Πόσο θα κοστίζουν οι νέες ταυτότητες; Η έκδοση αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2019
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων, καθώς ήδη εστάλη απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Εθνικό Τυπογραφείο για την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ και μετά τη δημοσίευσή του θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την έκδοσή τους.
Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2019 και ήδη καθορίστηκαν οι προδιαγραφές ασφαλείας.
Εκτιμάται ότι οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν στα αστυνομικά τμήματα από 8 ως 10 ευρώ συν το ποσό για την έκδοση των δυο φωτογραφιών που απαιτούνται.
Οι νέες ταυτότητες θα έχουν συνολικά επτά «ζώνες» ασφαλείας, από τις οποίες οι πέντε θα βρίσκονται στην εμπρόσθια όψη τους και οι υπόλοιπες στην οπίσθια, ενώ ενσωματωμένο θα είναι και το ειδικό τσιπ που θα περιέχει σε ηλεκτρονική μορφή τη φωτογραφία και τα στοιχεία του κατόχου, το ύψος του, στοιχεία που απαιτούνται για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως ο δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης της ταυτότητας, αλλά και σε ψηφιακή μορφή το δακτυλικό του αποτύπωμα.
Στην οπίσθια όψη θα είναι η έκτη «ζώνη» όπου θα υπάρχουν το όνομα του πατέρα του κατόχου, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ομάδα αίματος και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ενώ στην έβδομη θα υπάρχει η «Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης/Machine Readable Zone-MRZ». Το ενσωματωμένο RFID τσιπ θα είναι στο πάνω μέρος της.
Η πρόταση της Κομισιόν για τις ταυτότητες
Η Επιτροπή προτείνει τη βελτίωση των χαρακτηριστικών ασφαλείας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ και των δελτίων διαμονής των μελών της οικογένειάς τους που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών. Καθώς περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν σήμερα δελτία ταυτότητας μη μηχανικώς αναγνώσιμα, χωρίς βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία, στόχος είναι να περιοριστεί η χρήση πλαστών και παραποιημένων εγγράφων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και εγκληματίες για να εισέλθουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες, με τους εξής τρόπους:
Τον καθορισμό κοινών προτύπων ασφαλείας σε όλη την ΕΕ σύμφωνα με τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας που καθορίζονται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO)·
Την υποχρεωτική χρήση βιομετρικών στοιχείων για όσες χώρες εκδίδουν δελτία ταυτότητας: τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ (παλαιότερα της 12ετίας) και τα δελτία διαμονής των μελών της οικογένειάς τους που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών θα περιλαμβάνουν πλέον βιομετρικά δεδομένα, και συγκεκριμένα δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου, τα οποία θα αποθηκεύονται σε ολοκληρωμένο κύκλωμα (τσιπ) των δελτίων. Αυτό θα συνοδευτεί με ισχυρότερες διασφαλίσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα βιομετρικά στοιχεία·
Την εφαρμογή μιας φιλόδοξης διαδικασίας σταδιακής κατάργησης: οι νέοι κανόνες προβλέπουν μια σχετικά ταχεία αλλά σταδιακή κατάργηση των μη συμμορφούμενων δελτίων κατά τη λήξη της ισχύος τους ή το αργότερο εντός πέντε ετών και των λιγότερο ασφαλών από αυτά (δηλ. των μη μηχανικώς αναγνώσιμων) εντός δύο ετών.
Ο προτεινόμενος κανονισμός δεν καθιερώνει υποχρεωτικά δελτία ταυτότητας σε όλη την ΕΕ, αλλά αναβαθμίζει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των υπαρχόντων δελτίων, ενώ αφήνει άλλες πτυχές που αφορούν τον σχεδιασμό των εθνικών δελτίων ταυτότητας εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Με την εισαγωγή αυτών των αναβαθμισμένων προτύπων, η πρόταση ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση με αυτή που είχε ήδη ακολουθήσει η ΕΕ για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των διαβατηρίων.