Πάνω απ’ όλα να σωθεί η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας!

Aγαπητοί αναγνώστες χαίρετε και υγιαίνετε. Από τον τίτλο, νομίζω, καταλαβαίνετε πως στο ταπεινό μου αυτό γράφημα, θα κάνω λόγο για μια κυρία, Κυπαρισσιώτισσα στην καταγωγή, μα πάνω απ’ όλα για έναν φιλόπονο άνθρωπο, τα έργα της οποίας καλό θα είναι να τα θυμούνται όσοι τα γνωρίζουν, ακόμη, να τα γνωρίσουν όσοι δεν τα ξέρουν. Αναφέρομαι στην κυρία Τζίμα Ιμιρζιάδη, την γυναίκα αυτή, που δεν ξεχνά την καταγωγή της και έχει κάνει πολλά ώστε να προβληθεί με υγιή τρόπο η Κυπαρισσία μας.

Του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Θεολόγου

Η κυρία Δήμητρα Φανού, όπως είναι το βαφτιστικό της όνομα, γεννήθηκε το 1950 στην γραφική κωμόπολη της Κυπαρισσίας. Παντρεύτηκε το 1976 τον σύζυγο της, τον κύριο Νίκο Ιμιρζιάδη, Αθηναίο στην καταγωγή, που όμως αγάπησε την Κυπαρισσία καλύτερα και από την γενέτειρα του. Οι δυό τους, ταψίδεψαν πολύ, σε πάρα πολλά σημεία της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης, με ένα αυτοκίνητο, όπως λέγει και η ίδια, μαζί, φωτογράφιζαν και συνέλεγαν διάφορα στοιχεία από τον πολιτισμό όλων αυτών των χωρών. Το ζευγάρι απέκτησε δύο υπέροχα παιδιά, τον γιό τους Πέτρο και την κόρη τους, τη Μυρτώ. Σαν οικογένεια, όλοι τους είναι άνθρωποι αεικίνητοι και δημιουργικοί. Ασχολήθηκε και ασχολείται για περισσότερα από 40 χρόνια, με το Μάρκετινγκ όπου σημείωσε και εξακολουθεί να σημειώνει πολλή μεγάλη επιτυχία.

Η αγάπη της για την Κυπαρισσία. Να σωθεί η Παλιά Πόλη

Η κυρία Τζίμα Ιμιρζιάδη είναι Πρόεδρος του Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας (αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με δράσεις για την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, η οποία λειτουργεί με έξοδα της οικογένειας Ιμιρζιάδη). Σκοπός της εταιρείας είναι να αναπτυχθεί η αγάπη και η ευαισθησία για την Παλιά πόλη της Κυπαρισσίας, το ιστορικό μνημείο όπως συχνά την αποκαλεί. Εδώ και πολλά χρόνια, η ίδια μαζί με την οικογένεια της και ορισμένους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, έχουν από κοινού αγωνιστεί για την διατήρηση της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, καθώς, όπως η ίδια πολλές φορές έχει επισημάνει, κύριο μέλημα όλων πρέπει να είναι η διατήρηση της ιστορικής Κυπαρισσίας. Κάτι που σημαίνει πως πρέπει να αναπτυχθεί ο παραδοσιακός οικισμός, αλλά με ωραίο τρόπο, όπως και έχει αναπτυχθεί τα τελευταία κυρίως χρόνια. Άλλες δράσεις της κυρίας Ιμιρζιάδη, ως προέδρου του Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, είναι η χρηματοδότηση μελέτης για την στερέωση των βραχωδών πρανών του κάστρου της Κυπαρισσίας, οι δράσεις για τη βελτίωση των καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης, η εξαιρετική αναπαλαίωση ενός παλαιού σπιτιού, χρονολογίας του 1800, η για πολλά χρόνια διοργάνωση του παζαριού αντικών και παλαιών αντικειμένων (αλλιώς αναβίωση του Σταυροπάζαρου), όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη, το 2005, αγόρασε μαζί με τον σύζυγο της, έναν παλιό νερόμυλο, στην περιοχή Μύλοι Κυπαρισσίας, τον οποίο και αναστήλωσαν, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ και που έχει εξελιχθεί σε έναν εκπληκτικό χώρο, όπου σερβίρεται καφές και παντός είδους ρόφημα, παράγονται και πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα, επικρατεί υπέροχη ατμόσφαιρα, καθώς ο θόρυβος από το άλεσμα και τα αρώματα της παράδοσης σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

Οι άνθρωποι που λειτουργούν τον παλιό νερόμυλο είναι ευγενέστατοι και καλλιεργημένοι. Μάλιστα, ο αύλιος χώρος λειτουργεί και ως χώρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων βιβλίων. Και εδώ λοιπόν, θα σταθούμε στα βιβλία, καθώς η κυρία Ιμιρζιάδη, έχει αναλάβει σε δύο συγγράμματα την επιμέλεια έκδοσης, την επεξεργασία των κειμένων, την επιλογή των φωτογραφιών και ασφαλώς την έκδοση αυτών. Και αναφέρομαι στα δύο βιβλία, σε εκείνο του αειμνήστου Δήμου Ιωαν. Χριστόπουλου, το Σταυροπάζαρο (2009) και στο βιβλίο του κυρίου Στάθη Ηλ. Παρασκευόπουλου, Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το πρώτο σχολείο της Κυπαρισσίας (2012). Τα έσοδα από τα βιβλία αυτά, διατέθηκαν για τους σκοπούς του Προγράμματος και για την συντήρηση των παλιών καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας. Είναι γνωστό το πάθος της κυρίας Τζίμας Ιμιρζιάδη-Φανού για την διατήρηση του Παραδοσιακού-διατηρητέου οικισμού της πόλεως μας, κάτι που έχει αποδειχθεί και από τις διαλέξεις που έχει κάνει η ίδια στο Πολυτεχνείο Αθηνών, από τις ξεναγήσεις που έχει κάνει σε φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Αθηνών στην πόλη μας, στην Κυπαρισσία, η πρόσκληση μεγάλων ζωγράφων, οι οποίοι έστησαν τα καβαλέτα τους και ζωγράφισαν την Παλιά Πόλη κ.α. Υπάρχει και τρίτο βιβλίο το οποίο επιμελήθηκε, όμως αυτό το έγραψε η ίδια. Ήμουν σε εκείνη την υπέροχη παρουσίαση. Την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015 στις 8.30 το βράδυ, στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, στο Λαογραφικό Μουσείο Κωστής Παλαμάς έγινε η παρουσίαση του 3ου βιβλίου της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» και του πρώτου συγγράμματος της Τζίμας Ιμιρζιάδη, προέδρου της εταιρείας. Την εκδήλωση χαιρέτησε  ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας και το βιβλίο παρουσίασαν  ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και ο κ. Στάθης Παρασκευόπουλος, συγγραφέας, ερευνητής και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων. Το βιβλίο είναι πολυτελής έκδοση, είναι ένα λεύκωμα 210 σελίδων στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Ο τίτλος του είναι Κυπαρισσία, με αφορμή την ιστορία. Αποτελείται από 24 ενότητες, περιλαμβάνει την ιστορία της Κυπαρισσίας, τοπία, αγριολούλουδα, τις συνταγές της, πλήθος φωτογραφιών και πληροφορίες από κάθε πτυχή της ιστορίας, της κοινωνικής και της πνευματικής ζωής της πόλης

 

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Κυπαρισσία: Βιβλιοπωλείο Αρχονταρίκι, Δημήτρη Αβδάλα, Βιβλιοπωλείο  Τάκη Καγιάφα, Ο Παλιός Νερόμυλος, Κατάστημα Green & Blu, Πρακτορείο Τύπου Ψιλογαλάνη, Μεσσήνια Γη, Παλιά Πόλη.

Καλαμάτα: Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου

Αθήνα: Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ :  Αμερικής 13

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ