Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας ο ακαδημαϊκός Απόστολος Γεωργιάδης: Πολιτική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και δυσοίωνο το μέλλον για την Ελλάδα της διχόνοιας!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και ένα μέλλον για την Ελλάδα, ζοφερό, αν δεν αποτινάξουμε το… ζυγό της διχόνοιας, βλέπει ο Καλαματιανός, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκός, Απόστολος Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε στη «Φ» για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και όσα πρέπει να γίνουν, στο περιθώριο της ανακήρυξής του, ως επίτιμος δημότης της Καλαμάτας.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Απλός, μετρημένος, προσιτός και χειμαρρώδης, ο Καλαματιανός καθηγητής, έστειλε με το δικό του, ξεχωριστό και βαρύνουσας σημασίας λόγο, ένα ιδιαίτερο μήνυμα στους Έλληνες πολιτικούς. «Η μοίρα αυτού  του τόπου, είναι η διχόνοια και η μη συνεννόηση. Όλα τα προβλήματα, δεν μπορεί να λυθούν, παρά μόνο με συμφωνίες και συνεννοήσεις. Με το να αντιδικούμε συνεχώς, ούτε τα τοπικά προβλήματα, ούτε τα κεντρικά πολιτικά, ούτε τα διεθνή επιλύονται», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα της συνεννόησης. «Πρέπει να αποφασίσουν κάποτε οι πολίτικοι ηγέτες, να καθίσουν κάτω και να σκεφτούν, όχι το πολιτικό τους συμφέρον, αν θα επιβιώσουν πολιτικά, αύριο ή μεθαύριο, αλλά ποιο πρέπει να είναι το καλό της χώρας αυτής. Και τότε, όταν καθίσουν κάτω και έχουν ως μοναδικό κίνητρο το καλό του τόπου, θα βρεθούν λύσεις», δήλωσε με νόημα, επισημαίνοντας ωστόσο, πως κάθε άλλο παρά αισιόδοξος είναι. «Είμαι απαισιόδοξος, γιατί έχω διαβάσει πολλή ιστορία και ξέρω ότι οι Έλληνες, ανέκαθεν, διακρίνοντο για τη διχόνοια, δεν υπάρχουν φωτεινές περίοδοι στην ιστορία μας που να κάθισαν οι πολιτικοί ηγέτες για να τα βρουν. Ελπίζω στη νέα γενιά, ελπίζω η νέα γενιά πολιτικών, να σκεφτεί ότι πολιτική, δεν είναι ούτε αντιδικία, ούτε μόνο τσακωμοί, αλλά προέχει το συμφέρον αυτού του τόπου που θέλουν να διοικήσουν», δήλωσε ο διακεκριμένος  ακαδημαϊκός, οι απαντήσεις του οποίου στο ερώτημα της «Φ», αναφορικά με τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, προκαλούν αν μη τι άλλο, αίσθηση.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

«Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, έχει προβλήματα. Έχει προβλήματα για τα οποία δεν φταίνε οι δικαστές και εννοώ τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών που τους ξέρω, ξέρω πως δουλεύουν, με τι θυσίες σε σχέση με δικαστές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Δουλεύουν μόνοι τους, χωρίς βοηθούς, χωρίς συνεργάτες όπως γίνεται στα δικαστήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δουλεύουν νύχτα – μέρα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Η πολιτεία, δεν έκανε τον τελευταίο καιρό, το χρέος της απέναντι στη Δικαιοσύνη, ας αφήσουν επιτέλους τη Δικαιοσύνη να κάνει μόνη της τη δουλειά της και θα το κάνει όσο μπορεί! Αν βάζουμε τον υπουργό Δικαιοσύνης ή τέως δικαστικούς να γίνονται πολιτικοί και να θέλουν να παρεμβαίνουν στο έργο των δικαστών, εκεί αρχίζει ο κόσμος να χάνει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη. Αυτό, δεν το αξίζουν οι δικαστές, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους», απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια ο Απόστολος Γεωργιάδης, ο οποίος δε δίστασε να πει πως η πολιτική χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη, για να πετύχει σκοπούς πολιτικούς και κομματικούς! «Όταν προσπαθείς δια της Δικαιοσύνης, να πλήξεις τον κομματικό σου αντίπαλο, εκεί, ζημιωμένη βγαίνει η Δικαιοσύνη και οι δικαστές», ανέφερε και παραδέχθηκε πως υπάρχει ξεκάθαρα, πολιτική παρέμβαση. «Ασφαλώς και υπάρχουν παρεμβάσεις! Γιατί δεν αφήνουν τη Δικαιοσύνη να βγάλει αποφάσεις; Γιατί τη μια μέρα πάμε στη Βουλή και μετά αποδεικνύεται ότι η Βουλή δεν είναι αρμόδια; Δεν το ήξεραν αυτό; Είμαι υπέρ αυτών που λένε πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες! Όχι όμως να δημιουργούμε ατμόσφαιρα μόνο για να πλήξουμε τους κομματικούς αντιπάλους, χρησιμοποιώντας τη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, που όσον αφορά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επεσήμανε πως δεν είναι λύση, η… στροφή από δεξιά, αριστερά και αντίστροφα!

Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ

«Σκοπός είναι να καθίσουν κάτω! Αυτός τον οποίο θεωρούν μερικοί -όχι εγώ- γραφικό, είναι ο μόνος που λέει «καθίστε και συμφωνείστε». Ο Βασίλης Λεβέντης, λέει κάτι σωστό! Δε θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική του γενικότερα, αλλά αυτό που λέει «καθίστε κάτω και βρείτε τα» ή ότι η πολιτική απέτυχε, νομίζω πως είναι σωστό», είπε ο επίτιμος δημότης Καλαμάτας, ο οποίος αναφέρθηκε και στον επίσης Καλαματιανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που θα μπορούσε να… προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη! «Νομίζω πως προσπαθεί! Επειδή ξέρω τον Προκόπη, όχι μόνο επειδή είμαστε αμφότεροι Καλαματιανοί, αλλά υπήρξε μαθητής μου και συνάδελφός μου, είμαι βέβαιος πως προσπαθεί, αν βέβαια επιτυγχάνεται, δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν», επεσήμανε και στάθηκε στα της Καλαμάτας, που λατρεύει και φυσικά, στην ανακήρυξή του, ως επίτιμος δημότης.

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

«Νιώθω πολύ χαρούμενος και ευτυχής, διότι συμβολικά, επανέρχομαι στην Καλαμάτα, από την οποία ουσιαστικά, ουδέποτε έλειψα, αφού η Καλαμάτα, είναι τα παιδικά μου βιώματα, οι φίλοι μου, οι συμμαθητές μου, οι συγγενείς μου, ένα κομμάτι της ζωής μου! Πάντοτε, πολύ ευχαρίστως έρχομαι στην Καλαμάτα και το ότι με κάνει επίτιμο δημότη, με κάνει πολύ συγκινημένο. Δεν έρχομαι πολύ συχνά βέβαια, αφού δεν υπάρχει ο χρόνος, ενώ δεν έχω και σπίτι καθώς, τόσο το σπίτι του πατέρα μου, στην οδό Αθηνών και Αγίας Λαύρας γωνία, όσο και της μητέρας μου στην παραλία, στην οδό Κανάρη και Μεθώνης, έχουν προ πολλού πωληθεί, αφού οι γονείς μου, πέθαναν πολλοί νέοι, όταν εγώ και ο αδερφός μου τελειώναμε το Πανεπιστήμιο και είχαμε αδερφές ανύπαντρες. Τα πουλήσαμε για να τις αποκαταστήσουμε», δήλωσε με την απόλυτη ειλικρίνεια που τον διακρίνει και την μοναδική απλότητά του. «Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον την εξέλιξη της Καλαμάτας, η οποία είναι πια εντελώς διαφορετική, από την Καλαμάτα που ήξερα εγώ. Έζησα εδώ, τη δεκαετία του ’40 και του  ’50 και ανέβηκα στην Αθήνα να σπουδάσω. Συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές για 13 χρόνια ως καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, και όταν επέστρεψα το 1973, εκλεγείς καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, από τότε άρχισα ξανά, να επιστρέφω στην πατρίδα που ποτέ δεν είχα ξεχάσει», μας είπε συγκινημένος, λίγο μετά την ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε τον καθηγητή για το παράδειγμα ζωής, όπως είπε, και του χάρισε το χρυσό κλειδί της πόλης, με τη φωτογραφία να αναρτάται στο πάνθεον μαζί με τους ήρωες και τους άλλους επίτιμους της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ