Σκηνικό Ιμίων προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς

Με μια νέα πρωτοφανή δήλωσή του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αμφισβήτησε την κυριαρχία στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας και ισχυρίστηκε ότι οι κομάντος του κατέβασαν από το νησί Ανθρωποφάς τη γαλανόλευκη που τοποθέτησαν τρεις νεαροί Ελληνες για να τιμήσουν τον ήρωα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο.

Η κυβέρνηση διέψευσε επισήμως τους ισχυρισμούς του, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Ωστόσο η κυβέρνηση ανησυχεί για την ένταση που συντηρεί η Αγκυρα στο Αιγαίο, και μάλιστα παραμονή της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο. Αν και οι ισχυρισμοί του Γιλντιρίμ και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη νήσο Ανθρωποφάς δεν επιβεβαιώνονται, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Τουρκία επιχειρεί να στήσει σκηνικό Ιμίων για να «γκριζάρει» την περιοχή των Φούρνων Ικαρίας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία μετά την ύψωση της ελληνικής σημαίας σε πέντε νησίδες γύρω από τους Φούρνους, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι και ο δήμαρχος.

Στο συγκεκριμένο νησί όπου, κατά τον Γιλντιρίμ, Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία έχει κατασκευαστεί ταμιευτήρας συλλογής βρόχινων υδάτων με χρηματοδότηση και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Τούρκοι εντάσσουν στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου τον Μεγάλο και Μικρό Ανθρωποφάγο και ακόμη 15 νησάκια στους Φούρνους (Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μικρός και Μεγάλος Αγιος Μηνάς) και στέλνουν μαχητικά να πετούν από πάνω, επιδιώκοντας την επέκταση των «γκρίζων ζωνών» και αφορμή να στήσουν ελληνοτουρκική κρίση.

Την κατάσταση περιπλέκουν όσα υποστήριξε ένας από τους Ελληνες που τοποθέτησαν τις σημαίες σε πέντε νησίδες το βράδυ της Παρασκευής. Οπως είπε, το Σάββατο η σημαία στη νήσο Ανθρωποφάς κυμάτιζε κανονικά, αλλά είδε περίεργες κινήσεις από γιοτ που εικάζει ότι ήταν «τουρκικό κατασκοπευτικό» και ενδεχομένως κατέβασε τη σημαία την Κυριακή, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης λέγοντας ότι «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία»: «Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρντάκ (σ.σ.: Ιμια) και πάλι στα νησάκια ανοιχτά του Ντιντίμ έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης διέψευσε τον ισχυρισμό ότι οι Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη νήσο Ανθρωποφάς. «Τα παιδιά πήγαν σε τρεις βραχονησίδες στη νότια πλευρά και μία στη βόρεια του νησιού και τοποθέτησαν σημαίες. Σε αυτά τα τέσσερα σημεία κυματίζουν οι σημαίες που έβαλαν. Δεν υπήρχαν πριν…» είπε.

Αιφνιδίασαν την κυβέρνηση

Φαίνεται ότι η προκλητική ανακοίνωση του Μπιναλί Γιλντιρίμ περί δήθεν απομάκρυνσης της ελληνικής σημαίας από τη βραχονησίδα στην περιοχή των Φούρνων αιφνιδίασε πλήρως την κυβέρνηση. Η αμηχανία απεικονίστηκε στο πρόσωπο του κυβερνητικού εκπροσώπου στην καθιερωμένη ενημέρωση, που καθυστέρησε να αρχίσει κατά 40 λεπτά, καθώς η είδηση είχε «σκάσει» λίγο νωρίτερα, βρίσκοντας εξ απίνης τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (φωτό), ο οποίος έπρεπε να ενημερωθεί από το Πεντάγωνο. Ετσι, πρώτο θέμα στην ατζέντα του ήταν η νέα τουρκική πρόκληση, που κινητοποίησε τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών.

«Θέλω να ξεκινήσω ενημερώνοντας ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα» είπε, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα να σταματήσει τα παιχνίδια στο Αιγαίο και την πολιτική αμφισβήτησης ελληνικών νησιών και βραχονησίδων: «Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα, και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ