Αθωώθηκε ισοβίτης για φόνο αστυνομικών – Οργή από τους συγγενείς

Είχε καταδικαστεί για την εν ψυχρώ εκτέλεση δύο μελών της ομάδας ΔΙΑΣ το 2011 στη Λαχαναγορά του Ρέντη

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τους ίδιους τους… κατηγορουμένους (!) έπεσε η αυλαία της πολύκροτης δίκης για τη διπλή δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ Γιάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργου Σκυλογιάννη με καταιγισμό πυρών από ληστές στη Λαχαναγορά του Ρέντη, τον Μάρτιο του 2011!

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που δίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, έκρινε ενόχους τους Ιωάννη Σαββίδη και Ανδρέα Ποφίδη ως φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας των αδικοχαμένων αστυνομικών, καταδικάζοντάς τους σε ισόβια και 66 έτη κάθειρξη. Την ίδια ώρα, όμως, αθώωσε τον Γιώργο Εμερτζίδη για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε ανθρωποκτονία και του επέβαλε ποινή κάθειρξης επτά ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, αν και πρωτόδικα είχε καταδικαστεί και αυτός σε δις ισόβια. Η ετυμηγορία πυροδότησε την οργή των συγγενών των θυμάτων, που ξέσπασαν μέσα στην αίθουσα!

«Ποια ελαφρυντικά τούς αναγνωρίζετε; Σκότωσαν τα παιδιά μας! Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας;» φώναζαν οι χαροκαμένες μητέρες των μόλις 22 και 23 ετών αστυνομικών.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων είχαν ζητήσει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά, με την εισαγγελέα να προτείνει σε έντονο τόνο την απόρριψή τους.

«Είναι προσβολή στη μνήμη των νεκρών να τους χορηγηθούν ελαφρυντικά. Με αποτροπιασμό ζητώ να μην τους χορηγηθούν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στην περιφρόνηση που έδειξε ο Ιωάννης Σαββίδης προς το δικαστήριο.

Ο κατηγορούμενος, που μαζί με τον Ανδρέα Ποφίδη κρίθηκε ένοχος και για ακόμη έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας, ξέσπασε κατά της έδρας στο άκουσμα της απόφασης. «Ντροπή σας, πρέπει να έχετε τύψεις!» είπε στους δικαστές.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονταν ακόμη εννέα άτομα που φέρεται ότι είχαν περιφερειακό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης δύο έως οκτώ ετών, ενώ ο φυγόδικος Βιτάλι Τερσενίδης, που θεωρείται ότι συμμετείχε στο μακελειό του Ρέντη, θα δικαστεί ξεχωριστά, σύμφωνα με απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

«Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε. Ουδείς απαλλάχτηκε από το σύνολο των κατηγοριών. Ουδείς εξ όσων έφεραν την κατηγορία της συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση κρίθηκε αμέτοχος σε αυτήν. Το δικαστήριο επέβαλε τις ποινές στους κατηγορουμένους ανάλογα με το πώς έκρινε τη συμμετοχή και τον ρόλο που διαδραμάτισε καθένας εξ αυτών. Ουδείς εκ των βασικών κατηγορουμένων έφυγε χωρίς ποινή κάθειρξης» δήλωσε η Δήμητρα Πλαστήρα, μία εκ των συνηγόρων της οικογένειας του Γιάννη Ευαγγελινέλη.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ