Στα όμορφα σοκάκια της Πλάκας που σας ταξιδεύουν στην παλιά Αθήνα υπάρχει το εστιατόριο Διογένης, το οποίο σας θυμίζει πως υπάρχουν ακόμα λαχταριστές συνταγές που θυμίζουν εκείνες της γιαγιάς σας!

  • Κοτόπουλο με χυλοπιτάκι

Υλικά

4 μπούτια κοτόπουλο

½ κιλό χυλοπιτάκι ρουμελιώτικο

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

1 καρότο μεγάλο ψιλοκομμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 κιλό ντομάτα κονκασέ

Αλάτι, πιπέρι

8 κόκκους μπαχάρι

1 ξύλο κανέλας

2 καρφάκια γαρίφαλο

1 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε το κοτόπουλο, το περνάμε λίγο από το τηγάνι να ροδίσει και στη συνέχεια το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη και αραιώνουμε με 1,5 λίτρο νερό.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Έπειτα βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψάκι, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν στο φούρνο 1,5 – 2 ώρες στους 250 βαθμούς.

Βράζουμε το χυλοπιτάκι μέχρι να κρατάει λίγο και το κρυώνουμε.

Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα μπαχαρικά από το κοτόπουλο και ρίχνουμε το χυλοπιτάκι. Αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά για 15 – 20 λεπτά.

  • Ρεβιθοκεφτέδες

Υλικά

½ κιλό ρεβίθια

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο

1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο πολτοποιημένο

2 αυγά

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, κύμινο

200 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Φρυγανιά τριμμένη (αν χρειαστεί)

Εκτέλεση

Από το βράδυ βάζουμε ένα πακέτο ρεβίθια στο νερό. Τα βράζουμε και τα πολτοποιούμε.

Σε μια λεκάνη βάζουμε τον πολτό από ρεβίθια, τον άνηθο, το δυόσμο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κύμινο και το αλεύρι Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο.

Info
Εστιατόριο Διογένης
Πλατεία Λυσικράτους, Αθήνα

τηλ. 210-3224845