
Αλ. Χαρίτσης από την Καλαμάτα: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα!
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ · ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΟ… ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΙΣΧΥΡΗ πεποίθηση πως η χώρα βαδίζει με γοργούς ρυθμούς στο δρόμο που οδηγεί στην επιστροφή της κανονικότητας, εξέφρασε χθες από την Καλαμάτα, ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος από το βήμα του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανάπτυξης και Οικονομίας, παρέθεσε στοιχεία και αριθμούς, αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα, μετά από δέκα σχεδόν, χρόνια ύφεσης, περνάει σταδιακά, σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
«Το 2017, όπως βεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν η πρώτη χρονιά μετά το 2007, όπου η ελληνική οικονομία, αναπτύχθηκε με θετικό ρυθμό, που υπερβαίνει το 1%», σημείωσε ο Καλαματιανός υπουργός, ο οποίος στάθηκε στην πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας και την αξιοπιστία της, διεθνώς, η οποία όπως είπε, έχει αποκατασταθεί. «Ταυτόχρονα, όπως πιστοποιεί μια σειρά από σημαντικούς δείκτες, ενισχύονται οι προοπτικές», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας για την πορεία των εξαγωγών, τη μεταποιητική δραστηριότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μαζί με τις επενδύσεις, που όπως είπε, εμφανίζουν επιδόσεις πολύ υψηλότερες των χρονών της κρίσης. «Η δημοσιονομική αυτή σταθεροποίηση και η μακροοικονομική βελτίωση, αποτυπώνονται στην πορεία των ελληνικών ομολόγων που έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά, το τελευταίο διάστημα επιστρέφοντας στα προ κρίσης επίπεδα», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, που αναφέρθηκε και στην… επόμενη μέρα!
ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΟΥ «ΞΕΠΕΡΑΣΕ» ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ… ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
«Σε λίγο καιρό η ελληνική πολιτεία, θα εξέλθει των προγραμμάτων στήριξης και θα επανέλθει στις διεθνείς αγορές, ανακτώντας τη δημοσιονομική της κυριαρχία. Γι’ αυτό, ήδη, η ελληνική κυβέρνηση, προχωρά στη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει και σε ενδεχόμενες μελλοντικές, διεθνείς αναταράξεις», ανέφερε ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, παρατηρώντας με έμφαση, για μια ακόμη φορά, πως η χώρα, βαδίζει σταθερά, προς την επιστροφή στην κανονικότητα και μιλώντας για τον σχεδιασμό που υπάρχει για το μέλλον. «Μετά από 10 χρόνια που η ελληνική οικονομία κινούνταν στους άξονες που όριζαν τα προγράμματα στήριξης, είναι τώρα η καταλληλότερη στιγμή για να συζητήσουμε για το πώς σχεδιάζουμε την αναπτυξιακή στρατηγική που θα καθορίσει την πορεία μας, τα επόμενα χρόνια. Κατά τη γνώμη μας, η σφοδρή κρίση των προηγούμενων χρόνων που αναμφισβήτητα πλήγωσε βάναυσα το κοινωνικό σώμα, ανέδειξε μεταξύ άλλων και τα όρια του παραγωγικού μοντέλου που κυριάρχησε στην Ελλάδα, τις προηγούμενες δεκαετίες. Η κρίση, ήταν πρωτίστως ενός αναπτυξιακού προτύπου που έφτασε στα όριά του», επεσήμανε ο υπουργός, σημειώνοντας πως το πρόβλημα, προήλθε από την παρατεταμένη… ανισορροπία. «Χρεοκόπησε ένα εσωστρεφές, αναπτυξιακό μοντέλο, στηριγμένο υπέρμετρα στην εσωτερική κατανάλωση και τον υπερδανεισμό, που δεν επέτρεψε στην ελληνική οικονομία να ακολουθήσει τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και να αναβαθμίσει τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό, ενώ ταυτόχρονα, αυτό το μοντέλο, όξυνε τις κοινωνικές και χωρικές ανισότητες», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας παράλληλα, πως δεν υπήρχε μια μεθοδολογία σκέψης σε εθνικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις πολύ μεγάλες προκλήσεις που γεννήθηκαν μετά την παγκόσμια κρίση. «Δεν υπήρξε μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη προσπάθεια, πέραν ορισμένων σπασμωδικών πρωτοβουλιών για εκπόνηση στρατηγικής ανάπτυξης για την κινητοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αλλά και για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη, που ήταν μη βιώσιμη», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, που «ξεδίπλωσε» τους στόχους και τις προτεραιότητες για την αλλαγή του παραγωγικού αυτού μοντέλου, η οποία πρέπει να γίνει σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. «Μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, με όραμα την αναστροφή του ρεύματος μετανάστευσης των υψηλά μορφωμένων, εξειδικευμένων εργαζομένων, νέων κυρίως σε ηλικία και της δημογραφικής ανάταξης, που είναι αναγκαίο στοιχείο οποιασδήποτε μελλοντικής προοπτικής», είπε ο κ. Χαρίτσης, εστιάζοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο, που πρέπει να αποτελέσει το μέσο για τη σταδιακή αναβάθμιση της οικονομίας.
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
«Χρειαζόμαστε αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων, σταθερών θέσεων εργασίας, προσέλκυση επενδύσεων, παράλληλη αύξηση χρηματοδοτικής ικανότητας χρηματοπιστωτικού συστήματος και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να συμβάλλουν στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος», δήλωσε ο υπουργός που απαρίθμησε και τις προτεραιότητες. «Προτεραιότητες για το παραγωγικό σκέλος αυτής της στρατηγικής, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με όρους αύξησης των δημοσίων εσόδων, η ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οι κλαδικές πολιτικές για επαναβιομηχάνιση που θα έχει στον πυρήνα της, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την κλιματική αλλαγή», ανέφερε, μιλώντας και για αναθέρμανση της πρωτογενούς παραγωγής και σύνδεσή της με το διαρκώς αναπτυσσόμενο τουριστικό κλάδο, καθώς και τις συνέργειες των επιχειρήσεων μεταξύ τους, ώστε να είναι ανταγωνιστικές. «Απαραίτητη επίσης, είναι, η κοινωνική δικαιοσύνη και η μείωση των μεγάλων κοινωνικών περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και σεβασμός στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η αποτελεσματική υλοποίηση των ειδικότερων πολιτικών και η ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος λίγο πριν την επίσκεψή του σε δομές υγείας, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη και τον Ταΰγετο, όπου κατέγραψε τα προβλήματα των περιοχών του ορεινού όγκου της Καλαμάτας και των κατοίκων του, ανέφερε πως πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, καθώς η κοινωνία, της οποίας οι αντοχές δοκιμάστηκαν, είναι πιο ώριμη από ποτέ, να προχωρήσει πια, σε αναγκαίες τομές.