H 2η μέρα του Μαϊου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου. Ένας εύκολος και σίγουρος τρόπος να γελάσουμε είναι ένα πετυχημένο ανέκδοτο κυρίως αν εκείνος που μας το λέει έχει… ταλέντο στα ανέκδοτα.

Λόγω της ημέρας ψάξαμε και βρήκαμε από πού ξεκινάει η ιστορία των ανεκδότων, ποιες οι ρίζες τους και πώς καθιερώθηκαν.

Αρχικά να διευκρινίσουμε πως η λέξη «ανέκδοτο» αφορά σε μικρές αδημοσίευτες  ιστορίες που σκοπό έχουν το γέλιο και τη σάτιρα. Οι ρίζες τους βρίσκονται πολύ παλιά στα αρχαία σατιρικά έργα και στις τραγωδίες. Το πρώτο βιβλίο με ανεκδότων είχε τίτλο «Φιλόγελως», ήταν γραμμένο στα ελληνικά και περιείχε 250 ανέκδοτα, που θυμίζουν πολύ τα σημερινά, και ήταν χωρισμένα σε διάφορες κατηγορίες. Το εν λόγω βιβλίο χρονολογείται περίπου στον 4ο αι. π.Χ.

Κάποια από τα ανέκδοτα που αγαπάμε λίγο περισσότερο να λέμε είναι αυτά που περιλαμβάνουν τους Πόντιους, τον Τοτό, τη μικρή Αννούλα και τα τελευταία χρόνια τον Τσακ Νορις.

Ποντικά Ανέκδοτα

Μέχρι τη δεκαετία του 70 ο Ποντιακός πληθυσμός βίωνε έναν απίστευτο κοινωνικό ρατσισμό. Οι Πόντιοι όμως ήταν ανέκαθεν άνθρωποι με αρκετή δόση χιούμορ και κατάφεραν να βγει ο πολιτισμός τους στο προσκήνιο της Ελληνικής Κοινωνίας. Το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί αυτό το έκανε ο θεατρικός συγγραφές Δημήτρης Ψαθάς ο οποίος μέσα από ένα θεατρικό του έργο αλλά και  κείμενα που δημοσίευσε στον Τύπο της εποχής  περνούσε διάφορα μηνύματα που αφορούσαν τον μέχρι τότε παρεξηγημένο Ποντιακό Πληθυσμό. Τα ηνία ανέλαβε  ο Χάρρυ Κλυνν ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία μέσα από τη σάτιρά του να προσπαθεί να περάσει στις συνειδήσεις του κοινού την κουλτούρα των Ποντίων . Κάπου γύρω στη δεκαετία του 80 λοιπόν και αφού ο ποντιακός πληθυσμός είχε γίνει πλέον μόδα, εξελίχθηκε σε show με τη γέννηση των ποντιακών ανέκδοτων τα οποία οι ίδιοι οι Πόντιοι αγαπούν ιδιαιτέρως και φροντίζουν συνεχώς να τα εμπλουτίζουν.

Τοτός

Ο αγαπημένος μας πρωταγωνιστής των ανέκδοτων , ο Τοτός, ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Απόστολος  Γιαννακόπουλος και απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών. Ο Τοτός στα χρόνια του δημοτικού ήταν ένα αρκετά ζωηρό και χαρούμενο  παιδί με πολλές απορίες που δε σταμάταγε να της ρωτά. Ο Τοτός σήκωνε συνεχώς το (δεξί ) χέρι του και οι καθηγητές τον έκαναν χάζι. Όσο για τα κορίτσια του είχαν εμφανώς αδυναμία. Οι καθηγητές του μέσα από τις παρέες τους ξεκίνησαν να βγάζουν διάφορα ανέκδοτα με πρωταγωνιστή το μικρό Τοτό τα οποία πολύ γρήγορα πήραν τεράστιες διαστάσεις με τους απανταχού ανεκδοτοποιούς να προσθέτουν διάφορα φανταστικά σενάρια. Όταν όμως όλα αυτά έφτασαν στα αυτιά του μικρού αγοριού εκείνο άλλαξε συμπεριφορά, κλείστηκε στον εαυτό του και απέκτησε αρκετά προβλήματα. Το πιο σημαντικό η ψύχωση που απέκτησε με το δεξί του χέρι καθώς θεωρούσε πως αυτό του «κατέστρεψε» τη ζωή. Μπορεί λοιπόν εμείς να  χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα αυτά τα ανέκδοτα και να γελάμε αλλά ο Τοτός έζησε δύσκολες στιγμές και βασανίστηκε πολύ.

Τσακ Νόρις

Ο Αμερικανός ηθοποιός πολεμικών τεχνών έγινε δημοφιλής  μέσα από τη σειρά «Walker, Texas Rnger» η οποία προβλήθηκε στη χώρα του το 1993. Αν και στην Ελλάδα το κύμα των ανεκδότων με τον Τσακ Νόρις έφτασε τα τελευταία χρόνια η ιστορία του ξεκίνησε το 2005 μέσα από το τηλεοπτικό show «Late Night with Conan O’brien» . Ο παρουσιαστής της εκπομπής άρχισε να σατιρίζει την εν λόγω σειρά και τον πρωταγωνιστή της με διάφορα βίντεο και σχόλια. Αυτό έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει μια υπερ-αναπαραγωγή ανέκδοτων με τον Τσακ Νορις που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας τους και επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.