Από τι πέθαναν διάσημοι που μέχρι σήμερα παραμένει μυστήριο. Από τον Δαρβίνο ως τον Λένιν

Είτε πρόκειται για μυστήριο πυρετό είτε για ξαφνική αδιαθεσία, ακόμη και σήμερα η διάγνωση μπορεί να προβληματίσει τους γιατρούς.

Όμως, κάθε χρόνο μια ομάδα ακαδημαϊκών συγκεντρώνεται για να αγκαλιάσει μια ακόμη πιο σκληρή πρόκληση: Προσπαθεί να δώσει απαντήσεις για το πώς και γιατί πέθαναν μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα στην ιστορία.

Από τη Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ στον Κάρολο Δαρβίνο και από τον Λένιν στον Όλιβερ Κρόμγουελ, οι ακαδημαϊκή ξέθαψαν τους ιστορικούς ιατρικούς φακέλους για να εξετάσουν προσεκτικά τις θεραπείες και σε ορισμένες περιπτώσεις να προσφέρουν μα απάντηση για τα αιτία θανάτου.

Τώρα οι ειδικοί έστρεψαν την προσοχή τους στον σουλτάνο του 12ου αιώνα και τον μάρτυρα των σταυροφόρων, Σαλαντίν, για να αποκαλύψουν την αιτία του θανάτου του στρατιωτικού ήρωα στην ηλικία των 56 ετών το 1193 μ.Χ.

«Είναι δύσκολο να το επεξεργαστούμε γιατί δεν υπάρχουν ουσιαστικά πληροφορίες – δεν υπάρχουν δοκιμές και οι ιστορικοί φάκελοι είναι λίγο αμφισβητήσιμοι και δεν υπάρχει τίποτε αρκετό», δήλωσε ο καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Δρ Stephen Gluckman, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μόνο λίγες αρκετά αξιόπιστες λεπτομέρειες – συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας δύο εβδομάδων ασθένειας του Σαλαντίν. Ο στόχος, όπως υποστηρίζει, είναι να διδάξει την ιστορία της ιατρικής και να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευόμενους σε αρχές διάγνωσης.

Η υπόθεση είναι η τελευταία που θα τεθεί στην ετήσια συνάντηση της ιστορικής κλινικοπαθολογικής διάσκεψης στις ΗΠΑ.

Οι ιστορικοί φάκελοι περιγράφουν πώς η ασθένεια του Σαλαντίν περιλάμβανε εφίδρωση, επιθετικούς πυρετούς και πονοκεφάλους. Αυτό που ήταν η αιτία της ασθένειας ήταν εδώ και καιρό θέμα συζήτησης, με προτάσεις που περιλαμβάνουν τη  μηνιγγίτιδα φυματίωσης.

Τώρα, ο δρ Gluckman, ο οποίος κλήθηκε να εξετάσει την υπόθεση, λέει ότι ζυγίζει τα αποδεικτικά στοιχεία, και ότι ο ένοχος ήταν η βακτηριακή λοίμωξη του τύφου. Αλλά ακόμη κ αυτή η διάγνωση είναι αμφίβολη, καθώς τα ιστορικά αρχεία είναι γραμμένα από ανθρώπους που δεν σχετίζονται με την ιατρική και πιθανότατα τα κατέγραψαν μετά το συμβάν.

Μεταξύ των διασημοτήτων για τη διερεύνηση των θανάτων τους στο συνέδριο είναι και η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, η οποία πέρασε δεκαετίες έχοντας κακή κατάσταση υγείας πριν από το θάνατό της στην ηλικία των 90 ετών. Ενώ υπήρξαν φήμες ότι η μυστηριώδης ασθένεια από την οποία έπασχε ήταν σύφιλη, άλλοι το απέκλεισαν κατηγορηματικά. Συγκεριμένα, η Νάιτινγκεϊλ φέρεται να είχε διπολική διαταραχή, βρουκέλλωση από βακτηριακή λοίμωξη – τότε γνωστή ως πυρετός της Κριμαίας – καθώς και διαταραχή μετατραυματικού στρες και, αργότερα, άνοια.

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ