![](https://entermessinia.gr/wp-content/uploads/2018/04/magazia-8-1024x576.jpg)
«Πληγωμένη» από την κρίση παρά τον τουρισμό παραμένει «άδεια» η παραλία της Καλαμάτας – Στα όριά τους οι επαγγελματίες της εστίασης
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ
Στον… αυτόματο πιλότο, φαίνεται πως έχει μπει η «λειτουργία» της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, η οποία δεν είναι άλλη, από τον τουρισμό, καθώς οι επαγγελματίες που τον στηρίζουν, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, από ένα κράτος, τουλάχιστον ανάλγητο, στον καιρό της εδραιωμένης κρίσης.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Χαρακτηριστική, η εικόνα στην παραλία της Καλαμάτας, στην οποία, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται αυξημένη τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια, τα καταστήματα, βάζουν διαδοχικά λουκέτα, με τον προβληματισμό, κάτι περισσότερο από έντονο!
Η «Φ», φωτογράφισε πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα στην οδό Ναυαρίνου, τα οποία… πληγώνουν την πανέμορφη κατά τα άλλα, εικόνα της πόλης και αποκαλύπτουν τη… γύμνια του κράτους, το οποίο με τα αλλεπάλληλα μέτρα, έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση πολλούς μιρκομεσαίους επαγγελματίες και στον τομέα της εστίασης, όπως δήλωσε μιλώντας στην «Φ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ανδρέας Ζαγάκος.
«Εκτός από τα ανοίκιαστα καταστήματα, λόγω κόστους ενοικίου ή για διάφορους άλλους λόγους, να θυμίσουμε ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλάζουν ιδιοκτήτες, κατά μέσο όρο γύρω στα τρία με πέντε χρόνια», ανέφερε αρχικά ο κ. Ζαγάκος, ο οποίος επεσήμανε πως αυτό, είναι ένα πρόβλημα περιοδικότητας της επιβίωσης αυτών των επιχειρήσεων, το οποίο έχει αποκλειστικά να κάνει, με την υπερφορολόγηση!
ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΟ… ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!
«Ο βαρύτατος ΦΠΑ, ταλανίζει τους συναδέλφους, με τους οποίους έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε, ότι όση περισσότερη δουλειά έχεις, τόσο χειρότερα είναι», ανέφερε με έμφαση ο Ανδρέας Ζαγάκος, εξηγώντας πως για να στηρίξει κανείς την αυξημένη κίνηση, πρέπει να έχει περισσότερο προσωπικό, άρα αυξημένα έξοδα και ειδικότερα, δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές. «Οι έλεγχοι και καλά κάνουν, είναι πάρα πολλοί, αλλά η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούμε πια, να τις μετακυλήσουμε στους πελάτες, γιατί απλούστατα, αν μετακυλήσουμε το πραγματικό κόστος, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουμε, προφανώς, δεν θα έρχεται κανένας, αφού δε θα μπορεί να ανταποκριθεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, που ανέλυσε το οξύμωρο σχήμα που έχει να κάνει με την αύξηση του τουρισμού και την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι άνθρωποι που πρώτοι τον στηρίζουν. «Ότι έρχεται περισσότερος κόσμος, ναι, αλλά οι επιχειρήσεις… ματώνουν και δεν μπορούν να επιβιώσουν, ενώ ο κόσμος που έρχεται συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, είναι Έλληνες, άρα βιώνουν και αυτοί την οικονομική κρίση», ανέφερε ο κ. Ζαγάκος, ο οποίος μίλησε και για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. «Οι συνάδελφοί μου στην εστίαση, έχουν κρατήσει σε πολύ λογικά επίπεδα τις τιμές και αυτό είναι κάτι που το εισπράττουμε καθημερινά και στις κριτικές στα social media αλλά και δια ζώσης από τους επισκέπτες. Σας διαβεβαιώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία στον καφέ, αλλά και στην εστίαση στην Καλαμάτα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς θα έπρεπε όλα, να είναι πάρα πολύ ακριβότερα και το λέω αυτό, μιας και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βρίσκομαι στο Σχολείο Τουρισμού στον Πόρο, όπου συζητούμε για την κοστολόγηση. Αν σε έναν απλό πολίτη, μπορούσαμε να παρουσιάσουμε πως κοστολογούμε έναν καφέ και αν έβλεπε πως υπάρχει αποτέλεσμα για τον επιχειρηματία, για να μπορεί να είναι… νόμιμος αυτός ο καφές, με χτυπημένη δηλαδή την απόδειξή του και πληρωμένες όλες τις ασφαλιστικές εισφορές, σας πληροφορώ πως θα τρόμαζε με την τιμή που θα έπρεπε να πληρώσει αυτόν τον καφέ», εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου, επισημαίνοντας πως στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, το βάρος αυτό, το αναλαμβάνει ο επιχειρηματίας, ο οποίος μην έχοντας να κάνει κάποια άλλη δραστηριότητα, προσπαθεί να συντηρηθεί μέσα σε αυτή τη στρεβλή οικονομική πραγματικότητα.
ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ!
«Ενώ λέμε ότι έχουμε τεράστια αύξηση του τουρισμού και πως υπάρχουν ψήγματα ανάπτυξης , η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ειδικά στον κλάδο της εστίασης και της αναψυχής, πλήττεται ιδιαίτερα! Όλα είναι ρευστά, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ώρα μας, στις υποχρεώσεις οι οποίες δημιουργούνται, με αποτέλεσμα, τα αιτήματα για ρυθμίσεις να είναι συνεχή, ενώ όσοι μπορούν να κλείσουν την επιχείρησή τους, επιλέγουν να το κάνουν. Υπάρχουν δεκάδες συνάδελφοι που θέλουν να κλείσουν την επιχείρησή τους και να απαλλαγούν από τον «βραχνά» της επιχειρηματικότητας, όσο και αν αυτό, ακούγεται τραγελαφικό, αλλά δεν μπορούν, γιατί οι υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει, δεν τους δίνουν τη νόμιμη δυνατότητα, να βάλουν λουκέτο», δήλωσε ο κ. Ζαγάκος, επισημαίνοντας πως πολλοί επαγγελματίες, παραμένουν σε μια ήδη χρεωμένη επιχείρηση, για να μπορέσουν να εξοφλήσουν, αν και γνωρίζουν πως αυτό, είναι παντελώς αδύνατο, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν άμεσα, ανακουφιστικά μέτρα!
ΣΟΒΑΡΕΣ ΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΜΟΝΟΣ
ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ!
«Χρειάζονται πολύ σοβαρές τομές, λογικά μέτρα και διάλογος. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πως κυβερνήσεις και υπουργεία, δεν μπορούν να επιλέξουν είκοσι – τριάντα επαγγελματίες και να συζητήσουν μαζί τους σε ένα τραπέζι, αυτά που δεν μπορούν να καταλάβουν μέσα από κλειστά γραφεία! Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που μπορεί ο κάθε υπουργός, ο οποίος προφανώς δεν έχει δουλέψει ποτέ σε αυτές τις δουλειές και δεν ξέρει λεπτομέρειες, να ακούσει και να ζητήσει τη γνώμη τους, αφού προφανώς δεν μπορεί να καταλάβει πως εγώ λειτουργώ στην επιχείρησή μου, πως ο συνάδελφος κλείνει την δική του και πως ο άλλος δεν μπορεί. Θα μπορούσε να γίνει ακόμη και μια τυχαία κλήρωση από τους ΑΦΜ μας στην Εφορία και να τους πούμε γιατί δεν έχουμε πληρώσει τον ΦΠΑ έξι μήνες ή το ΙΚΑ δύο μήνες», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ανδρέας Ζαγάκος, ο οποίος επεσήμανε πως το μόνο που ακούνε οι επαγγελματίες, είναι υποσχέσεις, ότι από τον Αύγουστο, οπότε και θα σταματήσουμε να δίνουμε αναφορά στην τρόϊκα και τους θεσμούς, θα μπορέσουν να γίνουν κάποιες εξισορροπητικές διαδικασίες, για να κλείσει κανείς, τη χρεωμένη επιχείρησή του ή να ρυθμίσει με λογικούς όρους, τα χρέη του. «Σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει, δυστυχώς και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα συνεχίσουμε να έχουμε το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα να έχουμε στη Ναυαρίνου, που κάποτε δεν υπήρχε ούτε γωνίτσα ξενοίκιαστη, όπως έχουμε και στην Αριστοδήμου και στην Αναγνωσταρά, δεκάδες ξενοίκιαστα καταστήματα! Οι μεγαλύτεροι άλλωστε, θυμόμαστε πως η… καρδιά του εμπορίου, δεν χτυπούσε πάντα στην Αριστομένους, αλλά στους δρόμους αυτούς, που όχι μόνο είναι ξενοίκιαστα πια, αλλά και μισογκρεμισμένα πολλά καταστήματα», δήλωσε ο Ανδρέας Ζαγάκος, τονίζοντας έτσι πως αντίστοιχη είναι η εικόνα, όχι μόνο στην παραλία, αλλά σε όλη την πόλη, δείχνοντας το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, που στην περίπτωση της Ναυαρίνου, φανερώνεται σε όλο του το… μεγαλείο!