργοποίηση του κανόνα de minimis, ζήτημα μείζονος σημασίας για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και την ομαλοποίηση της αγοράς και γενναία ρύθμιση των χρεών των Ελλήνων κτηνοτρόφων σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στο μεταξύ, θετικοί ως προς τη συμμετοχή των γαλακτοβιομηχάνων στην υπό ίδρυση Διεπαγγελματική Φέτας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν σε αυτήν μόνο μειοψηφικό ποσοστό, εξακολουθούν να δηλώνουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ΠΕΚ και ΣΕΚ απευθύνουν κάλεσμα στους Έλληνες κτηνοτρόφους, αλλά και σε άλλες κοινωνικές τάξεις και ομάδες, να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται, αλλά και να οργανώσουν νέες, σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ