Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος ο Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το έθιμο του Σαϊτοπόλεμου , που έχει κάνει την πόλη της Καλαμάτας γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Τα γνωστά “Μπουλούκια” μαζεύτηκαν  στο πάρκινγκ του Νέδοντα στο ύψος του Μπενάκειου Σχολείου και παρουσία πλήθους κόσμου και φορέων της πόλης αναβίωσαν το έθιμο που κάθε χρόνο συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων στην Καλαμάτα.

Με πολύ μαεστρία και δεξιοτεχνία , μετά από πολλές ώρες και μέρες προετοιμασίας, οι συμμετέχοντες “δάμασαν” το μπαρούτι και την φωτιά προσφέροντας ένα απίστευτο θέαμα και αποσπώντας το χειροκρότημα του κοινού. Άλλοι ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και άλλοι με ρούχα παραλλαγής, οι περισσότεροι με ένα λουλούδι στο αυτί και ένα τσιγάρο στο στόμα, απαραίτητο για να ανάψουν τις σαίτες τους. Τα μπουλούκια παρέλασαν πρώτα γύρω από τον χώρο διεξαγωγής τους εθίμου με την Φιλαρμονική της πόλης να δίνει το ρυθμό. Η εκδήλωση ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς από τον Σύλλογο της Άνω Βέργας.

Ο Σαϊτοπόλεμος είναι ένα έθιμο με ρίζες από την επανάσταση του 1821, το οποίο αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα και σε λίγες άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, όπως η Εύα, ο Άρις και η  Θουρία. Το έθιμο προήλθε από μια ευφυή σκέψη των Ελλήνων στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1821, και αποτελούσε ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων. Αρχικά οι σαίτες ήταν αυτοσχέδιες κατασκευές, όπου με χρήση μπαρουτιού τοποθετημένο σε αδειασμένο καλάμι, απελευθέρωναν ισχυρή φλόγα από την μια πλευρά που τρομοκρατούσε τα υποζύγια των Τούρκων ιππέων. Μετά το πέρας του πολέμου αυτές οι αυτοσχέδιες κατασκευές εξελίχθηκαν και μετατράπηκαν στο γνωστό έθιμο του Σαϊτοπόλεμου.

Όσον αφορά την κατασκευή των σαϊτών, συνήθως χρειάζονται περίπου εκατό κιλά μπαρούτι από τα “Μπουλούκια” , τα οποία ετοιμάζουν περίπου εκατό με εκατόν είκοσι σαΐτες για να ρίξουν την βράδια του εθίμου. Η διαδικασία δε της προετοιμασίας των μπουλουκιών ξεκινά κάθε χρόνο μετά την Καθαρή Δευτέρα. Τα “Μπουλούκια” προετοιμάζονται ως επι το πλείστον μόνα τους, έχοντας βέβαια και μια βοήθεια από τον Δήμο και την Φάρις, μιας και το συγκεκριμένο δρώμενο είναι στοιχείο πολιτιστικό και λαογραφικό. Φέτος ας πούμε ο Δήμος Καλαμάτας και η Φάρις ενίσχυσαν τα «Μπουλούκια» για την διεξαγωγή του εθίμου με το ποσό των 8.000 ευρώ.

Ο Σαϊτοπόλεμος είναι ένα μοναδικό έθιμο που έχει αναδειχθεί και παρουσιαστεί σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαφημίζοντας την Καλαμάτα πανελλαδικά και αφήνοντας μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να έρθουν να το βιώσουν μια φορά το χρόνο .

Και του χρόνου λοιπόν.

Μπορείτε να δείτε BINTEO από το έθιμο -> ΕΔΩ <-

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από το έθιμο παρακάτω :

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ