Γενοκτονία Ποντίων, 19 Μαϊου: Λύουμαι κι αροθυμώ, ν’ ανασπάλω κι επορώ. Εκδηλώσεις
Ο Πόντος κάηκε, όμως οι Πόντιοι δεν άφησαν να χαθεί.
Σε πείσμα όλων αναστήθηκαν και οι ίδιοι και ο Πόντος. Στην νέα πατρίδα, στην παλιά Ελλάδα. Και έγιναν το νέο αίμα της παλιάς πατρίδας. Έδωσαν πνοή σε περιοχές ολόκληρες, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία του νεώτερου ελληνικού κράτους, σε όλα τα επίπεδα, στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική.
19 Μαϊου του 1919 οι νεότουρκοι με επικεφαλής τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκαν στην Σαμψούντα. Ο στόχος τους ήταν η εξολόθρευση των αλλόθρησκων μειονοτήτων, των πληθυσμών που δύσκολα θα μπορούσαν να αφομοιωθούν μέσα στο νέο κράτος – έθνος που ήθελαν να χτίσουν οι συνεχιστές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Είχαν ήδη ξεκινήσει οι απειλές, ύστερα ήρθαν οι δολοφονίες μεμονωμένων ατόμων. Πλέον οι νεότουρκοι είχαν βάλει όμως εμπρός το δεύτερο στάδιο του σχεδίου εξόντωσης.
Μαζικές εκτελέσεις, σπίτια, καταστήματα, χωριά ολόκληρα, συνοικίες πόλεων. Τα θύματα υπολογίζονται σε 353.000. Βρέφη, παιδιά, γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι.
Χιλιάδες χάθηκαν απ’ το μαχαίρι,. Χιλιάδες και στο δρόμο του εκτοπισμού, αλλά και σε καταναγκαστικά έργα.
Το σχέδιο εξόντωσης διήρκεσε επτά χρόνια. Από το 1916 ως το 1923.
400.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα, χιλιάδες, άγνωστο πόσοι βρήκαν καταφύγιο στο βορά, στις περιοχές της τότε Σοβιετικής Ένωσης.
Ενιαία παρουσία στις εκδηλώσεις μνήμης, στις 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων θα υπάρξει, φέτος, από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία του ποντιακού χώρου, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε από εκπροσώπους τους, σε συνέντευξη τύπου, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ.
Στο πλαίσιο της ενιαίας διοργάνωσης για τη «μνήμη» και τη διεκδίκηση της «διεθνούς αναγνώρισης» της γενοκτονίας των ποντίων εντάσσονται η συγκέντρωση, το Σάββατο, στις 18:30, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία από τον «αυτοεξόριστο» συγγραφέα και ακτιβιστή Ταμέρ Τσιλιγκίρ, καθώς και η επίσημη τελετή υποστολής της σημαίας, στο Λευκό Πύργο, στις 20:30, από ποντιακό και στρατιωτικό τιμητικό άγημα, παρουσία κόσμου και των «λαβάρων» των σωματείων. Αμέσως μετά, από την πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, στις 21.45 θα ξεκινήσει η ενιαία πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο.
Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα την ίδια μέρα και ώρα, το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 18:30, στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει πορεία στην τουρκική πρεσβεία. Τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, με σύνθημα: «Συμμετέχουμε – Τιμούμε – Διεκδικούμε» συνδιοργανώνουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ.
Εκπρόσωποι των τριών ομοσπονδιών έδωσαν το μεσημέρι, κοινή συνέντευξη τύπου, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ, υπογραμμίζοντας ότι εφαρμόζουν την απόφαση των πρωτοβάθμιων σωματείων τους, για κοινή παρουσία και συμμετοχή – μετά από δεκατέσσερα χρόνια – στις εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των ποντίων.
«Υπήρξε μια συνεννόηση ώστε να συμμετέχουν όλες οι ομοσπονδίες, είμαστε όλοι εδώ, όλοι μαζί διεκδικούμε, είναι κοινή η διεκδίκηση για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων. Να πάψει πια να υπάρχει αυτό το «άλλοθι» περί «διαχωρισμού» – από επίσημα και ανεπίσημα χείλη – αναφορικά με τη συνδρομή για την αναγνώριση της γενοκτονίας, ότι, δήθεν, οι πόντιοι σε αυτή τη διεκδίκηση δεν είναι ενωμένοι» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης. Ο κ. Τοπαλίδης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και «είναι υποχρέωση όλων, ποντίων και μη, να συστρατευτούν στον αγώνα, αγωνιζόμαστε για τις πανανθρώπινες αξίες και το διεθνές δίκαιο και, φυσικά, και ως απόγονοι των ποντίων ελλήνων για τη δικαίωση της μνήμης των γενοκτονηθέντων προγόνων μας».
«Βρήκαμε τους κοινούς βηματισμούς, ήταν η απαίτηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, που είναι οι πρωταγωνιστές και η φωνή της βάσης. Συμμετέχουμε, λοιπόν, όλοι μαζί, τιμούμε, διεκδικούμε» τόνισε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου. Η κ. Σαχινίδου επεσήμανε, ότι αυτό είναι και ένα μήνυμα που απευθύνεται προς τη γειτονική χώρα και προς τη διεθνή κοινότητα, για την αποφασιστικότητα του αγώνα για τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των ποντίων, ώστε «να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα», καθώς και σε όλους τους «αρνητές» της γενοκτονίας των ποντίων.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας παλιννοστούντων ελληνοποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ, Σέργιος Καλπαζίδης υπογράμμισε ότι ήταν και είναι επιθυμία όλων στη βάση του ποντιακού κινήματος, η από κοινού συμμετοχή στις εκδηλώσεις και η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των ποντίων.