
Αργοπεθαίνει η τοπική αγορά! Στενάζει από την υπερφορολόγηση, την κρίση και τις διαρκείς εκπτώσεις…
ΜΠΟΡΕΙ πριν από 70 χρόνια, όταν έγραφε τον «Θάνατο του Εμποράκου» ο Άρθουρ Μίλερ, να είχε στο μυαλό του να θίξει τις συνέπειες του οικονομικού κραχ του 1929 στην Αμερική, τις διαψεύσεις και τις καταρρεύσεις των προσδοκιών, που ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε, όμως δυστυχώς, τόσο πολλά χρόνια μετά, τα γραφόμενά του, μοιάζουν σα να είναι εμπνευσμένα από την καθημερινότητα της πάλαι ποτέ ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας της Ελλάδος, η οποία δε φαίνεται να… ισιώνει, ούτε με τους καλύτερους «χειρουργούς».
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Παρά την ανάπτυξη και την ευμάρεια, την τεχνολογία και τις ημέρες μιας επιφανειακής όπως αποδείχθηκε, «χρυσής» εποχής, η ιστορία του πλασιέ Γουίλι Λόμαν, που γυρίζει σ’ όλη του τη ζωή όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ για να βγάλει το μεροκάματό του και να πραγματοποιήσει τα όνειρα της μέσης αμερικανικής οικογένειας, συνεχίζει στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, να αποτυπώνει την τραγωδία του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος πασχίζει, ονειρεύεται, αγοράζει τα πάντα με δόσεις και τελικά, αντιμετωπίζει την οικονομική, επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή πραγματικότητα, που έχει πάψει εδώ και χρόνια να μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι! Ο «Θάνατος του Εμποράκου» λοιπόν, βρίσκει… χώρο στα καταστήματα πολλών Ελλήνων επαγγελματιών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα της εδραιωμένης κρίσης, τα οποία έχουν επεκταθεί και σε περιοχές, που υποτίθεται πως εξακολουθούν να… ευημερούν, όπως η Μεσσηνία. Η πραγματικότητα και στο νομό μας, είναι πιο σκληρή από τους αριθμούς και η εικόνα στα καταστήματα που έμειναν και χθες ανοιχτά στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αλυσίδες, αν μη τι άλλο, απογοητευτική!
ΕΝΑ… ΚΑΛΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
«Ο κόσμος βλέπει διαρκώς εκπτώσεις, εκπτώσεις, εκπτώσεις και μας ρωτούν πότε θα είναι οι κανονικές εκπτώσεις, αφού νομίζουν πια, πως όλα αυτά, είναι εικονικά», σημείωσε μιλώντας στη «Φ» η υπεύθυνη του καταστήματος Anonima στην Καλαμάτα, Τζένη Μιχαλοπούλου, επισημαίνοντας πως ακόμη και στο 60%, οι καταναλωτές, ζητούν πια, ακόμη καλύτερη τιμή. «Εμείς κάνουμε πραγματικές εκπτώσεις! Τώρα έχουμε 60% κι όμως, ο κόσμος, ζητάει κι άλλη έκπτωση, ψάχνοντας για προσφορές, προκειμένου να αγοράσει στην πλειονότητά του, τα άκρως απαραίτητα! Παλιά, έπαιρνα 3 – 4 κομμάτια και τώρα με δυσκολία, μόνο όσα πραγματικά χρειάζεται, αν και υπάρχουν και αυτοί που μπορούν να ψωνίσουν περισσότερα, αν και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα», δήλωσε η κα Μιχαλοπούλου, η οποία επεσήμανε πως αυτές οι διαρκείς επιβαλλόμενες εκπτώσεις, τελικά, κάνουν περισσότερο κακό, απ’ ότι καλό.
«Παλιά, πέρα από την κρίση, στις εκπτώσεις, είχαμε περισσότερη δουλειά, αφού πλέον έχουμε κανονικές, ενδιάμεσες, λευκή νύχτα, μπλε νύχτα και προσφορές, με τους καταναλωτές να νομίζουν πως είναι το ίδιο και να μην έρχονται με τη… λαχτάρα που έρχονταν παλιά για να ψωνίσουν στις εκπτώσεις», εξήγησε η Τζένη Μιχαλοπούλου τονίζοντας πως κάθε πέρσι, ήταν και καλύτερα, με τις δηλώσεις και του ιδιοκτήτη του καταστήματος «Παρουσίαση», Δημήτρη Λυμπερόπουλου, να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.
«Νομίζω κι εγώ πως είναι χειρότερα έτσι, αφού παλιά, οι επαγγελματίες, έκαναν εκπτώσεις και έμπαινε ο κόσμος στα καταστήματα χειμώνα – καλοκαίρι, περιμένοντας τις καλύτερες τιμές. Πλέον όμως, δεν έχει ενδιαφέρον. Ο κόσμος κουράζεται», τόνισε ο κ. Λυμπερόπουλος, ο οποίος, με βάση τα είδη του καταστήματός του, που έχουν να κάνουν με τον οικιακό εξοπλισμό, στάθηκε σε ένα ακόμη γεγονός που επιβεβαιώνει την άσχημη κατάσταση, αφού λίγοι πια, είναι οι νέοι άνθρωπου που μπορούν να αγοράσουν όλα όσα χρειάζονται σε πολύ καλή ποιότητα, στο ξεκίνημα της νέας τους ζωής. Στον αντίποδα βέβαια, για να μη δώσουν χρήματα ως δώρο, όπως συνηθιζόταν τελευταία, προ κρίσης, πολλοί καλεσμένοι, αγοράζουν, αντικείμενα που χρειάζεται ένα νέο νοικοκυριό. «Με τους γάμους, δουλεύουμε πάλι, αφού αρχίζουν σιγά – σιγά να παίρνουν δώρα ξανά, καθώς δεν βλέπουμε στις λίστες, μόνο λογαριασμούς τραπεζών, αλλά και καταστήματα ξανά», επεσήμανε ο κ. Λυμπερόπουλος, με τον ιδιοκτήτη του ομώνυμου καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων Ηλία Πουλή, να επισημαίνει πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, δεν ωφελούν τελικά, την αγορά. «Έτσι όπως έχουν πια τα πράγματα, δεν προλαβαίνουμε να πουλήσουμε σε κανονική τιμή. Από τα Χριστούγεννα και μετά, ζητούν εκπτώσεις! Ξεκινούν λοιπόν οι εκπτώσεις, μεσολαβεί ένα μεσοδιάστημα που αλλάζει η σαιζόν και με το που συγκεντρώνουμε το νέο εμπόρευμα, τα νέα ρούχα για να ξεκινήσουμε την σαιζόν, μας υποχρεώνουν και πάλι σε εκπτώσεις. Βέβαια, εμείς έτσι κι αλλιώς, όταν μπαίνει κάποιος στο κατάστημα, κάνουμε καλύτερες τιμές, κάποια τυπική έκπτωση ειδικά στους καλούς μόνιμους πελάτες μας, όμως αν και το μέτρο αυτό, φαίνεται πως τονώνει την αγορά, δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη κατάσταση.
Την Κυριακή έκπτωση, το δεκαήμερο εκπτώσεις, οι κανονικές εκπτώσεις πιο νωρίς, τη λευκή και τη γαλάζια νύχτα εκπτώσεις, αυτό είναι που μας ταλαιπωρεί! Έχουν βρει κάθε μήνα, κάτι να έχουμε…», σημείωσε με νόημα ο Ηλίας Πουλής που στάθηκε στον αθέμιτο ανταγωνισμό και κάλεσε τους καταναλωτές να στηρίζουν τα τοπικά καταστήματα.
ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε όλοι, ότι πρέπει να στηρίζουμε τα τοπικά καταστήματα! Εμείς απασχολούμε παιδιά, που έχουν ανάγκη τη δουλειά και πρέπει και οι καταναλωτές να μας στηρίζουν, γιατί αύριο τα δικά μας παιδιά δεν θα βρίσκουν πουθενά να εργαστούν, αφού δίνουμε τα χρήματά μας σε μεγάλες πολυεθνικές όπως τα Zara και τα H&M, τις οποίες, δεν τις βλέπουμε πουθενά, αφού τα λεφτά αυτά, φεύγουν από τη χώρα μας. Δεν έχουν ποιότητα και γι’ αυτό ρίχνουν την τιμή. Παίρνει ο κόσμος με 5 ευρώ το μπλουζάκι, το φοράει μια φορά, χαλάει και το πετάει, ενώ υπάρχουν αξιόπιστα καταστήματα στην πόλη μας, που είναι και φθηνά και με αξιοπρεπέστατη ποιότητα», δήλωσε και κάλεσε και τους εμπόρους να είναι προσεκτικοί. «Ο κόσμος περιμένει πάντα καλύτερη τιμή και πρέπει κι εμείς ως επαγγελματίες, να κοιτάξουμε να έχουμε καλές τιμές και ποιότητα, χωρίς αισχροκέρδεια, αφού δε γίνεται να αγοράζουμε ένα και να πουλάμε για δέκα… Εγώ προσπαθώ να έχω αυτήν την πολιτική, να μπορεί να έρθει στο μαγαζί μου ο καταναλωτής και να αγοράσει ένα μπλουζάκι με δέκα ευρώ, όπως θα το έπαιρνε και στις εκπτώσεις. Σε αυτό, βοηθούν και οι ελληνικές βιομηχανίες, αφού ρίχνουν τις τιμές τους, ώστε να μπορούμε κι εμείς να αγοράζουμε και να πουλάμε φθηνά», ανέφερε ο κ. Πουλής, ο οποίος μαζί με όλους όσοι μίλησαν χθες στη «Φ» αναφέρθηκε στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την ανάγκη να έχει ο καταναλωτή περισσότερα χρήματα, αφού δεν του λείπει ο χρόνος τελικά…
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ… ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ
«Δυστυχώς, την Κυριακή, όπως και αυτήν την φορά, όταν είναι όλοι ανοιχτοί, πρέπει κι εγώ να ανοίξω, αφού εδικά με τις μεγάλες εταιρείες ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος», δήλωσε ο Ηλίας Πουλής, ο οποίος μαζί με αρκετά, όχι όλα και αυτήν τη φορά τα καταστήματα, άνοιξε χθες την επιχείρησή του. «Με την Κυριακή και τις εκπτώσεις, δεν σώζεται η κατάσταση, πρέπει να μειωθεί αυτή η υπερφορολόγηση για να μπορεί και ο καταναλωτής να ψωνίσει, αφού δεν μας λείπει ο χρόνος, αλλά το χρήμα», είπε με νόημα και συνέχισε. «Το σημαντικότερο είναι οι φόροι! Είναι τρελό όλο αυτό! Ό,τι βγάζουμε, το δίνουμε στην Εφορία», είπε, με την υπάλληλο το Anonima, Τζένη Μιχαλοπούλου, να τονίζει με τη σειρά της, πως καταλαβαίνει κι εκείνη, πόσο δύσκολο είναι, να διατηρεί κανείς σήμερα μια επιχείρηση. «Εγώ είμαι υπάλληλος, όμως καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο πια, να έχεις μαγαζί. Θυμάμαι κάποτε που βάζαμε 30%, γιατί είμαι 16 χρόνια εδώ, ή προσφορές για λίγες ημέρες και ερχόταν πάρα πολύ κόσμος, τώρα, έχουν αλλάξει πια οι εποχές», τόνισε και επεσήμανε πως την Κυριακή δεν έχει πολλή κίνηση, γιατί ο κόσμος βγαίνει για καφέ ή μια βόλτα και πως το μέτρο αυτό, δεν βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις. «Οι Κυριακές, βοηθούν κυρίως, το κέντρο της πόλης, εκεί όπου κινείται ο περισσότερος κόσμος και βλέπουμε ότι υπάρχουν μεγαλύτερες αγορές. Τα περιφερειακά καταστήματα, είναι αλήθεια πως δεν δουλεύουν και νομίζω πως πρέπει όλοι κάποια στιγμή, να ακολουθήσουμε τη… γραμμή του Εμπορικού Συλλόγου, που λέει «όχι στο άνοιγμα τις Κυριακές». Είναι δώρον άδωρον, αφού ο κόσμος που βγαίνει, στρέφεται κυρίως στη διασκέδαση! Καφεδάκι, μπυρίτσα, ουζάκι και λιγότερο οι αγορές», δήλωσε και ο Δημήτρης Λυμπερόποπουλος, ο οποίος καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να μειωθούν οι φόροι. «Ο κόσμος, πιστεύει ότι όλα τα καταστήματα και το κράτος «κλέβουν». Δεν είναι έτσι! Για να επιβιώσει ένα κατάστημα, δίνεται μεγάλος αγώνας, με τα κέρδη πια, να έχουν μειωθεί πάρα πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αν έχεις αυξημένες δαπάνες, δεν μπορείς να επιβιώσεις», δήλωσε ο κ. Λυμπερόπουλος από την «Παρουσίαση».