
Στέλιος Σκλαβενίτης: Ένας στους 30.000 πεθαίνουν από γρίπη τύπου Β
Έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή το πρωί της Κυριακής ο Στέλιος Σκλαβενίτης, ένα από τα τέσσερα αδέλφια που βρίσκονται στο «τιμόνι» της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ο αιφνίδιος θάνατος του επιχειρηματία Στέλιου Σκλαβενίτη έχει σοκάρει ολόκληρη την χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 52χρονος Στέλιος δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας. Την περασμένη εβδομάδα διαγνώστηκε με γρίπη και από την περασμένη Πέμπτη νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Στέλιου Σκλαβενίτη, ο οποίος έφυγε αιφνιδίως σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 52 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 15:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.
Ο Στέλιος Σκλαβενίτης μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο, βρισκόταν στη διοίκηση του ομίλου και σήκωσαν το βάρος της συγχώνευσης με τον Μαρινόπουλο.
Το Ιατρικό ανακοινωθέν
Ιατρικό ανακοινωθέν εξέδωσε το νοσοκομείο Υγεία αναφορικά με τον αιφνίδιο θάνατο του επιχειρηματία Στυλιανού Σκλαβενίτη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β».
Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ένας στους 30.000 πεθαίνουν από γρίπη τύπου Β
Έμπειροι γιατροί επισημαίνουν (σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις) ότι ο θάνατος του Στέλιου Σκλαβενίτη είναι μάλλον ένα σπάνιο γεγονός. Κάθε χρόνο νοσούν από γρίπη περίπου 3.000.000 Έλληνες. Για την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών η γρίπη περνάει χωρίς πυρετό ενώ κάποιοι άλλοι νοσούν για 2-3 ημέρες με πυρετό έως 38.
Πολύ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που εμφανίζονται επιπλοκές που είναι μοιραίες για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές περίπου 200 έως 300 άτομα πεθαίνουν από διάφορες επιπλοκές. Κάποιες από αυτές δεν ανακοινώνονται καθώς πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (υπέργηρους, με επιβαρυμένη υγεία κλπ.). Προφανώς, όπως λένε οι ίδιοι γιατροί, ο άτυχος επιχειρηματίας πέθανε ακριβώς από αυτές τις επιπλοκές. Δηλαδή κάνουν λόγο για ποσοστό θανάτου 1 στους 30.000.
«Παρότι εφέτος είχαμε μια ήπια περίοδο γρίπης, με σημαντικά μικρότερο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η κυριαρχία της γρίπης τύπου Β μας κράτησε σε επιφυλακή» λεει ο καθηγητής Παθολογίας, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας. «Ειναι μια μορφή της γρίπης η οποία πάντοτε τονίζουμε ότι θέλει προσοχή, καθώς είναι «ύπουλη» και μπορει να είναι απρόβλεπτη στην εξέλιξή της» εξηγεί ο ειδικός.
Τι λένε οι ειδικοί
Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού της γρίπης;
Τα συμπτώματα της γρίπης τύπου Α και τύπου Β μοιάζουν με τα αντίστοιχα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνο στους μύες, διάρροια και εμετούς.
Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;
Ο ιοί της γρίπης Α (Η1Ν1, Η3Ν2) και τύπου Β μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και η εποχική γρίπη. Πιο συγκεκριμένα, ο ιός της γρίπης μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων, από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπου υπάρχουν σταγονίδια με τον ιό της νέας γρίπης ή της επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για πιθανές επιπλοκές από τη γρίπη;
Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες ονομάζονται ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλοκές.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού και σακχαρώδη διαβήτη, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, με νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία
Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης,
Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης;
Δύο είναι τα μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης:
Τήρηση Κανόνων Υγιεινής
Εμβολιασμός
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;
Αν νοσήσουμε από τη γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά, για χρονικό διάστημα 7 ημερών.
Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;
Όταν αισθανθεί κάποιος αδιαθεσία που συνοδεύεται από πυρετό, βήχα ή και έντονα συμπτώματα κρυολογήματος, καλό θα είναι να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές.
Η αυτοκρατορία που χτίσθηκε βήμα – βήμα
Η Σκλαβενίτης, είναι αμιγώς ελληνική επιχείρηση με παράδοση 130 ετών και με άψογη σχέση με τους εργαζόμενους. Η επιχείρηση λειτουργεί με όρους κερδοφορίας, αρνείται να πωληθεί σε ξένους, κρατά χαμηλούς τόνους, δεν λειτουργεί τις Κυριακές και δεν διαθέτει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Η οικογένεια Σκλαβενίτη μάλιστα έχει πολλές φορές βοηθήσει τους συντοπίτες της, τους Λευκαδίτες.
Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Ας πάμε πίσω στη Λευκάδα του μεσοπολέμου. Εκεί, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης δημιούργησε μία επιτυχημένη εταιρεία εισαγωγών ξυλείας και εξαγωγών κρασιών. Το 1924 κι ενώ οι επιχειρήσεις συνεχώς πάνε καλύτερα, γεννιέται ο πρώτος γιος, ο Γιάννης. Τρία χρόνια αργότερα ακολουθεί ο δευτερότοκος Σπύρος και λίγο αργότερα ο Νάσος. Νωρίτερα η οικογένεια είχε αποκτήσει τη Θεοδώρα Σκλαβενίτη, η οποία ως γυναίκα μεγαλωμένη σε σαφώς συντηρητικό περιβάλλον δεν ενεργοποιήθηκε στις επιχειρήσεις.
Όμως το 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που προοριζόταν για το εξωτερικό. Μπορεί οι οφειλέτες να είχαν εισπράξει όλα (!) τα χρωστούμενα, τα ήθη όμως της εποχής δεν συγχωρούσαν εύκολα τις αποτυχίες. Έτσι, με την ανάγκη για νέο ξεκίνημα, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης φεύγει για στην Αθήνα. Με τον πόλεμο και την κατοχή η οικογένεια περνά πάρα πολύ δύσκολα και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς. Ο δεκαοχτάχρονος τότε Γιάννης, σε ρόλο προστάτη αναλαμβάνει να συντηρήσει τους πάντες. Για να μπορέσει να ζήσει, κρατά λογιστικά βιβλία σε μία βιοτεχνία οικιακής σκευής, ενώ ο μικρότερος αδελφός του Σπύρος δούλευε σε εργοστάσιο σαπωνοποιίας και στον Ερυθρό Σταυρό ως φύλακας.
Σύμφωνα με φήμες, στη διάρκεια της κατοχής και λίγο αργότερα είχαν επιδείξει πολεμική δράση σε ομάδα «κρούσης» που έδρασε στην περιοχή των Πετραλώνων. Αυτά δεν έχουν ποτέ επιβεβαιωθεί δημοσίως και παραμένει ως ένα από τα πολλά μυστικά της πάντα σιωπηρής οικογένειας.
Έτσι, το επιχειρηματικό δαιμόνιο των δύο αδελφών, φάνηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’40. Τότε άρχισαν ξεκίνησαν να διαθέτουν προϊόντα, όπως κεχρί, κανναβούρι και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά Αθηνών. Ο τρίτος αδελφός, ο Νάσος, δεν ασχολήθηκε με το εμπόριο, αλλά επέλεξε να ακολουθήσει καριέρα στρατιωτικού (και αυτός όμως, λίγο μετά την πτώση της Χούντας, μεταπήδησε στην οικογενειακή επιχείρηση).
Σιγά-σιγά τα αδέλφια στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών μέχρι το 1950, όταν γνωρίζουν τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που στη συνέχεια έγινε ο επιχειρηματικός τους συνεργάτης. Μικρασιάτης στην καταγωγή ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, το 1924 πήγε στην Αθήνα από την Καισαρεία, μαζί με την αδελφή του, ορφανός από γονείς. Δούλευε ως μικροπωλητής ζώντας φτωχικά ως πρόσφυγας στη Νίκαια και στον Ταύρο.
Το 1954 είναι χρονιά σταθμός: οι τρεις φίλοι και συνεργάτες δημιουργούν τη «Σκλαβενίτης & Σία» με έδρα στα Πετράλωνα. Αντικείμενο της εταιρίας, η χονδρική πώληση τροφίμων. Οι δουλειές πηγαίνουν συνεχώς καλά και ιδρύουν μία νέα και πρωτοποριακή παγκοσμίως εταιρία: την ΤΗΛΕΞΥΠ. Ήταν το πρώτο delivery της Ελλάδας και ίσως από τα πρώτα του κόσμου, καθώς εξυπηρετούσε τους πελάτες της κατόπιν τηλεφωνικής τους παραγγελίας.
Ο …«μπακαλόγατος» του Περιστερίου
Η εταιρεία αυτή προσέφερε πολύ χαμηλές τιμές και σύντομα έγινε πολύ γνωστή σε όλη την Αττική. Πλέον, ο δρόμος άνοιξε και για μαγαζιά. Το 1969 ανοίγουν το πρώτο κατάστημα σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι (εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κύριες εγκαταστάσεις τους, στην οδό Κηφισού 80). Είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται σε μεγάλη κλίμακα την ανάγκη για φθηνές αγορές από τα φτωχότερα στρώματα. Έτσι, επιλέγουν να επεκταθούν σε περιοχές που μέχρι τότε κυριαρχούσε ο… «μπακαλόγατος». Ακολουθεί ο Πειραιάς, το Μοσχάτο και άλλες φτωχές περιοχές, με πληθυσμό όμως που σιγά-σιγά αποκτά αγοραστική δύναμη.
Δέκα χρόνια μετά, το 1979, η αλυσίδα Σκλαβενίτης και η ΤΥΛΕΞΥΠ συγχωνεύονται στην «Ι & Σ. Σκλαβενίτη Α.Ε.Ε.».
Το αχώριστο δίδυμο των αδελφών Γιάννη και Σπύρου Σκλαβενίτη, δυστυχώς το 1993 χωρίστηκε από το θάνατο του πρώτου. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 πέθανε και ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, ενώ ο Σπύρος έφυγε από τη ζωή το 2006. Την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 άφησε την τελευταία του πνοή ο Στέλιος.
Μητσοτάκης: Ηταν υπόδειγμα σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο
«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον τόσο πρόωρο θάνατό του και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του επιχειρηματία Στέλιου Σκλαβενίτη.
«Ο Στέλιος Σκλαβενίτης δεν ήταν μόνον ένας νέος και δυναμικός επιχειρηματίας που κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την εταιρία του σε έναν χώρο που κατεξοχήν επλήγη από την κρίση. Το γεγονός ότι στάθηκε δίπλα στους εργαζομένους του σε πολύ δύσκολους καιρούς, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους, τον καθιστά υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Θεοδωράκης: Θαυμάσιος και σεμνός άνθρωπος
«Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας θαυμάσιος, σεμνός άνθρωπος. Δυναμικός επιχειρηματίας με κοινωνικές ευαισθησίες», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Στο μήνυμά του ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε αναλυτικά: «Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας θαυμάσιος, σεμνός άνθρωπος. Δυναμικός επιχειρηματίας με κοινωνικές ευαισθησίες. Η πρώτη έγνοια του ήταν οι εργαζόμενοι του και όχι απλώς η επέκταση των δραστηριοτήτων του. Το κενό θα είναι μεγάλο, όχι μόνο για την οικογένεια του. Τα συλλυπητήριά μου».
Μίχαλος για θάνατο Σκλαβενίτη: Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό
Την θλίψη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του επιμελητηριακού κόσμου για το θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Η ανακοίνωση για το θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ο επιμελητηριακός κόσμος της χώρας με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκαν τον πρόωρο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη.
Η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη σκορπίζει θλίψη στην οικογένειά του, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, στους χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, σε ολόκληρη την κοινωνία.
Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος, που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη δημιουργικότητα του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας δια του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στη μεγάλη οικογένεια των επιχειρήσεων του.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα τον θυμάται με θαυμασμό για την λαμπρή του πορεία ως ανθρώπου και επιχειρηματία και για το ουσιαστικό έργο που αφήνει πίσω του.